RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO
DJI F450 Quad+ APM 2.5
kole_niš:
--- Quote from: popovicr on October 22, 2013, 09:03:15 PM ---Ubih se i danas ceo dan da namestim, i uspeo sam. (yay) Ceo problem je bio upravo sa strujom i "toilet" efektom. Tek na log fajlovima sam video problem i naravno sa kompasom. Divljao je non stop. APM sam izmestio samo 3-4cm u vis i sve je proradilo. Sad normalno ocitava strane sveta i ne skrece sa putanje. Prosto ne mogu da verujem da mu je to toliko smetalo. Inace generalno APM 2.5 radi savrseno samo sto ga malo treba ustimavati. Posto sam vlasnik i ostalih multicopter platformi, mogu da kazem da se nosi i sa ozbiljnijim igracima. Ali zahteva malo znanja i testiranja. Hvala na pomoci, znacilo mi je puno.
--- End quote ---
Bravo!
Fora je samo u izolovanju same kartice od vibracija (pena, stiropor, tvrđi sunđer, moon-gel,...), ali u isto vreme i izolovanost od magnetnog polja, kako od esc-ova, lipo, PDB-a, tako i od mag.polja motora. Ili stavite eksterni kompas, nije skup, 5-10$.
Uskoro se pojavljuje i Autotune opcija (ne mešajte sa autotrim-om), što će biti veoma interesantno, obzirom da će podešavanje PIDova biti mnogo lakše. Iskreno, ja se nisam nešto ni opterećivao sa takvom vrstom podešavanja, jednostavno je radilo dobro i sa stock-podešavanjima.
POzz
zbabic:
--- Quote from: kole_niš on October 22, 2013, 09:47:00 PM --- ...Ili stavite eksterni kompas, nije skup, 5-10$.
POzz
--- End quote ---
Na koji mislis? Moze li link?
Nesto mi telemetrija (433MHz) ne radi kako bi hteo, do 30 tak metara radi, onda se izgubi, ima li ko kakvu ideju?
kole_niš:
@ZBabic,
Ovaj je HK-ov
http://hobbyking.com/hobbyking/store/__26861__Arduino_HMC5883L_Triple_Axis_Compass_Magnetometer_Sensor_Module_Breakout.html
al izašao je skoro isti takav, samo sa čipsetom 5983L, sa temperaturnim senzorom, koji naknadno ukalkuliše temperaturni uticaj na kompas, uglavnom, da ne filozofiram i ja previše, precizniji je.
Ja koristim
http://www.drotek.fr/shop/en/home/25-hmc5883l-magnetometer-compass-sensor.html
i za sad se super pokazao.
Gotova verzija GPS+eksterni kompas
http://store.3drobotics.com/products/3dr-gps-ublox-with-compass
Ako ipak sve radi kako treba, koliko-toliko (ne zahtevajte precizost u 1mm), možda je bolje ništa da se ne dorađuje od tih stvari.
Telemetrija ti se verovatno buni zbog USB-a, kažu da tu nešto zeza i interaguje sa USB portom. Probaj da ga udaljiš od kompa max, a gore ga udalji od escova, lipo, a naročito od GPS-a, bar da nisu u istoj ravni.
Nadam se da sam bar malo pomogao.
Copter je super........a tek na avionu koliko je dobra fora :).
zbabic:
@kole_niš
Naravno da si pomogao! Hvala za linkove.
Multikoptere nisam ranije leteo, tako da mi je to novo iskustvo (jako mi se dopalo). Zanimljivo i izazovno.
Na letecem krilu (1,5 m) sam postavio APM, zaista je uzivancija leteti ga i probati sta sve moze.
P.S. Sad se setih da si u drugom postu naveo link za externi kompas, ne zameri.
popovicr:
@zbabic
Ja sam upravo taj problem imao. Pocne sa WP i posle treceg ode... Uradi sta i ja, i sve radi ok. U kompasu je kvaka. A sam APM je vrh. Meni ne gresi puno kod WP. Gresi ako su kratke tacke (dva tri metra).
Navigation
[0] Message Index
[*] Previous page
Go to full version