RC DRUŽENJE > SKUPOVI / TAKMIČENJA / OKUPLJANJA
AEROKLUB "UTVA" PANČEVO
Stanko BG:
Hvala na pohvalama - živimo za ovaj hobi, što se može i za tebe, Gabor, reći. Baš sada gledam snimak Top Flite Thunderbolta i uživam. Prelepa ptica. Svaka ti čast za celokupan doprinos modelarstvu u Srbiji.
Gabor:
Hvala, hvala. Mozemo se dogovoriti, pa da ga poletimo i kod vas, u Pančevu ;namig
Milos 94:
Dobrodošao!
Stanko BG:
Svakako! Divota jedna. Dobrodošao, naravno.
coka:
Stanko zdravo.
Nemam nameru da skrecem sa teme ali pomenuo si iberlauf na Saitu pa sam pozeleo da ti nesto kazem.
Kada sam kupio svoj prvi Saito 100 i nakon razrade ugradio ga na Corsair, na kome se i dan danas nakon vise od 10 godina nalazi, bio sam suocen sa ogromnim problemom ulja koje izbacuje na cevcici iberlaufa.
Nista pametno nisam pronasao kao resenje a video sam da su se sirom sveta modelari zalili da je motor zbog ove pojave prakticno neupotrebljiv.
Ono sto sam smislio i uradio je bila ugradnja male m3 sisice u telo karburatora, tacno iznad usisne grane.
Sa unutrasnje strane postoji prsten, oko 3mm visok, kroz koji sam probusio rupicu od 2mm i urezao m3 navoj.
Ovim se usisna grana nije menjala a ideja mi je bila da ako ne budem zadovoljan modifikacijom, umesto sisice uveg mogu ugraditi cep.
Ono sto ti mogu reci je da se nista u stelovanju motora nije promenilo, a Corsair je postao potpuno cist nakon leta.
Taj model i motor imaju preko 200 letova sada i ne pamtim da sam ikada imao otkaz motora.
Tu ideju pokusao je da reprodukuje jedan moj drugar ali ga je mrzelo da gadja busenje rupice u mesto koje sam ti pomenuo, pa je sisicu ugradio u samu usisnu granu.
U pitanju je takodje bio Saito 100.
Nakon nekog vremena, sisica je u letu ispala a motor zasao u iberturu do zaribavanja.
Nakon prvog Saita 100, imao sam jos jednog Saita 100, jednog 125 i radijalnog 170r3.
Trocilindricni 170 fabricki ima vec izvedeno isto resenje, ali je sisica iznad leptira gasa.
Na drugom 100 i 125 sam uradio isto kao na prvom 100 i sve je funkcionisalo odlicno.
150 ica koju sam neko vreme imao, ali sa njom nisam leteo, takodje je imala sproveden iberlauf u usis.
Video sam mnoge asp motore koji takodje imaju odusak sproveden u usisnu granu a i poneki od os max- ova koje imam fabricki imaju to izvedeno.
Osim toga, lezajevi na tom Saitu 100 vec su odavno nadziveli projektovani vek. Ovo takodje pripisujem boljem podmazivanju jer se svo ulje kojebi motor izbacio, ponovo vrati u motor.
Znamo se dugo i ne znam da li se secas, vatreni sam pogovornik originalnosti, ali ne po cenu da ne popravim lose ideje i resenja konstruktora.
Npr za moki 180, postoji firma Heileman, koja prepravlja usisnu granu i podizace ventila. Moki tada vise nije originalan ali je daleko pouzdaniji i mirniji u radu.
Pametan si covek i tehnicki dobro potkovan, odluci sam koje resenje je tebi prihvatljivo.
Jedno je sigurno, neces znati sta da radis sa ogromnom kolicinom ulja koju Saito izbacuje.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version