ELEKTRONIKA > BATERIJE i PUNJAČI

Pracenje stanja baterije

<< < (2/3) > >>

MEPHISTO:
Лазин метод је одличан за моделе којима мотор или ради и то у релативно константном режиму или не ради.

Пошто возим моделе којима потрошња јако варира у зависности од начина вожње, ево шата ја радим:

Израчунам теоретску потрошњу у зависности од сетапа и то при пуном оптерећењу, рецимо 10 мин.
Затим подесим тајмер на пола од тог времена - 5 мин. Онда возим неколико летова који трају тачно 5 мин.
Носим батерије на пуњење и видим колико mAh потрошено из најпразније батерије. Ако је то, рецимо 500 mAh онда то значи да је лет могао да траје 10 мин. Ипак пошто не желим да тотално испразним батерију онда дефинитивно тајмер наместим на 7 мин.

Ово је пирлично конзервативан приступ али ја од сада нисам никада остао без струје у ваздуху.

Лош страна овог метода је одсуство контроле над неуобичајено повећаном потрошњом (кварови итд.) у ком случају ипак остајете без струје пре предвиђеног времена.
Други недостатак је то што летови трају краће него што би заиста могли да трају.

saxpg:
Ja takodje na Futabi imam funkciju tajmera povezanog sa palicom gasa, ali ne koristim je uvjek.
Meni uglavnom koristi opcija na ESC kojom, kada se baterija potrosi do odredjene voltaze, palicu
gasa vratis na nulu i kada ponovo das gas imas (uglavnom) dovoljno snage da sletis. Ovo ne
vrijedi kada duva vjetar pa u tom slucaju gledam na tajmer.

Lazo:

--- Quote from: MEPHISTO on March 13, 2009, 01:28:30 AM ---Затим подесим тајмер на пола од тог времена - 5 мин. Онда возим неколико летова који трају тачно 5 мин.
Носим батерије на пуњење и видим колико mAh потрошено из најпразније батерије. Ако је то, рецимо 500 mAh онда то значи да је лет могао да траје 10 мин. Ипак пошто не желим да тотално испразним батерију онда дефинитивно тајмер наместим на 7 мин.

--- End quote ---

Ovako se u principu određuje vreme na tajmeru. Sa nekoliko letova se dovoljno precizno može proceniti prosečna potrošnja. Po mom iskustvu, dovoljna je rezerva od 1-1,5 minuta, ali čim zapišti stanica - amo na sletanje.

Yu-men:
 ;namig
Ne praznim ni ja totalno bateriju (ispod dozvoljenog), vec mi kao sto saxpg rece prekine ESC rad motora na odredjenoj voltazi.
Problem je sto taj ostatak struje kad vratis palicu na nulu uglavnom nije dovoljan za bezbedno sletanje iz prvog puta a o drugim pokusaju da ne pricam.
Sa Easystar-om nije problem vec sa Extrom gde motor stalno radi, uvek me zezne ono "ajd jos jedan krug i slecem".
E taj krug mi uglavnom zabiberi corbu.

Zato mislim da ce ova spravica biti od koristi, ako ne trazicemo bolje resenje.
Ima i onih malo skupljih koje imaju daljinsko ocitavanje do nekih 300m.
Za ovu sam se odlucio, zato sto ima zvucnu i svetlosnu signalizaciju i nije nesto preterano skupa.
Svetlosna signalizacija se sigurno vidi predvece, jel meni i prijemnik sija odlicno pred padanje mraka i vidi se, a zvucnu neznam dok ne probam.

--- Quote from: n3mke on March 12, 2009, 11:23:31 PM ---nisi morao novu temu.. :0
citaj imas review na sajtu, ljudi kazu da se slabo cuje pa ne koristi uopste sem ako neces leteti blizu sebe. :)

--- End quote ---

Citao sam druze postove na sajtu i nije bas da svi tvrde da se slabo cuje, ima i onih koji su zadovoljni jacinom zvuka.
Sigurno dosta zavisi i to, dali se montira spolja i unutra Aviona.

pozdrav svima

zgrujic:
Tehnologija RC stanica na 2.4GHz DSM2 je toliko pouzdana i napredna zahvaljujući komunikaciji između prijemnika i predajnika (razmena GUID i traženje slobodnih kanala). Nije mi jasno kako ni jednoj budali inzenjeru nije palo na pamet da bi pilotima ova komunikacija mogla da bude izuzetno korisna! A i koliko bi tek skocila prodaja stanice koja bi mogla da vam kaže na kojoj visini je model, koliko je udaljen i koliki je napon na bateriji... Sve to može da stane u prijemnik i svi srećni! Tehnologija očigledno postoji, ali...

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version