Predstavljam Extra-260 EP 49inch ARF model.
Kupljen u "UH"
http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7726Osnovni podaci:
Raspon krila 1245mm
Dužina 1192mm
Površina krila 26.8 dm2
Šta je ugrađeno:
Turnigy SK 3548-900
Elisa 14x7E (malo je manja od potrebne, pošto motor sa njom "vuče" svega 35A)
3s LiPo baterija Zippy 2100mAh 30C
Servo motori su posebna priča. Sve četri "rupe" koje su originalno napravljene na modelu su toliko male da jedino je mogao da se ugradi HXT900 (4kom).
Bilo bi lepše da su stavljeni D-MG16 ali za njih nije bilo mesta.
Odmah su zamenjeni i točkovi. Stavljeni su "primereniji" našim uslovima prečnika 75mm.
Kompletna težina na poletanju sa baterijom je 1650gr.
AR6100e prijemnik
Sama izrada modela u Kini je solidna. Što neko reče, tu i tamo treba dodati lepak i ojačati delove oko motora i stajnog trapa, ali sve u svemu solidno mada malo tanje i slabije nego što bih to ja želeo.
Sam stajni trap je slabiji nego potrebno tako da svako grublje sletanje, garantovano ga krivi.
Kao što sam napomenuo ranije u "našoj" floti je i MX2 avion kupljen u Subotici na druženju.
Kada je Extra 260 sastavljena i prislonjena na MX2, moje sumnje su se obistinile. Skoro da ne postoje nikakve vizuelne razlike između ova dva modela.
Isti raspon krila, trup, rep, jedine minimalne razlike su u nešto većem kapotažu na MX2 i na njemu je plastični (isto loš, tj. nedovoljno dobar stajni trap) a na Extri je od pretankog aluminijuma.
Takođe iz kompleta nije korišćeno ništa od kineskih rešenja za vezu servo motora i krila, već su postavljene 2mm žice i standardne čelične štipaljke.
Kako je model podešen na zemlji, skoro da nije bilo potrebe ništa ga trimovati. Model je odmah poleteo odlično. Bez trzavica i bez zamerki.
Evo snimka sa odabranim segmentima.
U jednom delu snimka se vidi kako model osim što može "lepo" da se prevrće
može bez "padanja" u kovit da kao liftom "pada" vertikalno na dole.
Sve u svemu lep model i za današnji dan i prve letove bilo je dosta zabave.
Pozdrav Goran