RC MODELI AVIONA - SUS > AKROBATSKI MODELI

Sbach 342

<< < (2/10) > >>

coka:

coka:

coka:
 Stringeri trupa su napregnuti na istezanje I pritisak, a sper u takvim uslovima ne daje dobre rezultate jer samo pojedini slojevi imaju godove u pravcu sile.
 Za glavne stringere trupa ja sam iskoristio karbonske cevi.

U prednjem delu trupa, cevi su precnika 4mm, dok su u zadnjem precnika 3mm.
 Jedan razgovor sa mojim dugogodisnjim drugarom Radovanom iz Panceva je iznedrio ovu ideju.
 Krila, horizontalni stabilizator I vertikalni stabilizator imaju svoje karbonske cevi-bajonete, s tim sto se vertikalni stabilizator permanentno lepi u trup.
 Krilo je moguce pomerati u odredjenim granicama po duzini trupa, cime sam hteo da omogucim da se bez dodatka tegova podesi teziste.

Ista je prica I sa stajnim trapom.

coka:
 Jednom kada se tacno odredi polozaj tezista, polozaj trapa I krila se permanentno fiksira.
 Rezervoar se nalazi u tezistu.

Svi servoi se nalaze decentralizovano, eleronski u krilima, elevatorski u repovima, dok jedino ,kod prototipa servo rudera ima svoje uobicajeno mesto sa pull-pull vezom.
 Najavangardnije resenje je nosac motora.

Pravi avioni  imaju nosace motora izradjene od cevaste resetkaste konstrukcije I nije cudo videti da se motori od 200ks montiraju na resetkasti cevni nosac gde su cevi precnika 20mm, pricvrscene sa 6 M5 srafova.
 Na ovom avionu glavna prica je karbonski resetrkasti nosac sa tri cevi.

Na njega ce se kaciti karbonska ploca koja nosi motor na svojim fabrickim distancijalima.
 Koliko god ovo izgledalo nedovoljno, stepen sigurnosti za pogonsku grupu od 3 kw, vucne sile 90N, mase 1 kg je mnogo veci nego sto je potreban.

coka:
 Za kraj opisa, planirana masa je do 4500gr.
 Video sam modele ovih dimenzija masa od 6-9 kg. Istini za volju, mnoge firme se reklamiraju da su mase njihovih modela ovih domenzija ispood 5kg, ipak onome sto pise na arf kutijama odavno vise ne verujem.

Samo sklapanje konstrukcije je slicno lego kockicama.

Kada sve dobro smislite, skoro da je nemoguce pogresiti.

Nekoliko dana predaha koje koristim u planinskim predelima,  kada I pisem ovaj tekst, iskoristio sam da narucim plankove za krila I repove.
 Balza je kupovana u CVM-u u Timockoj I veoma sam zadovoljan cenom I kvalitetom.

Pre plankiranja ostalo je jos izraditi tanke kompozitne cevi oko bajoneta koje cu zalepiti u sace krila I repa.
 Na ovom modelu sve izradjujem sam.
Tako ce biti I sa kalupima kapotaza, hrbata, kabine.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version