Pozdrav,
Zeleo bih da vam predstavim moj model leteceg krila. Nije bas "thermal", ali nema motor pa se ukapa u definiciju jedrilice.
Ovo je treci model koji sam dizajnirao u sklopu istrazivanja vezanih za letecih krila sa vrlo malom strelom. Prvi model FVT V1.1 je napravilo i uspesno testiralo par ljudi sirom sveta u varijanti sa i bez motora.
FVT V3 je zadnji model koji sam projektovao, izradio ga je i tesirao moj prijatelj Andy iz UK i verovatno ce krenuti sa proizvodnjom kit-a. Nadam se uskoro...
Oba modela su prakticno leteca krilo sa vrlo malom strelom i bez vertikalnog repa. Glavni razlog za postojecu strelu je lakse balansiranje modela i pomeranje elevona sto vise nazad kako bi imali veci autoritet po pitanju kotnrole napadnog ugla. V1.1 ima izlaznu ivicu sa blago negativnom strelom a V3 ima pravu izlaznu ivicu.
V3 je u startu imao problem sa Dutch Roll-om. Prvi model je imao kratak let koji se zavrsio lomom jer prijemnik izgubio kontakt sa stanicom. Srecom, let je bio dovoljno dugacak da ukaze na problem. Na drugoj verziji je promenjen ugao diedra. Na prvom test letu prepravljenog modela CG je bio postavljen previse nazad. Nakon pomeranja CG napred model leti potpuno zadovoljavajuce. Duth Roll je prakticno nestao.
Andy je leteo model sa i bez kontrolera (Auro8). Naravno sa ukljucenim kontrolerom model je stabiliniji, ali model leti stabilno i bez kontrolera. Svi test letovi su bili po turbulentnom vremenu.
Kako bi ovakav model leteo bilo je potrebno resiti par problema:
1. Koordinisani zaokret bez vertikalnog repa. Ovo je reseno tako sto model ima "proverse yaw" (na zalost ne znam za nas izraz) pri otklonu elevona za valjanje. Otklon elevona je bez diferencijala.
2. Staticku stabilnost po pravcu bez vertiklanog repa
3. Dinamicku lateralnu stabilnost, pre svega Dutch Roll.
Ovi problemi su reseni upotrebom adekvatne distribucije uzgona duz razmaha, oblikom krila i polozajem i oblikom elevona. Krilo ima nelinerano geometrijsko vitoperenje. Profili se takodje menjaju nelinearno duz polu-razmaha - proporcionalno lokalnom koeficijentu uzgona pri napadnom uglu najbolje finese, a ne polozaju kao sto je to obicaj.
Distribucija uzgona duz razmaha je razvijena na osnovu Prandtl-ove zvonaste distribucije, model je dizajniran pomocu mog software-a za razvoj letecih krila.
V1.1 i V3 su mali modeli, razmaha 1m i 1.3m. Sad kad su oba modela pokazala zadovoljavajuce karakteristike u planu je veci model razmaha 2-2.5m.
Andy ce probati i EDF na V3.
Nadam se da nisam smorio duzim postom i nadam se da vam je zanimljivo da vidite malo drugaciji model od standardnih.
Marko
Video:
https://www.youtube.com/watch?v=QUUF19KtyEY&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3pFymsS6RnPfEK5fyjRAd3yTcOa-DnnMAbwr4ZeyJ7nQiDM9NO10XMoP4