"Пилотажная кордовая модель самолета №18"

Started by Nenad Miklusev, November 04, 2018, 04:51:15 PM

Previous topic - Next topic

Nenad Miklusev

U sklopu akcije, dosta struje, Cox-a nam dajte    8)  , i replika ruskog kružnjaka " Пилотажная кордовая модель самолета №18 " je re-motorizovana , umesto preporučenog ruskog dizelaša MK-12V , od  2,5 kubika ( snage 0,26 BHP)

igrom sudbine, (i nemogućnosti nabavke dizel goriva) na njega je montiran američki COX TEE DEE od kubik ipo, snage 0,28 BHP , by @ Trivajuve.

Manja kubikaža, ista snaga, dostupno gorivo. Još bolje bi legao Cox Medallion (crveni venturi) od 1,5 kubika , sa boljim obrtnim momentom i nižim obrtajima, od "Racerskog" Tee Dee-ja. Al nabavićemo i njega, pre ili kasnije.

Mala prepravka nosa za ugradnju COXa.

I hand made rezervoar,

Čekamo proleće za prve letove...

Stanko BG

Jao! Sećam se kada sam besomučno četiri sata pokušavao da pokrenem MK17 sa mojim drugarima i nastavnikom Tehničkog obrazovanja. Bio sam šesti razred. Kad smo ga pokrenuli, nigde sreći nije bilo kraja  oo))

Šta ti je problem, Nešo? Pretpostavljam da ne možeš nabaviti etar?

http://www.kefo.rs/dietil-eter-pa-1l

Hajde, probaj da zovneš ovu firmu. Možda ti mogu pomoći... Da probam da kupim preko našeg aerokluba, ili preko drugarove firme.

Treba, ono beše, i petrolej? Ali, to mislim da ima da se kupi u malo bolje opremljenim radnjama...

http://www.velog.rs/beohemik_ostali_materijali/petrolej_900ml-399

Nenad Miklusev

Quote from: Stanko BG on December 12, 2020, 05:16:14 PM
Šta ti je problem, Nešo? Pretpostavljam da ne možeš nabaviti etar?

Hvala Stanko za sve komentare, da ne pišem na svakom topiku, a za Etar, nije "Unobtainium" , već smrdi do neba, combo Etar+Petrolej, svi modeli povuku taj šmek. Ne treba mi to u kući.
Dobri stari Glow miks i COXovi, dovoljno za hobby levell zadovoljstvo.

Za neku akciju letenja i druženja, na proleće, dogovoreno, samo na Čenej ne računaj, KKL/CL pista je gotovo neupotrebljiva (beton je okrunjen i pun rupa) , parče stajanke pred hangarom nije uvek raspoloživo , a ni pristup Čeneju nije slobodan ako nisi član.

Meni se nešto nije dalo da se četvrti put učlanjujem u AK NS , zarad parčeta betona.

Tako da , BushFlyer varijanta na bar četiri lokacije u i oko NS sasvim fino završava posao za hobby letače.
A letimo i na gostujućim terenima, ako ih imate u BG.

Stay tuned za još Retro projekata ove zime.
Pozdrav
N.

SABURO

Stanko i Nešo,   (:good) za napisane redove. Sjajno!

Stanko, evo jednog primerka MK-17 iz moje radionice. Mislim da je prošlo 20ak godina od kada sam ga koristio poslednji put. Totalno zapekao :D

[attach=1]

[attach=2]

[attach=3]
Nikola | rcfly.in.rs

Stanko BG

Pa, to je fenomenalno, Nikola!

Ako želiš, možemo se igrati pa da pokrenemo taj grom ruske industrije... Piši slobodno, ili me zovni pa se dogovaramo.

rajevic

Pridružujem se Nikolinom komentaru svaka čast i svaka pohvala na ovako lepom postu. Momci hvala Vam  (res)

Da dodam i ja prisustvo MK-17ce ali netaknute ...

misha

Quote from: SABURO on December 13, 2020, 11:42:57 PM
Stanko i Nešo,   (:good) za napisane redove. Sjajno!

Stanko, evo jednog primerka MK-17 iz moje radionice. Mislim da je prošlo 20ak godina od kada sam ga koristio poslednji put. Totalno zapekao :D

Postoji li modelar u Srbiji, da nema taj motor :)

dejan_ts

To je nemoguce jer se taj motor delio svim klubovima u velikim kolicinama ,ja znam.da kod mene u klubu stoje jedno 10komada ne taknutih novih u kutiji

MilosT

Da miogu da biram, uvek starija, pa bih cistio, resavao, ali ne bih novu. :D Na MK mislim

Nenad Miklusev

Kako je proleće i leto  prošlo a evo i jesen došla i ne odleteh ni jedan let na No18 sa COX Tee Dee-jem , kišni vikend , šta da se radi, nego da se iz one gomile nabavljenih motora izdvoji jedan Super Tigre G-15 od dva ipo kubika, da se rastavi, opere, produva i montira na kružnjaka, No18 i jeste predviđen za dva ipo kubika,  (MK12V dizel) a sa Super Tigrom će da kida.

I tako, metanol i udri po stvrdnutom ricinusu.

Stanje pre početka čišćenja.

Demontaža, okrnjeno rebro za hlađenje sam isturpijao, i ispolirao.

Posle pranja , sledi sastavljanje, a dihtung zadnje dekle sam isekao od 300 gramskog kartona, namastio ricinusovim uljem i sve lepo pritegao.

a onda oštrim skalpelom opsekao spoljne konture,

I Super Tigar je spreman za ugradnju na model,

Elisa balansirana, spiner pritegnut, spreman za letenje.. a , da , kiša, i ona će proći.

Nenad Miklusev

Napokon smo nas dva  vršnjaka, Super Tigar G15 i ja  , iz 1964. i replika Kružnjaka No18 , par godina starije originalne  proizvodnje kita,  odleteli nekoliko lepih letova danas.

Jedan snimljen, akcija počinje od 01.30.

https://youtu.be/9Uy6Drtr25g

Nenad Miklusev

I još jedan kratki video, let završen lakšim lupanjem, iz pokušaja leđnog leta.
Sve celo, osim polomljene igle gasa.
Dve nove već naručene iz Engleske.

https://youtu.be/MJKi2SvYQe4

Nenad Miklusev

U ove predpraznične dana, svi nešto kupuju, pa sam i ja došao u iskušenje, tipa, "Ko uzme , kajaće se, ko ne uzme , kajaće se"

EBAY, Ukrajina, originalni komplet Pilotažnoy modeli NO18, isti kakav sam u ovom topiku radio po crtežima.
Cijena, sitnica, 82$ sa nedefinisanom carinom i PDVom, u grubo računam , bar stotka.

Kompletan, izvorni, SSSRovski kit, živi šper i lipa, ni trunke balze.

Osim sentimentalne, drugu vrednost nema, neće letei bolje od ovog u balza izvedbi...

A o radosti testerisanja rebara od špera 1mm, sa olakšanjima, ne treba trošiti reči.

Videćemo, model se prodaje već par meseci, niko ni da takne, ni štapom, pratićemo tokom praznika, pa odlučiti, i naručiti.
Ili možda ne.

Težak je život retro senti-modelarski.