RC MODELI HELIKOPTERA > SUS HELIKOPTERI
ko kaze da od modelarstva ne ....
IVAN3D:
--- Quote from: GILE on January 30, 2009, 11:13:32 PM ---ako sam dobro shvatio nije on taj koji odlucuje gde mora da se leti
--- End quote ---
Tacno je mozda da on nije birao vreme i mesto ali je svakako imao izbor da li da leti ili ne!
Misao da je golf dvojka mogao da bude neki covek je prosto uzasavajuca sva sreca je da je to bilo ovako inace bi komentari bili sigurno drugaciji i drasticniji!
Zamislite da se negde u evropi ili na zapadu desilo nesto slicno pa neko bi fasovao zatvor za sve pare!
Ne krivim niti opravdavam nikoga ali mora se paziti jer posle nema nazad!
tibeteagle:
Saglasan sa svim osuđujućim komentarima.
Ja strogo osuđujem let u naseljenom mestu pogotovo sa najopasnijim velikim modelom, helikopterom.
Ovo je važan princip i najstrožije pravilo A.M.A., pa i svih svetskih modelarske organizacije:
http://www.modelaircraft.org/
Pa dobro, pošto mi nismo članovi nikakvih svetskih organizacija osim UN, ne obavezuju nas nikakva pravila. mmmm
Ima tehnika koje su višestruko bezbednije, efikasnije i jeftinije tehnike za snimanje iz vazduha.
Neću da ih navedem, jer neću da dajem tip-ove ovakvim neozbiljnim i neodgovornim modelarima.
Znam, izazov je bio veliki da se to uradi, ali ono što se desilo, neka bude opomena, da nema novca za koji vredi ugrožavati ljudske živote.
Smimajte iz papirnih modela 17aa
kole:
Pozdrav,
Prvo da vam objasnim kako glasi pravilo ovde u Kanadi pa i u USA. Oni ce da pokriju osiguranje za stetu ali samo ako je to bilo u okviru kluba i na propisanim klupskim terenima. Ko bi pokrio "stetu" da je neko povredjen ili ubijen?
Firma koja se zasniva na zgrtanju para je naravno imala dobru ideju da proda tako nesto, to i nije za cudo, ali da se desi nesto lose ta lepa saradnja bi se prekinula po principu "Parajlija nikad kriv". Mozda bi bio pilot kriv a mozda "golf". Biznismeni bi se tako lepo izvukli iz svega toga da im se ni ime ne bi spomenulo, cuveno zataskavanje kad je lova u pitanju. Ko bi omastio mitrovicu bas me zanima?
Ovde bi gazda "golfa" mogao da ih tuzi po vise osnova a posebno bi se pozivao na opstu javnu sigurnost i siguran sam da bi se svote kretale i do miliona.
S druge strane postoji i prirodna osuda. Da je neko tako povredio moje dete, ne bi ga spasili ni Bog ni sudija.
Ovde su zatvorili jedno modelarsko polje zato sto je neki sleteo modelom na krov kuce. Dzaba su oni objasnjavali da je izgubljen signal i da je model pobegao. Receno je da je to njihov problem i da ce sada morati da odu dovoljno daleko da i kad izgube model ovaj ne stigne do nekog krova.
Pare jesu privlacne i svakodnevna potreba ali ima nesto vise i iznad para, zdrav razum. Iskusni piloti za razliku od pocetnika barem znaju sta ih ceka i sta moze da podje po zlu.
Ovo je moje misljenje i nemam nameru ni da se izvinjavam a nit me tangira da li sam nekog uvredio.
Bezbednost na prvom mestu...
Kole
IVAN3D:
Jos jedna stvar naprosto bode oci i ma koliko ja cenio Coku kao vrhunskog letaca mozda i najboljeg kod nas sto sam mnogo puta ovde rekao prosto je neverovatno da se u svom tekstu u kome poblize objasnjava dogadjaj on prakticno ne obazire na bezbednosne aspekte tog i takvog letenja vec se "hvali" kako je do sada sve proslo dobro i kao pozitivnu stranu svega govori o relativno maloj steti na modelu i da su novi delovi vec poruceni!!!
Coko ako i procitas ovo i uopste moje komentare znaj da ja licno nemam nista protiv tebe niti te smatram losim vec samo mislim da cela stvar nije zamisljena kako treba i da su pare poslodavcu bile ispred bezbednosti a to je nedopustivo!
Da mene neko ovako kritikuje ja bi se dobro zamislio i razmislio o svemu jer ne bi dozvolio da me hobi i nesto sto volim dovede do toga da povredim nekog ili da ostatak zivota provedem u zatvoru zbog tipa kome su pare najbitnije!
Nastavi da nas odusevljavas tvojim preciznim letenjem i dobrn razmisli o svemu jer si odrastao covek i ne treba ti to u zivotu!
Pozdrav
Ivan Djeorgievski
magic:
--- Quote from: GILE on January 30, 2009, 11:13:32 PM --- ako sam dobro shvatio nije on taj koji odlucuje gde mora da se leti.
--- End quote ---
Generalno, ako nam poslodavac naredi da uradimo nesto sto je protiv zakonito, imamo pravo to da odbijemo, i ako nakon toga pretrpimo bilo kakvu stetu od strane poslodavca mozemo traziti nadoknadu. Ja cisto sumnjam da izmedju Coke i doticne firme postoji neki vid ugovora koji regulise njihov odnos pa samim tim i stiti Coku na odredjeni nacin. Mada cak i da u tom ugovoru eksplicitno stoji da je sva odgovornost na firmi koja ga je angazovala pilot ne bi prosao bez posledica. Ovako bez ugovora ne daj Boze da se desilo nesto mnogo ozbiljnije Cokina odgovornost ne bi bila umanjena nego bi se prenela i na firmu koja ga je angazovala. Prema tome ...
Ovo treba da bude za nauk bilo kome ko je angazovan od strane bilo koga da nesto uradi sa RC modelom jer, kao sto rece i Dragan, Marfi nikada ne spava i moze nam promeniti zivot za tili cas.
Ako sam zvucao kao advokat, a nisam to, to je samo zato sto imam advokata u kuci (zena :sljus) i naslusao sam se od nje "bezazlenih" prica sa tuznim krajem.
Pozdrav
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version