RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO
Novi pravilnik za dronove u Srbiji
djordjevicaca:
Bilo bi dobro da s ovaj član razgraniči - da li je za neprivredne svrhe potrebno da se poseduje uputstvo proizvođača. Kapiram da su stavovi 2, 3 i 4 uslovljeni namenom i karakteristikama UAV-a u prethodnim članovima, ali uputstvo proizvođača mogu da traže za sve letelice... Šta da rade svi oni koji su sami konstruisali i napravili svoje letelice? Da pišu uputstvo za upotrebu?
Члан 14.
При управљању беспилотним ваздухопловом, лице које управља беспилотним
ваздухопловом мора при себи да има упутство произвођача за употребу беспилотног
ваздухоплова, као и:
- оригинал или оверену копију сагласности или одобрења Директората, ако се они
захтевају овим правилником;
- акт о прихватању изјаве о оспособљености из члана 10. овог правилника, ако се она
захтева овим правилником;
- потврду о положеној провери знања из члана 13. овог правилника, ако се он захтева
овим правилником.
Ista stvar:
Члан 5.
Оператер беспилотног ваздухоплова је дужан да обезбеди да се беспилотни
ваздухоплов одржава у складу са упутствима произвођача.
Jer je ipak bolje da se neke stvari ne podrazumevaju, već da budu jasno naznačene...
marko.jovanovic:
Da i to je isto problem.
Uputstvo nije teško napisati ako ga budu prihvaćali kao takvo kod ručno pravljenih modela.
A što se tiče stvari koje se podrazumevaju pa to je osnovni princip svakog zakona tj. da uvek postoji neki univerzalni član po kome ti mogu doći glave ako hoće. Tako ti je u svim zakonima i podzakonskim aktima.
Takođe u pravlnik nigde po ovim odredbama nije definisano FPV letenje nego samo postoji da operater mora da uvek vidi letelicu....
FPV bi trebao da se definiše nekako on fali koliko vidim.
Pravlnik je pisan više za ove koji snimaju i zarađuju od toga a i one koji se glupiraju pa lete po naseljima....
pnedic:
Pa pravilnik je ocigledno pisao neki istaknuti clan VSS. Eventualno da je priuceni "pilot" (kako oni vole sebe da zovu) paraglider-a. Svakako modelar nije. Kod paraglider-ista nema nista da se napravi - sve se kupuje, pa covek ne zna da se kod nas modelara mnogo toga pravi od nule.
No, mi treba da vidimo da li mozemo stvarno nekako da uticemo da se ovo prilagodi nekoj realnosti. Ja sam dao svoj predlog i necu vise komentarisati, kao ovo gore.
stevapn:
Ček, kako sam shvatio, svi piloti RC modela moraju da polažu neki ispit i imaju zdravstveno uverenje?
djordjevicaca:
Ja koliko sam razumeo, to moraju da imaju samo piloti koji žele da koriste letelice u rejonima 3 i 4, odnosno da koriste letelice u "privredne svrhe".
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version