Main Menu

Пројекат М 1723

Started by presko, April 12, 2019, 10:31:11 PM

Previous topic - Next topic

presko

И даље се ради.
Један дан одрадим доста тога и дивим се сам себи као ми добро иде.
Међутим, сутрадан кад све то одлежи и кад га поново прегледам, нађем гомилу ствари за дораду и, хајде, све из почетка.
Али добро је да је таквих ствари све мање и мање.

presko

Има још ситница за поправку, али све мање и мање.
Неколико њих сам акрилним гитом припремио за дораду.

Потом сам започео дораду и припрему за уградњу два поклопца на трупу. Њих сам, својевремено, урадио 3D штампом и сад сам проценио да је труп довољно завршен да могу да их уградим.

presko

На горњаци трупа се налазе два уливна грла.
Предње за доливање расхладне течности у експанзиони суд система за хлађење мотора.
Задње, између крила, претпостављам за сипање горива, али нисам 100% сигуран.
Чепови су за њих.

Обележио сам им позиције и ...

... размерником прорезао рупе за уградњу (две врло оштре игле, иако му ово није намена).

Исто и са другим чепом.

presko

Са 3D штампе је стигао још један комад. Биће то модел за прављење алата за поклопац корена вертикалног и хоризонталног репа.

Посао сам наставио израдом детаља код хладњака уља.

Мислио сам да ух исечем размерником, како се ради о кружићима, али се авиошпер показао неподесан за то, па сам се вратио опробаном столарском алату.

presko

Наставио сам са израдом, јуче започетих детаља.
Не сећам са да ли сам раније напоменуо да, када радим овако ситне детаље, залепим их обострано лепљивом траком за неки тег. Нема проблема са држањем, а и не одува их спреј приликом фарбања.
Пар пута сам овакве ситнице тражио по целој тераси.

Прво сам их мало пребрусио, ...

... а потом препрскао течним гитом.

Наставак радова следи по сушењу гита.

presko

Данас сам детаље пребацио на модел трупа.

Залепио сам их супер лепком и ...

... префарбао.

presko

Стигао ми је нови комад од стиродура. Овог пута се нисам мучио да га ручно радим, већ је урађен на нумеричкој машини. Од њега ћу урадити модел за прављење калупа за израду хрбата иза поклопца кабине.

Модел трупа и даље радим на ситно. Сваки пут кад помислим да је готов, пронађем по неку ситницу коју треба поправити.

presko

Предходних дана сам радио на дотеривању детаља на модел трупа, а онда сам га још једанпут пре прскао течним гитом. Све је било већ виђено, па нисам ништа објављивао.

Данас сам га пребрусио водополирним папиром на суво и, ново уочене, недостатке прегитовао акрилним гитом.

presko

Модел трупа сам, још једанпут, пребрусио водополирним папиром на суво и офарбао основном бојом.

Прва визуелна контрола је показала да је модел спреман за наредну фазу. Има још ситнији грешака, али њих ћу дотеривати касније у ходу.

presko

Ових дана сам модел трупа полирао на мокро.
Прво водополирним папиром градација 800, па онда 1500.

Израда модела трупа се приближава крају.

presko

Таман кад сам помислио да сам модел трупа привео крају, дођем у посед фотографије на којој се види да сам чепове на грлима за уливање горива и расхладне течности урадио погрешно.

Радио сам их на основу цртежа колеге, који се бавио проблематиком ИК 2, и који их нацртао споља на контури трупа.

На фотографији се види да су на оплати направљени отвори и да су чепови унутар контуре трупа.

Нисам дуго размишљао и одлучио сам да ово исправим.
Бацио сам се на посао и направио нове чепове.

presko

Нове чепове сам пребрусио.

Старе чепове сам извадио из трупа, а потом, делимично, обрадио отворе.

Након тога сам нове чепове упасовао у отворе и ...

... улепио их супер лепком.

Ивице отвора су морале да се поправе, гит и све остало.

Фарба је показала да ће овде бити још поправке.

presko

Завршене су припреме за фарбање.

presko

Почео сам завршно фарбање модела трупа, односно припрему за скидање калупа.
Боја која се за ово користи мора да буде изузетно квалитетна, да је велике тврдоће и отпорна на све могуће разређиваче и раствараче.
У овом случају користим дво компонентну акрилну боју.
Почео сам фарбањем ивица и детаља, да бих могао, још једном, да проверим и по потреби поправим урађено.

presko

Модел трупа сам данас исполирао водополирним папиром, градације 800, на мокро. Тежиште полирања је било на ново офарбаним површима.

По завршетку полирања сам још мало дотерао поједине ивице.

Контрола је показала да је на појединим местима још била потреба поправка.

Поправку то јест гитовање нисам радио класичним гитовима, већ дво компонентом акрилном бојом, којом сам фарбао модел трупа, али помешаном односно згуснутом микробалоном.
На овај начин сам добио јединствен слој са предходним фарбањем.

Ово ће се, по сушењу, пребрусити и исполирати.