Main Menu

Šarke

Started by igorpl, November 10, 2014, 10:00:05 PM

Previous topic - Next topic

igorpl

Negde sam našao da može film od rengena da posluži u pravljenju šarki.
e saa mene zanima sa koji lepkom lepiti šarku za drvo, depron, stirodur i slične materijale.
DA li je ovo dobro i koliko je efikasno.
Da li postoji još neka tehnika pravljenja šarki od nečega što može da se nađe i po kući....
Ili gde kod nas može da se nađe materijal za izradu šarki i po kojoj ceni?
Joj što volem što sam PRIMITIVAN

zajko

100 gr brasna, kafena kasicica soli, 3 zumanceta i 2 supene zejtinnnn.... Dobro umutiti, zapeci na 200 stepeni....

Šala...Šala...

Pa ljudi bozji, ako već pravite avione od izolacije, necete valjda i sarke da pravite 10 komada kosta manje od 1 Eur, ili tu negde, jos malo pa ce u SRB da se prave i Radio sistemi, baterije, motori i... turbine  4e
RC Hobby Park, Mala Ivanča, Belgrade, SRB
Executive warehouse keeper, senior

tibeteagle

QuoteDa li postoji još neka tehnika pravljenja šarki od nečega što može da se nađe i po kući....
Ima nešto bolje od rentgenskog filma, a to je papir. Isto ga ima u kući dosta. Papir je neverovatno jak materijal, s obzirom na vlaknastu strukturu. Danas se već i kuće grade od njega, mada po kineskim i japanskim tradicijama je to već davno materijal u gradnji.
Evo kako sam ja to radio na mnogo modela.
http://www.rcfly4um.org/index.php/topic,254.msg2382.html#msg2382

QuotePa ljudi bozji, ako već pravite avione od izolacije, necete valjda i sarke da pravite 10 komada kosta manje od 1 Eur

1.- Eur u niskobudžetnom modelarstvu je velika suma.  Puno puta se u skarabudži kategoriji takmiče ko će jeftinije da uradi model. Nije zbog sume, već zbog fore. Mladima to pomaže u upoznavanju materijala i postupcima sa njima u modelarstvu, a neće ni da strada džeparac toliko koliko na kupovini elektronike, koja se mora kupiti.  Kreativnost sa papirom se već uči u zabavištu, a u istočnom delu sveta od nas je izrasla prava umetnost od papira. Origami.

igorpl

Ne radi se o tome koliko šta košta.
tih 1 euro se uz poštarinu vrlo lako pretvori u 5.
Radi se upravo o tome što je tibeteagle rekao a to je naučiti nešto i istorije i naučiti koristiti i inprovizovati u datom trenutku.
Šta recimo da meni koji nisam iz Beograda ili Male Ivanče zatreba na terenu šarka? DA čekam 2 dana da stigne? ili da korisitm alternativu?
Danas sve što te zanima ima na internetu. A u kući imamo katkad više modelarskog materijala nego na hobbykingu ili horrizonhobby-u a da to nismo ni svesni. Ja volim više jednostavna i funkcionalna rešenja od onih komplikovanih. U ostalom te šrke treba da koštaju 10 komada 10 dinara a pošto smo mi zemlja kakva jesmo puno je i to!
Osim toga ja pravim model od jednostavnih materijala i gledam da izgleda što funkcionalnije i što jednostavnije, jer šminka je samo bitna na skupovima i dok je na zemlji a kada poleti  10 metara dalje vidi se samo silueta,
Isto je i sa automobilima. Lepo izgledaju spolja, lepo iznutra a kada sedneš da voziš bole te kako izgleda i spolja a i iznutra važno je kako poteže i kako leži u krivinama. Kada budem želeo da imam skuplji model a to uskoro planiram jer mi jedan spitfire zapao za oko onda neću žaliti novac za skuplji model, ovako uživam u karton peni i njenim čarima.
Sve u svemu hvala na savetima
A što se tiče radio sistema nemoj misliti da je to neka velika problematika izuzev ako nije u pitanju kompjuterizovan sistem.
Obična stanica sa 5-6 kanala može vrlo jednostavno da se napravi kao i prijemnik. Stari laptopovi sa wireless sistemima imaju par stvarčica za prijemnik a predajnik i stanica mogu da se urade. SAmo naravno da je mnogo isplatljivije da se kupi gotovo, ali čar pravljenja je izostavljena. Meni je drugar elektroničar napravio ESC od 40A koji i dan danas šljaka. Čudo je to šta sve čovek može sa par tranzistora kondezatora i programoatorom za čipove....

tibeteagle

QuoteIsto je i sa automobilima. Lepo izgledaju spolja, lepo iznutra a kada sedneš da voziš bole te kako izgleda i spolja a i iznutra važno je kako poteže i kako leži u krivinama.
Ma važno je samo kako izgleda, jer se samo na to lepe curice.  :big smile Evo Poršea od bicikle i sjajnog papira. Naravno fora i umeće je u pitanju ,ali i malo ruganje šmekerima, odnosno glupim sinovima bogataša.   (har)

http://youtu.be/j03LKhZa8UE

Papir je čudo.  :mhm

igorpl

Svetski mega car :)aplauz :)aplauz :)aplauz :)aplauz :)aplauz :)aplauz :)aplauz :)aplauz :)aplauz

sloba_b

na svom prvom modelu sarkice sam pravio (po tadasnjim instrukcijama) tako sto sam proshio sintetickim koncem dve ploce od balze, jedna je bila fixni a drugi deo pokretni deo horizontalca. naravno prosiva se rucno, kroz vec probusene rupe i to npr. smerom odozgo na dole pa u "x" druga ploca opet odozgo na dole..zapravo u poprecnom preseku konac se krece u vidu polozene osmice...
i ako slupan model vec godinama stoji tako na terasi i sarka bez greske   ;)

pnedic

Mozes da koristis i "svilene" trake koje ces da lepis sa lepkom za drvo. Stavio sam pod znake navoda jer su to za mene svilene a moja zena kaze kako nemam pojma i da je to .... tamo neki materijal. U svakom slucaju je glatak, sjajan i dovoljno cvrts. To se kupuje u radnjama gde se prodaju dugmadi, konci, kopce, trakice i ostalo za sivenje i tako to. Yamo ces naci jos gomilu stvari koje se mogu koristiti u modelarstvu (cicak trake, raznorazne gume i sl). Trazi "svilene" trake. Ovu traku mozes lepiti i sa dvokomponentnim lepokm (Bizon).  Zavisi na sta lepis.

Sava

E, kada bi sve bilo kao šarke, siti bi se modela napravili. :_D
ex pseudonijum: licider

pnedic

Quote from: Sava on November 12, 2014, 11:01:46 AM
E, kada bi sve bilo kao šarke, siti bi se modela napravili. :_D

Savo, pa naravno da si u pravu - cemu bi inace sluzile sarke. Koliko sam shvatio ovde se poteglo pitanje sta moze da zameni sarke.

Vaci

Quote from: pnedic on November 12, 2014, 10:38:49 AM
Mozes da koristis i "svilene" trake koje ces da lepis sa lepkom za drvo. Stavio sam pod znake navoda jer su to za mene svilene a moja zena kaze kako nemam pojma i da je to .... tamo neki materijal. U svakom slucaju je glatak, sjajan i dovoljno cvrts. To se kupuje u radnjama gde se prodaju dugmadi, konci, kopce, trakice i ostalo za sivenje i tako to. Yamo ces naci jos gomilu stvari koje se mogu koristiti u modelarstvu (cicak trake, raznorazne gume i sl). Trazi "svilene" trake. Ovu traku mozes lepiti i sa dvokomponentnim lepokm (Bizon).  Zavisi na sta lepis.

Uzimao sam i to, cini mi se da je postava za suknju :P Samo ne valja epoksi na to iz mog izkustva, mnogo ga ukruti pa se lakse cepa, nesto nisam bio zadovoljan.

skleki

Rendgen film je super elastican i nece brzo puci a moze da se lepi belim lepkom za drvo (koji postane providan kad se osusi), on nije agresivan ni na jedan stiropor i slicno a jako lepi. Visak lepka najbolje odstraniti odmah.