Zamena za oracover foliju?

Started by vladislav, July 15, 2008, 04:41:17 PM

Previous topic - Next topic

ak

Dobio sam neku providno termo foliju sa UV zastitom iz US u KIT-u uz EPP model. Oni je zovu "laminate" i debljine je 75 mikrona a navodno se koristi za stampu.
Folija je odlicna za presvlacenje EPP-a i daje mu veliku cvrstinu a lepak se evidentno aktivira na nizoj temperaturi od tacke topljenja EPP-a.
Malo sam prosao kroz ponudu Oracal-a i vidim da imaju termo folije slicnih karakteristika, Oracal 8300.
Da li je neko probao?
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo Da Vinci
RCModelScout - RC Search Engine

Anakin

Toj Oracal 8300 foliji je rok trajanja godinu dana tako da... Ja se ne bih igrao. Inace. nisi morao tako daleko da "ides".  :big smile

http://www.oracal.rs/proizvodi/oracal-8300/
And this, ladies and gentlemen, is the very first Fokker airplane built in the world. The Dutch call it the mother Fokker.
â€" Custodian at the Aviodome aviation museum, Schiphol airport Amsterdam.

An old pilot is one who can remember when flying was dangerous and sex was safe.

Daki

Dosta davno sam presvukao stirodursko krilo jedne jedrilice od 2m sa oracal folijom, uz pomoc starijih modelara u subotickom klubu. Pre nego sto smo postavili foliju, naneli smo na krilo neki lepak u spreju, ne secam se tacno koji, (to smo radili pre jedno 7-8 godina) i ostavili smo male preklope folije. Uglavnom folija jos uvek drzi na krilu i nisam je mogao ni posle toliko vremena rukom odvojiti.
Pozz
Life is easy eat,sleep, fly!

tibeteagle

QuoteToj Oracal 8300 foliji je rok trajanja godinu dana tako da...
To važi samo ako je neprestano izloženo jakom suncu i prvenstveno menja nijansu, jer je trasparetna folija. Na modele se može stavljati isto kao i druge PVC folije.

ak

Nasao sam je u komsiluku za oko 550din metar kvadratni.
Losa stvar je sto nemaju bezbojnu transparentnu nego samo toniranu, ni to nece biti problem, nadam se.

Anakin

Quote from: tibeteagle on May 09, 2012, 03:58:06 PM
QuoteToj Oracal 8300 foliji je rok trajanja godinu dana tako da...
To važi samo ako je neprestano izloženo jakom suncu i prvenstveno menja nijansu, jer je trasparetna folija. Na modele se može stavljati isto kao i druge PVC folije.

Slazem se ali to nije jedina PVC folija koju imaju. Recimo ova, Orajet 3551, je takodje PVC, ima providna, netonirana, a rok trajanja je 7 godina. Jedino pitanje je koja je cifra.
And this, ladies and gentlemen, is the very first Fokker airplane built in the world. The Dutch call it the mother Fokker.
â€" Custodian at the Aviodome aviation museum, Schiphol airport Amsterdam.

An old pilot is one who can remember when flying was dangerous and sex was safe.

ak

Oracal 8300 se ne lepi bas najbolje za EPP a ne saradjuje najbolje ni sa peglom.
Moze neko da preporuci lepak u spreju koji bi mi posluzio za ovako nesto kao ovaj a da ima da se kupi kod nas?

tibeteagle

Nije greška u samolepljivim folijama, pogotovo Oracal marke. Probaj da nalepiš na staklo i jedna ćeš skinuti.  Jedno od rešenja je da se porozne površine stirodura, stiropola, EPP izravnaju finom šmirglom, lakiraju barem 2  puta (šmirglanje između slojeva) sa lakom na bazi vode, samolepljive folije će se mnogo bolje hvatati.

ak

Quote from: tibeteagle on May 17, 2012, 11:54:02 PM
Nije greška u samolepljivim folijama, pogotovo Oracal marke. Probaj da nalepiš na staklo i jedna ćeš skinuti.  Jedno od rešenja je da se porozne površine stirodura, stiropola, EPP izravnaju finom šmirglom, lakiraju barem 2  puta (šmirglanje između slojeva) sa lakom na bazi vode, samolepljive folije će se mnogo bolje hvatati.
Verujem ja da nije greska u Oracal folijama, greska je u mom izboru.
EPP se neda izravnati smirglom, jer ga skoro svaka smirgla ga kida.