ELEKTRONIKA > BATERIJE i PUNJAČI
Nove baterije
zevs59:
Izvinite, malo kasnim sa odgovorom, imam iCharger 1010+B.Pitam da li punjac puni bateriju u fulu (12.6V), ili do 11.1V svaki put kad se puni baterija.Proverio sam sa buzerom napon i dobio,
11.5V ful, i po celiji Ic(3.81V), IIc(3.83V), IIIc(3.83V).Na forumu sam procito da bi trebalo oformiti bateriju,puni-prazni 2-3 puta,ili mogu ovih 11.1V da trosim do 9.9V (3.3V po celiji) odmah?, pa onda da punim u balans modu.Za prvo punjenje koliko napuni punjac u AUT. balans resimu,posle proverim na buzeru ful===V, nemami druge. Imacu jos pitanja kad stignu jos dve
baterije.Hvala unapred!.
miticmiroslav:
Ne znam da li si rešio problem sa iskusnijim kolegama pa cu da napisem i zbog tebe i zbog nekog ko možda ima problem kao i ti.
Baterija nakon punjenja treba da ima 4.2V po ćeliji. U tvom slučaju ukupan napon treba da bude 3*4,2= 12,6V
Meni na pamet pada nekoliko razloga zašto punjač ne puni baterije do kraja.
1. da je tvoj punjač postavljen na mod za čuvanje baterije tj na storage mod pa zbog toga ne puni bateriju do kraja.
2. da je time limit podršen tako da punjač ne stigne da napuni bateriju do kraja pre nego što se automatski isključi.
3. ne valja punjač.
4. baterija nije dobra, ali s obzirom da razlike po ćelijama nisu drastične isključujem ovu opciju.
Bateriju ne moras formirati, i nema razloga da je punis i praznis nekoliko puta pre prve upotrebe. Vremenom će se baterija "razraditi" i blago će se povećati kapacitet u odnosu na prvo punjenje.
pozdrav
marko.jovanovic:
Ako hoćeš neki relevantan podatak koliko su ti pravi naponi trebaće ti za to bar nekakav unimer.
Onda lepo vidiš da se naponi razlikuju od instrumenta do instrumenta ali ne toliko drastično.
Buzzer nije loša stvar ali nikako se ne bih uzdao u podatak sa njega. Razlike od 0,01 ili 0,02V u ćelijama nikako ne treba da te brinu jer je to prosto normalno i to su jako mali naponi. Po ovim naponima koje si postavio vrlo lako može da se desi da je storage mod u pitanju kako je rekao i miticmiroslav. Pošto je u pitanju iCharger 1010+B provri u kom modu pniš baterije. Mora da bude balance mode.
zevs59:
Izvinite momci sto nisam odgovorio na vase komentare,ali sam se snasao sa mojim punjacem.Puni do 12.6V ful,ali ima ogranicenje po vremenu punjenja-praznjenja 120min.,i 5000mAh.Da li mogu te vrednosti da menjam?!Hteo bih da pitam u vezi Sorage moda,kad se baterija u tom modu puni-prazni ostane po celiji 3.85V,moze u ovom rezimu da
se ne koristi baterija duzi period( recimo 3 meseca ),ipak po ovoj vrucini sve gori.Vidim da bat. stize u Storag rezimu
pa me interesuje da li prodavac pre slanja napuni u tom rezimu, ili njemu to stoji na lageru pa izracuna vreme slanja i ono stajanje kod njega,pa ga bas briga da li ce otkazati,ako ne koristis neko vreme,misleci da je u Storagu pa mogu da je ne koristim 2-3 meseca.Hvala unapred!
marko.jovanovic:
Prvo tih 120 minuta je dovoljno sasvim ako puniš jednu bateriju jer je puniš sa maksimalnih 1C što znači da bi trebalod a bude puna za jedan sat. Čak i kada puniš paralelno nekoliko baterija i kada izabereš veću struju punjenja tih 120 minuta je u većini slučajeva dooljno. Verovatno da postoji da se to ograničenje ukine prčkaj malo po meniju punjača sigurno ćeš naći.
Storage mod je bezbdan mod za ćuvanje baterija u dužev vremenskom periodu bez da se koriste. 3 meseca nisu neki period ali 6 meseci već jeste. Tako da je to mod bezbedan za čuvanje baterija na duži period. E sad to važi za prodavnice... Ako si kupio bateriju sa nemrom da ti stoji 6 meseci i duže onda bolje da je nisi kupovao. Naravno uvek postoji i onaj zimski period i loše vreme ali ja letim i po snegu tako da su mi sve baterije u funkciji. Uglavnom gledam kada biram model ili ga pravim da unificiram flotu tako da svi lete sa tim baterijama koje imam, jer je ovo jasko skup hobi.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version