Presvlacenje stiropora/stirodura epoxidnom smolom ili poliesterom

Started by saxpg, December 28, 2008, 04:43:02 PM

Previous topic - Next topic

saxpg

Da li neko od vas moze da mi kaze postoji li nacin da se krilo od stiropora
premaze poliesterom. Danas sam citao o Cokinom Cherokee-ju pa je rekao da
je krilo od stiropora , presvuceno epoxidnom smolom.
S obzirom da sam probao sa poliesterom (za camce) a on nagriza stiropor, bio
bi dobar i neki savjet gdje i koju epoxidnu smolu kupiti?

Nisam bas ovo formulisao kako treba ali shvaticete sta hocu...

GILE

Epoxi smola sa staklenim platnom ne nagriza stiropor lako se radi. U Mircetovom postu HELLCAT http://rcfly4um.org/index.php?topic=570.30 imas opis kako se radi. Neko je nudio cini mi se da je taj iz Zemunskog aerokluba. Srecno u nove tehnologije
Covek prolazi kroz tri stadijuma znanja u svom zivotu:
1- Misli da sve zna
2- Zna koliko zna
3- Zna koliko nezna (tu sam sad)

kremic

coka

Pozdrav. Priznajem da nisam bio dovoljno jasan. Krilo Piper cherokija je od stiropora, ali je plankirano tankim furnirom pa sam onda na to sve pravio koricu od japan papira i epoksija.
Sto se tice cistog stiroporskog krila, varijante su sledece, 1. nekada davno kada smo pravili vezane modele, presvlacili smo stiroporska krila japan papirom i belim lepkom, najlepse je ispala jedna varijanta moga kuma Lakija, koji je novinama i razredjenim belim lepkom presvukao krilo, izgledalo je super. 2Moj cale i ja smo nekoliko stiroporskih modela presvukli direktno monokotom i ta varijanta je fantasticna.
3Dalje i profesionalnije varijante su da krilo presvuces staklenom tkaninom (ili platnom ili japan papirom), ali pri tome obavezno koristi epoksidnu smolu, jer ce  svaka smola na bazi poliestera, pojesti stiropor. Cak i ako je krilo plankirano balzom ili furnirom, treba biti posebno oprezan jer i pore na balzi na mestima gde je plank tanak mogu propustiti smolu i razjesti stiropor.
Ako imas jos nekih pitanja, javi mi se, sada trenutno imam u radu dva modela na kojima ti mogu pokazati razlicite tehnologije. Coka 064 11 20 284

saxpg

Hvala puno na odgovoru. Shvatio sam tehniku, medjutim najveci mi je problem doci do epoxija.
Ovdje u Crnoj Gori nemoguce je kupiti cak ni balzu, a od smola se mogu naci poliesterske koje
nagrizaju stiropor. Ovih dana sam napravio jedan dvokrilac od stiropora na bazi planova od
Bristol Scout-a, a njega sam premazao mesavinom laka za parket na vodenoj bazi i tonera
crvene boje. Povrsina je izasla prilicno cvrsto i moguce je smirglati je, pa cu postaviti nekih
slika ovih dana da vidite kako to izgleda.
Zao mi je sto nisam blize, svratio bih rado.