ELEKTRONIKA > BATERIJE i PUNJAČI
F1A baterija
tibeteagle:
Slike su odlične i vidi se ono što je najvažnije što sam hteo videti. (thumb)
Elektronika je na bazi mikrokontrolera novije generacije što je jako dobro. Oni obično rade sa naponom od 2.7V do 5.5V i troše veoma malo struje. Ako se vidi oznaka na čipu, onda se može proveriti njegov datasheet.
Servoima je svakako bolji veći napon do 5V i onda ne zuje, jer imaju snage da dođu do željene pozicuje. Ako servo zuji, onda troši više struje i do 10 puta nego da stoji i ne zuji. Umesto 10mA vuće 100-200mA. Tako se napajenje brža prazni. Treba proveriti i mehaniku. Dobro je podmazati sve zglobove.
Dakle izabrani akumulator tipa LiPo 1S 750mAh je najbolje rešenje za napajanje. Treba kupiti odmah više komada.
--- Quote ---Sledeći korak jeste da probam celu spravu sa 4.8V NiMh baterijom.
--- End quote ---
Da može ako stanu 4 ćelije AAA veličine. Nešto će biti teže, ali nose i više energije u sebi. Može da se izvadi olova iz nosa ako treba. mmmm
;namig
nbatocanin:
--- Quote from: marko.jovanovic on August 17, 2015, 07:31:09 PM ---Izvinjavam se moja greška.
To što servoi rade na tako maloj struji to tebi radi posao možda ali dosta umanjuje njihovu snagu.
To što su stavljeni takvi servoi i što tako na maloj strujui radi posao je logika kao kada bi grejao vodu da bi je posle ohladio.
Energetska efikasnost 0 bodova. Bolje da se išlo na manje i kvaitetne sevoe nego što patiš elektroniku džabe.
postoje servoi koji po default-u rade na 1s baterijama kao i prijemnici. I o tome treba voditi računa jer neće svaki prijemnik da radi na tako malim strujama....
--- End quote ---
Problem je što svi koriste slične komponente, pa je pitanje da li tu zaista postoji neki razlog ili je prosto u pitanju inercija. Primera radi, skoro svi koriste ove Dymond servoe, navodno su najkvalitetniji za ovo što nama treba. Koji servo preporučuješ umesto njih?
nbatocanin:
--- Quote from: marko.jovanovic on August 17, 2015, 07:54:40 PM ---Uf tek sada vidim da je u pitanju F1A kategorija.
ti taj sistem koristiš za kuku i da napraviš otklon na horizontalnom stabilizatoru kada postigneš maksimalno vreme leta da ne bi jedrilica odletela ako je uhvatila neku termiku.
--- End quote ---
Priča je dosta složenija: ceo sistem radi po unapred upisanom programu koji omogućuje da se napravi najbolji start i kasnije postigne najveća moguća visina kod otkačinjanja. Kada je kuka zabravljena, na osnovu položaja kuke (senzori) se pomeraju horizontalac, vertikalac i krila tako da kod pravolinijske vuče model ide pravo prema meni, a u kruženju na sajli da pravi mali krug (važno kod vetra). Tako se "traži" termika. Kada se nađe stub, onda se model zaleti velikom brzinom što detektuje odgovarajući senzor, pa se kuka odbravljuje, sajla se otkačinje i model počinje "bunt" - vertikalno penjanje (neki modeli idu i preko 100m u ovoj fazi), pa posle nekog vremena ravnanje i onda planiranje. Kada istekne vreme ili se aktivira daljinska determa, horizontalac ide u minus i model završava let. Svaka od ovih desetak faza ima posebno podešavanje položaj horizontalca, vertikalca i krila.
--- Quote ---Mi smo koliko se sećam koristili nemačke male satiće KNIPS su se zvali koje si navijao na koje vreme hoćeš a kuke su bile mehaničke na potez tj kada postigneš odrređenu visinu sa sajlom samo trgneš malo sajlu prmema dole i model se otkači.
Nekada kada nije bilo knipsova koristila se opruga ili gumica i sistemi sa pamučnim fitiljem koje smo merili koliko gore pa sekli na određene dužine. Nevolje su bile kada ima vetra pa fitilj krene malo brže da sagoreva pa se moralo seći malo duže u tim sulovima, onda lepo sve namestiš, zapališ fitilj i podigneš jedrilicu. Kada fitilj izgori zapali gumicu ili neki kanap, prekine ga i opet sistem opruge ili gumice podigne horizontalac. E to su bila vremena.....
--- End quote ---
Od tada su promenjene jedno četiri generacije :) mada se i danas viđaju starinski modeli na fitilj:
https://picasaweb.google.com/108138021638351453859/Drzavno2014#6074243614971936578
nbatocanin:
--- Quote from: tibeteagle on August 17, 2015, 10:30:27 PM ---Slike su odlične i vidi se ono što je najvažnije što sam hteo videti. (thumb)
Elektronika je na bazi mikrokontrolera novije generacije što je jako dobro. Oni obično rade sa naponom od 2.7V do 5.5V i troše veoma malo struje. Ako se vidi oznaka na čipu, onda se može proveriti njegov datasheet.
Servoima je svakako bolji veći napon do 5V i onda ne zuje, jer imaju snage da dođu do željene pozicuje. Ako servo zuji, onda troši više struje i do 10 puta nego da stoji i ne zuji. Umesto 10mA vuće 100-200mA. Tako se napajenje brža prazni. Treba proveriti i mehaniku. Dobro je podmazati sve zglobove.
--- End quote ---
Ovo nisam znao, to je korisna informacija.
--- Quote ---
--- Quote ---Sledeći korak jeste da probam celu spravu sa 4.8V NiMh baterijom.
--- End quote ---
Da može ako stanu 4 ćelije AAA veličine. Nešto će biti teže, ali nose i više energije u sebi. Može da se izvadi olova iz nosa ako treba. mmmm
;namig
--- End quote ---
U stvari, te baterije već dugo koristim na drugom modelu. U pitanju su 4 x 1/3AAA NiMh baterije (KAN Ni-MH 1/3AAA 180mAh), i to je sve teško ispod 20g i sasvim lepo staje u trup. Ali se dosta teško nalaze.
marko.jovanovic:
Uglavnom većinu baterija NiMH možeš naći kod nišlija kucaj samo telit niš baterije.
ljudi prave po porudžbini kakve hoćeš pack-ove. Izabereš ćelije i naprave ti šta želiš. Uglavnom su skroz ok sa cenama. Ja preko njih kupujem baterije za lsptop. Probaj pa vidi.
Uf vidim da se priča kopjuterizovala. U moje vreme bila je čista mehanika i sve je zavisilo od modela. Dok su drugi pravili Ciruse iz CVM-a mi smo imali neki plan jedrilica koji je šio sve redom. Nakupio sam se medalja i diploma koliko hoćeš. Vrlo često su termike bile toliko jake da su se modeli gubili čak i kada knips odradi svoje, ili si morao da trčiš za njim po više kilometara na lisičijem jarku da bi našao model. Sećam se da sam jednom prilikom upao u kanal pun vode i bio sa mokar u novembru ali sam posle par kilometara uspeo da dođem do modela.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version