ELEKTRONIKA > BATERIJE i PUNJAČI
Problem
POSEIDON:
Imam ove dve baterije koje koristim za mog easy stara ,ali pošto se pokvario ovaj nazovi punjač a imao sam dva,odnosno imam i dalje al ne rade,(provereno kod prijatelja elektroničara),on mi je predložio varijantu da probam da napunim baterije ovom metodom ali kao što vidite napon baterije ne prelazi 9,16 V ni posle nekoliko sati punjenja,(da napomenem da merenja pokazuju kad je ISTROŠENA baterija napon na njoj je oko 8,9V )juče mi je dao napon od 11,4V ali to je bilo samo dovoljno da easy stara dignem na jedno 60m i toliko od baterije.Dok je radio onaj mali punjač,bez problema sam sa 1800mAh leteo do 30min.uz povremeno davanje pune snage motoru od 250w...trenutno nisam u finansiskoj situaciji da naručujem novi punjač pa mi treba neko bar privremeno rešenje...HVALA unapred.
saxpg:
Ne moze ni da predje 9.6V kad koristis punjac za mobilni.
Tu nema resenja, nemoj to nikako da radis, pogotovo ne na tepihu kao slici.
Puni kod nekog ko ima punjac za LiPo dok ne skupis 3 evra za novi.
POSEIDON:
Taj trafo sam dobio uz onaj mali punjač na slici:)))
aco:
Da ali taj je trafo uz pomoc onog punjaca punio svaku celiju pomaosob, znaci bilo mu je dovoljno i 4,2v.Da bi NA TAJ NACIN redno vezane tri celije napunio do vrha trebace ti trafo koji na izlazu daje najmanje 12,6v. Medjutim to sto ti je prijatelj predlozio je krajnje RIZICNA metoda punjenja litijumskih baterija i ja je nebih preporucio nikome a kamoli prijatelju koji se koliko ja mogu da zakljucim ipak jako slabo razume u elektroniku
zgrujic:
A kako si dosao do 11.4V?
K'o sto rekose ostali, srecom nisi zapalio kucu! LiPo moze da napravi veselu vatricu k'o navijacka baklja sa puno vrelog plamena i dima.
Mozda nije u pitanju punjac vec baterije. Taj tvoj prijatelj ocigledno ne zna kako se LiPo puni, pa nije ni mogao da proveri punjac. Ispravan punjac nece da puni ostecenu bateriju. Ako su ti baterije stajale duze vreme prazne, onda, kao sto je ovde bilo vec par slucajeva, su se ispraznile ispod minimalnog napona i vise ne mogu da se napune. Moguce je i da je punjac u kvaru, pa ih je ispraznio umesto da ih napuni.
Nadji iskusnije modelare na nekoj livadi ili aerodromu za vikend i neko ce ti sigurno pomoci.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version