Main Menu

Пројекат М 1723

Started by presko, April 12, 2019, 10:31:11 PM

Previous topic - Next topic

presko

@Stanko BG

Хвала на врло корисним сугестијама, међутим, израду алата и одливак трупа ћу поверити професионалцу.

presko

Дошло је до малог застоја у изради модела.
Друг који треба да ми ради калупе је тренутно претрпан послом, а како је ово моје непрофитабилно, чека се слободан термин.

Ја ову паузу користим да помало радуцкам на моделу, то јест да поправљам ситне грешке које стално уочавам. Значи бруси, фарбај, бруси, полирај. Овако би могло бесконачно.

Овде ће требати још једно фарбање и то ми прави проблем јер више не могу да радим на тераси.

presko

Модел трупа је отишао на још једно фарбање.
Надам се да је последње.

presko

Искористио сам простор у времену, а према празничним приликама, да се вратим на израду модела. С обзиром да ми је модел трупа на фарбању, узео сам урађене алате осталих делова трупа ...

Quote from: presko on November 09, 2021, 10:02:46 PM

Данас су ми стигли алати за делове трупа.

Још мало да се очисте и исполирају па даље на посао.

... и мало их очистио од ситних остатака фарбе са модела са којих су скидани (углавном по оштрим ивицама) и исполирао их полир пастама, грубом па фином.

По завршеном полирању, направио сам, од новинске хартије, шаблон за кројење стакленог платна.

Онда сам калупе премазао одвајачем. Сваки по три пута с обзиром да се ради о првом одливку. За следеће одливке биће довољно само једном.

Припремио сам и стаклено платно.

Последња фаза припреме је било фарбање калупа дво компонентном акрилном бојом, с обзиром да немам одговарајући желкот.

Боја ће, нормалном остати на одливцима.

presko

Све је спремно за почетак радова на изради нових делова. Замутио сан смолу и у једну мању издвојену количину додао микробалон. Ова густа мешавина ће ми послужити да попуним оштре ивице и детаље које само платно не може да испрати.

Радове сам почео са задњим горњим делом трупа, као највећим.
Почео сам са наношењем смоле са микробалоном.

Потом сам смолу са микробалоном покрио са једним стакленим платном од 50gr/m2 и добро је натапкао да смола не бежи из удубљења на калупу.

На крју сам све покрио са два слоја стакленог платна од 163gr/m2.

Исто сам урадио и са два преостала мања дела. Само што сам код њих, због малих радијуса, користио по шест слојева стакленог платна од 50gr/m2.

Сада минимум двадесет четири сата сушења.

presko

Смола се осушила и делове сам, без икаквих проблема, извадио из калупа.

Потом сам маказама одстранио вишак стакленог платна и брусним папиром у грубо поравнао ивице. Фино равнање ће доћи приликом склапања трупа.

Број завршених делова трупа се полако увећава.

presko

Данс ми је стигао модел трупа са фарбања. Следи полирање истог.

У међувремену су ми стигла још три дела са ,,3D" штампе.

Хладњак уља и ...

... носачи затега хоризонталног репа.

presko

Започео сам завршну обраду модела трупа.
Посао сам почео брушењем модела трупа водобрусним папиром градације 400 на мокро.

presko

Пошто су радови са брушењем-полирањем одмакли, уочио сам један проблем. У појединим зонама модела трупа, слој фарбе је био предебео тако да је ,,прогутао" детаље, изгубиле су се оштре ивице и уочљивост детаља. У овој фази, изгледа да, више не може да се користи пиштољ за фарбање, већ искључиво ербраш.

Ето мени непланираног посла. Све ово ћу морати да поправим.

presko

Полако сређујем модел трупа.

Не журим, јер и онако ћу морати да сачекам лепше време да бих могао да изађем на терасу и завршим са фарбањем.

presko

Скоро сам завршио са поправком модела трупа. Данашњи дан сам искористио да основном бојом за пластику осигурам закивке-налепнице. Са неких закивака сам сам скинуо вишак фарбе, али сам их доста и променио.
Још мало дотеривања и следи завршно фарбање. Надам се последњи пут.

Основна боја је провидна па се не виде ефекти фарбања.

presko

Данас су ми стигли точкови за модел.

Потрага је била дуга, корона је учинила своје.
Одавно сам их нашао, али их нисам одмах купио. Онда је престала производња, а залихе су се истопиле.

presko

Данас сам започео завршно фарбање.

presko

Почео сам нови круг брушења-полирања на мокро.

presko

Мало се ленчарило у последње време, али се и радило па сам завршио брушење модела трупа.
Данас сам га поново префарбао и чини ми се да се назире крај ове фазе.