RC MODELI JEDRILICA > ELEKTRO JEDRILICE
Albatros - F5J elektro jedrilica 4m
Vaci:
Jako lepo. Svi koji vole nesto sami da prave bi trebali da ti budu zahvalni na ovoliko odvojenog vremena da sve lepo i detaljno objasnis. Ova tema bi trebala nekako biti povezana sa "Materijali i tehnike u modelarstvu". Puno je tema izrade modela seckanjem pene skalpelom ili tako nesto, ali malo je tema u kojima se prave kalupljeni modeli vrhunske izrade. Hteo sam i ja da pravim kalup za DLG kabinu na ovaj nacin, ali posto posedujem CNC ruter jednostavno sam ga izrezao od drveta. Mnogo je lakse (kada imas program...) pa cu probati na taj nacin.
Svaka cast, pratim temu.
SloMi:
Hvala Vaci što si se javio. Ja sam to davno radio, i razmišljao sam da bi bilo šteta da i druge ne upoznam
sa onim čime sam se bavio. Još uvek puno znam o ovoj temi jer sam bio u njoj više godina.
A kalupe gledam i čudim se zašto sam prestao. Moglo bi još toga da ispadne iz ovih kalupa. Razmisliću šta
dalje. Ustvari znam zašto, ali neću da kažem, ha, ha,!
Pozdrav,
SM
SloMi:
(Albatros-14)
Izrada SP trupa
================
Trup od stakloplastike se izrađuje postupkom "mokro u mokro", što znači da se
pripremljene polutke spajaju u celinu dok se lepak još nije stvrdnuo, i u osnovi
se obavlja na sličan način kao kod izrade SP kalupa. Često se govori i da je to
"livenje" trupova, što nije potpuno pogrešno ako se ima u vidu da se radi i sa
tećnim materijalima, u ovom slučaju sa tečnim Epoksi lepkom, pa ću i ja ponekad
koristiti taj izraz. Ali svakako to nije isto kao kada se u kalupe sipa
rastopljen aluminijum i slično.
Priprema kalupa
----------------
Od temeljne obrade obe polovine kalupa prvo vosak-odvajačem, a potom lak-odvajačem,
na opisani način, zavisi lakoća izvlačenja trupa (SP modela). To je jako važno za
dugovečnost kalupa. Uvek koristite isprobane odvajače, i one kao vosak i one kao lak,
i uvek koristite obe vrsta. S druge strane eksperimenti uživo sa neadekvatnim
čudotvornim odvajačima, te nekim univerzalnim silikonskim i teflonskim odvajačima
dovećše vas u situaciju da oštetite i trup i kalupe, što se lepo može videti na
priloženim slikama.
Nanošenje finog sloja
---------------------
Oba kalupa uznutra četkom premazati netečljivim tvrdim obojenim epoksi lepkom kao
što je npr. smola 212 i otvrdnjivač B2G. Kod drugih proizvođača tih smola oznake su
drugačije.
Laminiranje
-----------
Za laminiranje se koriste staklene tkanine do 400 g/m2 zavisno od veličine modela.
Prvo se u kalup utupkaju četkom lakše i tanje tkanine pa onda teže. Za manje,
lakše i slabo opterećene modele debljina zida stakloplastike od 0.6-0.7mm biće
dovoljna. Za srednje modele to je 0.7-0.8mm i za velike je oko 0.8-0.9mm. Debljine
veće od 1mm treba izbegavati.
Laminiranje raditi sa minimalnom količinom lepka, ali da je tkanina svuda nakvašena.
Najbolje je impregniranje staklene tkanine vrši se van kalupa na prethodno iskrojenom
komadu, na debljoj plastičnoj foliji na stolu, gde se u tkaninu utupka ili
rotirajućim valjkom utisne tečni epoksi lepak, pa se zatim spusti u kalup i svuda
dobro rasporedi. Na jako naprezanim mestima dodati ojačanja.
Na oba dela kalupa višak tkanine koja viri iz kalupa pažljivo odseći do ivice kalupa
oštrim makazama. Tada imregnirati jednu traku staklene tkanine širine 25mm i
ulaminirati je po celom obimu u jednu polovinu kalupa, tako da polovina širine
trake ostane van kalupa, i malo je nagnuti ka unutrašnjosti kalupa. Zatim gornji deo
kalupa jače natopiti lepkom iznutra uz ivicu, i pažljivo tu polovinu kalupa spustiti
preko donje polovine, tako da se traka ne dodirne, i ne zgužva. Spojen kalup osigurati
imbus vijcima i kroz otvore na modelu (kabina, kraj) dužom savijenom četkom ili
rotirajućim plastičnim valjčićem na dužoj dršci dobro pritisnuti traku po celom obimu,
i ostaviti kalup sa trupom par dana na toplijem mestu, da odstoji i potpuno očvrsne.
Druga tehnika spajanja polutki je bez dodatne trake, tako što se na donjoj polovini
kalupa sa jedne strane ostavi prepust staklene tkanine van kalupa od 12-15mm, a na
gornjoj površini se prepust napravi sa suprotne strane, i dalje je već jasno kako ide.
Ova tehnika nije preporučljiva za deblje laminate.
Zavisno od veličine modela trup za RC jedrilice je površine od 50 do 70 dm2.
To znači da će za pola trupa, i za jednu polovinu takvog kalupa biti potrebno za
fini sloj 8-12g, a za laminiranje 12-20g epoksi lepka, a za ceo trup 4 puta više
svega.
Još ostaje da se napravi kalup za poklopac kabine (jezgro za šablon poklopca od
drveta bilo je pričvršćeno sa dva vijka na trup, dok se trup obrađivao na meru), što
je predpostavljam sada jasno i bez nekog objašnjenja sa priloženih slika.
Kako se koja faza rada obavi temeljno se peru sve četke, valjci, noževi, makaze i
drugo u tehničkom acetonu koga treba imati pri ruci nekoliko litara. Potrebno je
imati i bar litar metil alkohola za razređivanje epoksi lepka, samo ako je tako
navedeno.
-----------O-------------
Na ovaj način stigli smo do kraja opisa izrade trupa od stakloplastike sa epoksi
smolama, odnosno lepkovima. Vrlo slično se radi i sa polisterskim smolama, samo
su u pitanju drugi materijali i hemikalije. Iscrpne informacije o svim tim
materijalima i proizvođačima i prodavnicama postoje na internetu u obilju, Ja sam
ovde spomenuo dve firme i znam da R&G zastupa neka firma iz Beograda, a staklenu
tkaninu smo nekada i mi proizvodili u Odžacima, i ja sam išao u Sombor da je
donesem. Ne verujem da ta proizvodnja još postoji kod nas...
Iako je ovde opisan način kako napraviti relativno mali trup od staklo-plastike
jasno je da navedeni postupci važe za sve veličine predmeta koje želimo da
"lijemo" od SP pa tako i za plastične čamce, školjke automobila i slično. Isto tako
ne mora biti u pitanju staklena tkanina, može biti karbon tkanina ili druga, svi
postupci su identični kada se rade ručni laminati. Kada se laminati presuju tada se
koriste višetonske prese sa grejačima i stvar odlazi van obima hobi delatnosti.
Ipak na kraju mogu da kažem da je jedan modelar u Novom Sadu postao uspešan
proivođač plastičnih poliesterskih čamaca, jedrilica i jahti za vodu, a osnove
te tehnike je naučio vrlo davno u aero klubu Novi Sad.
-------------O------------
Ako neko odluči da se upusti u ovu avanturu, i sam počne nešto tako treba da računa
da mora imati jednog pomoćnika, i da radi u dobro provetranvanom prostoru jer
sve hemikalije i smole isparavaju i štetne su po zdravlje, a i iz svih tih super
tkanina ispadaju staklena i ugljena vlakna jako malog prečnika koja lebde u vazduhu
i koji onda mi udišemo... Isto tako treba promeniti odeću i prati ruke sapunom u
toploj vodi posle svakog rada u radionici ...
(nastaviće se)
Vaci:
Ako mogu da dodam, prilikom izrade kabine za DLG planiram da u unutrasnjost kalupa stavim balon, i da se sve stegne pod pritiskom od 4-5 bara. Na taj nacin se istiskuje mnoooogo smole i kabina ispadne znatno laksa. Naravno da je bolje sto je veci pritisak, ali ne mora se ici ni tako visoko. Cak i mali pritisci mnogo znace za istiskivanje smole i dobijanje kvalitetnije kabine. Vidjao sam da ljudi i bez kompresora to rade obicnom pumpom za balon, koja ostane prikacena za balon koji viri iz kalupa. Na po par sati dopumpaju malo da se odrzava neki pritisak, i tako sve dok se smola ne stegne dovoljno da to vise nije potrebno. Kalup treba biti uradjen tako da moze izdrzati zeljeni pritisak.
Cisto jedna tehnika koja moze dosta da pomogne, narocito kod kompleksnijih povrsina gde treba sve lepo da prione.
SloMi:
Da bi iz kalupa izašao višak smole moraju da postoje odušci na kalupu kroz koje će smola izaći
iz kalupa. Ako toga nema smola ostaje zarobljena u kalupu bez obzira na visinu pritiska u njemu.
Ali vazduh zarobljen u tkanju i između slojeva tkanine biće jako pritisnut i vazdušni mehurići će se
bitno smanjiti što će doprineti boljoj homogenosti zida kalupa. Međutim ako tako planirate morate
imati dobro vijcima obezbeđen zatvoren kalup, iz koga izlazi samo cev za natpritisak, i to tek za 1
ili 2 bara natpritiska jer će veći deformisati i čak raspasti kalup.
Tu tehniku je koristio Strapec Peter iz Poprada u ČSSR 1980 godine, gde sam tada bio na skijanju.
Kod njega sam bio u stanu, pa mi je sve objasnio. Čak sam od njega kupio jedan trup za RC model
Dassel, koji je u to vreme bio hit. On je upumpavao vazduh u odvajačem namazan gumeni uložak
i to kroz otvor od 10mm na ispustu kalupa za prelaz na krilo (karman). Koliki je bio natpritisak to ne znam,
ali je činjenica ja je taj kern izgledao jako homogeno, bez odignitih delova tkanine i mehurića vazduha.
Mislim da on nije imao oduške na kalupu.
Ovo je bitno drugačija tehnika o kojoj ja ovde nisam pisao, i mislim da to nije nužno, ali ako neko želi
to da primenjuje na njemu je. Neka svako počne onako kako sam opisao. Ovo je nadgradnja tehnologije,
i dodatna komplikacija, koja se ne isplati uvek ...
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version