RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO

Autonomni multikopteri

<< < (3/3)

tibeteagle:

--- Quote ---Naravno da imaju 'svoj' sistem, motion capture kamere koje su okačene na stranama tog kaveza u kome lete i koje snimaju reflektore na svakom kopteru i na osnovu njihovog ugla i veličine mogu da odrede poziciju u prostoru sa preciznošću od nekoliko milimetara.
--- End quote ---
To što sada vidi stacinonirani motion capture kamera sistem, jednom će videti svaki dron i robot iz svojih kamera sa pokrivenošću cele sfere vidljivosti. Sve proračune će sam da izvodi umesto sadašnjih razvojnih fisknih računara. Ali za to je potreban softver koji se na ovaj način razvija u hali...
Motion capture sistem koriste svugde,gde se radi na sličnom razvoju. Nikome ne smeta da se u razvoju pokreta robota sa raznim kinematikama koriste modelarski servoi, jer znaju da je to, u trenutku razvoja softvera, ne bitno. Na krajnji proizvod će se svakako staviti drugi bolji mišići...

--- Quote ---Što se tiče matematičkih modela, ja čak ni tu ne vidim neki spektakularni napredak, osim da su primenili ono što već postoji u cilju svog umetničkog projekta.
--- End quote ---
Za nauku je potrebna i umetnička sposobnost, širokovidost, smelost, strpljenje... Nije na odmet da i novca bude što više. Oni to sve imaju i rezultati im lepo dolaze. Tek su na početku uzbudljivih istraživanja i gradnje nečeg sasvim savremenog, što možemo da vidimo samo u fantastičnim filmovima reditelja koji imaju još veće umetničke sposobnosti. I Nikola Tesla je bio vidovit umetnik naučnik.
Svako može slobodno da se uključi u slične razvoje i da pokaže da bolje zna od njih. Ovakvi razvoji su veoma dobro došli sa svih strana, jer je ova oblast u veoma velikom zaostatku naspram hardvera i mehanike...

tibeteagle:

Odlična reklama sa letećim dronovima. Bilo je ovde i malo virtualne (z)animacije na kraju klipa, ali neka.  ;)

Scenaristi, softveraši...

... i hardveraši.

firebird:
 Jbt, ja ne znam dal' se nesto brze razvija od ovih multikopter letilica! Do pre tri godine jedva da se pojavljivao po neki trikopter ili quad sa skromnom elektronikom, a sad kol'ko primecujem ovi sistemi imaju brzu evoluciju nego industrija kompjutera.

Gledam gore po klipovima kako nose pivo, kamere i sl. Doci ce trenutak kad ce dronove da saljemo u market po mleko i hleb...a onda ce se oni osamostaliti, pa zahtevati neka svoja prava, da letuckaju tamo-vamo.....uvece u mracnim satima presretace automobile i otimati akumulatore da bi imali energiju i tako ode svet u ku.ac.....Skynet......a?....... "ce da dodjem s' Terminator..." lol

tibeteagle:

--- Quote ---Gledam gore po klipovima kako nose pivo, kamere i sl. Doci ce trenutak kad ce dronove da saljemo u market po mleko i hleb...a onda ce se oni osamostaliti, pa zahtevati neka svoja prava, da letuckaju tamo-vamo.....uvece u mracnim satima presretace automobile i otimati akumulatore da bi imali energiju i tako ode svet u ku.ac.....Skynet......a?....... "ce da dodjem s' Terminator..." lol
--- End quote ---

Bez obzira što nećemo imati nameru da ih okrenemo prema sebi, može se desiti paradoks, da nas oni (Wki) žele spasiti od nas samih...  Ko nije gleda ovaj film, neka pogleda, da vidi jedan od mogućih scenarija naše mračne robotske budućnosti...

Baš mi treba jedan da očisti lišće u bašti. Ovi ljudi od krvi i mesa su velike lenjčuge.   

tibeteagle:

Pica za večeru uskoro može stvarno da stiže sa multikopterom. Kako je sve krenulo, ni manja gajba piva neće biti problem (do 2.25kg)  (:beer:)
Bi će više letećih kurira nego kotrljajućuh. Poslastica za lovce na patke.

I na zakonskim regulativama se počelo raditi.
http://spectrum.ieee.org/automaton/robotics/aerial-robots/amazon-prime-air-package-drone-delivery

Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page

Go to full version