ELEKTRONIKA > BATERIJE i PUNJAČI

F1A baterija

<< < (3/10) > >>

marko.jovanovic:
Izvinjavam se moja greška.
Nisam napisao da je sve što se tiče vremena punjenja i pražnjenja u domenu ekperimentalnih podataka i teorije više.
Samo sam hteo da kolegi objasnim princip i oznake na baterijama šta koja znači za čega služi.
 ()-()
A ovo to je preterano 1000mAh i nije iz prostog razloga:
Baterije za mobilne telefone su LIION baterije koje krasi veliki kapacitet, mala težina i gabariti, oblik kakv poželiš ali nema ono što LIPO baterija ima a to je izdržljivost na velike struje pražnjenja. LIPO su po tome van konkurencije za sada.
Tako da recimo baterija LIPO od 1000mAh je mnogo gabaritnija i teža od te od telefona. Ako su male struje koji uređaji vuku u tom slučaju pogotovo bolja je varijanta LIION baterija koja je po gabaritima manja, lakša i većeg kapaciteta.
To što servoi rade na tako maloj struji to tebi radi posao možda ali dosta umanjuje njihovu snagu.
To što su stavljeni takvi servoi i što tako na maloj strujui radi posao je logika kao kada bi grejao vodu da bi je posle ohladio.
Energetska efikasnost 0 bodova. Bolje da se išlo na manje i kvaitetne sevoe nego što patiš elektroniku džabe.
postoje servoi koji po default-u rade na 1s baterijama kao i prijemnici. I o tome treba voditi računa jer neće svaki prijemnik da radi na tako malim strujama....

nbatocanin:

--- Quote from: marko.jovanovic on August 17, 2015, 01:37:39 PM ---Izmeri bateriju koliko je teška jer se ovde ništa ne može zaključiti sem da je 1S verovatno jer nema balance kabal.
Ako je u opšte LIPO baterija.
Spram težine obično možeš uzeti adekvatnu bateriju sličnog ako ne i istog kapaciteta. (to je jedini podatak koji možeš izmeriti kao i gabarite same baterije jer ostalo je nepoznato) Takođe možeš da presečeš onu plavu traku tj termo bužir i viiš šta piše na ćeliji. Lako ćeš kupiti termobužir koji nije skup i vratiti sve nazad (termobužira imaš u svakoj prodavnici elktrične opreme a samo se odseče komad koji ti treba i zagreje fenom sa svih strana i to je to)
Ako ti za elketroniku treba 5V za napajanje onda uzmeš ovo
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__11784__TURNIGY_Voltage_Booster_for_Servo_Rx_1S_to_5v_1A_.html?strSearch=voltage%20booster
Ako ne onda neki BEC i bateriju 2S

--- End quote ---

Na žalost, ta baterija nije kod mene, pa ne mogu da probam ovakve stvari. Već sam naručio ovo i alternativnu bateriju od 7,2V:

https://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=41922

nbatocanin:

--- Quote from: tibeteagle on August 17, 2015, 03:03:56 PM ---Kako rekoh, slika elektronike može da pomogne u određivanju potrebnog napajanja, a možda i piše na njemu. Neke elektroničarske komponente u funkciji tajmera ove slobodno leteće jedrilice kao i servo može da radi i na 3.7V naravno mnogo slabije a što ovde nije važno, a neke starije komponente rade samo preko 4.5V. Dakle šta je bilo u njemu pre kao napajanje nije gerancija za to da je to i dobro.
Slika, slika slika... (photograf)

--- Quote ---Čitao sam tehničke specifikacije, ali na žalost dosta toga nisam razumeo.
--- End quote ---
Stavi link ka tom tekstu.  mmmm

--- End quote ---

Slike mogu ovde da se vide,

https://picasaweb.google.com/108138021638351453859/Razno

ali ne verujem da na osnovu toga može da se mnogo zaključi. Kontakirao sam i čoveka koji je pravio tu elektroniku, on takođe preporučuje 1S LiPo.

Za bateriju - mislio sam na ovaj opis:

http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__20386__Turnigy_nano_tech_750mah_1S_35_70C_Lipo_Pack_Fits_Nine_Eagles_Solo_Pro_180_.html

nbatocanin:

--- Quote from: marko.jovanovic on August 17, 2015, 05:25:48 PM ---I bez slike tehničke karakteristike baterija su:
--- End quote ---

Zahvaljujem svima na pomoći. Sledeći korak jeste da probam celu spravu sa 4.8V NiMh baterijom. Inače, ovaj problem muči dosta kolega F1A modelara, jer je izgubljen glavni izvor ovih baterija, pa sad lutamo po raznim rešenjima. Javiću ovde rezultat.

marko.jovanovic:
Uf tek sada vidim da je u pitanju F1A kategorija.
ti taj sistem koristiš za kuku i da napraviš otklon na horizontalnom stabilizatoru kada postigneš maksimalno vreme leta da ne bi jedrilica odletela ako je uhvatila neku termiku.

Mi smo koliko se sećam koristili nemačke male satiće KNIPS su se zvali koje si navijao na koje vreme hoćeš a kuke su bile mehaničke na potez tj kada postigneš odrređenu visinu sa sajlom samo trgneš malo sajlu prmema dole i model se otkači.
Nekada kada nije bilo knipsova koristila se opruga ili gumica i sistemi sa pamučnim fitiljem koje smo merili koliko gore pa sekli na određene dužine. Nevolje su bile kada ima vetra pa fitilj krene malo brže da sagoreva pa se moralo seći malo duže u tim sulovima, onda lepo sve namestiš, zapališ fitilj i podigneš jedrilicu. Kada fitilj izgori zapali gumicu ili neki kanap, prekine ga i opet sistem opruge ili gumice podigne horizontalac. E to su bila vremena.....

Ono što sam postavio takođe može da ti radi posao sa 1s baterijom i voltage booster-om koji diže napon an 5V sa te baterije 1s.
Jeste da se baterija tako brže prazni ali nisu toliko skupe i izdržala bi u tvojim uslovima dosta dugo.
Pa sada ti proceni koja ti je varijanta lakša, manja i bolja... DA li 1s sa booste-om ili 2s sa bec-om. U svakom slučaju mislim da su lakše varijante nego NiMH.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version