RC MODELI JEDRILICA > ELEKTRO JEDRILICE
Thermik-XL Elektro od Valenta Model
mirce:
Ne moraš se takmičiti, nego hoću li videti ovaj divni model u vazduhu u Subotici?
Lazo:
Nego!?!
coka:
Lazo svaka cast. Prelepo.
Kada nesto dugo zelis, pa ostvaris, bez kompromisa i supstitucija,...onad je zivot bar za trenutak vredan zivljenja.
Puno srece i radosti u vazduhu
mirce:
Lazo, kaži mi molim te, da li pogonski set up, koji si kupio, preporučun od strane proizvodjača?
Ako nije kako si došao do baš te kombinacije motora, kontrolera, baterije...
Kolika je noseća površina modela?
Pozdrav
Mirče
Lazo:
Više faktora je uticalo na ovakav set up:
1. Dugo je bila u opciji i veća "sestra" Thermik-XL, koja ima jedno X više u imenu i jedan metar veći raspon krila. Zbog toga sam nastojao da set up bude primenljiv za obe (od XXL još nisam definitivno odustao ;namig ).
2. Imao sam dosta vremena da temeljito listam po internetu sve što je napisano o ovim jedrilicama, pa sam naravno gledao i koja iskustva sa njima imaju drugi, i šta su sve u njih "gurali". Video sam i dosta jačih pogonskih grupa od ove koju sam ja izabrao. Naročito mi je poslužio napis jednog nemca koji inače piše za neki nemački modelarski časopis. Elem on je, za potrebe časopisa, montirao i iztestirao Thermik-XL. Pored tog što je iznahvalio njene letne karakteristike, dosta detaljno je govorio i o set up-u. Konstatovao je da je jedrilica dizajnirana za upotrebu NiCd akumulatora, te da je set up koji predlaže ValentaModel je prilično konzervativan:
Motor Phasor 45-3
Baterija 14 komada Sanyo 1600 SCR 4/5
Struja oko 40 A
Elisa 12 x 8-9
On je za pogonsku grupu odabrao kombinaciju 60A motor sa odgovarajućim kontrolerom i LiPo 5S 4000mAh bateriju. Takvom kombinacijom je udvostručio brzinu penjanja, stim da je morao da doda oko 180 grama olova u nos, da bi uspeo da dotera težište na zadnju granicu (98mm).
Ja sam od uvek pre za to da, ako već moram, težište doterujem dodavanjem korisnog tereta. Bolje jači motor i baterija nego 180 grama olova. I sa ovom mojom kombinacijom se dobija model koji je dosta lakši od, recimo, Alpine 4001 Elektro, koja ima manju površinu krila za oko jeda decimetar, uz težinu 4900-5600gr. A snage pogonskih grupa su neuporedive.
3. Da sam imao u vidu takmičarsku kombinaciju, cela priča bi naravno izgledala znatno drugačije. Kako mi takmičenja ne padaju na kraj pameti, pustio sam malo mozak na pašu i mašti na volju :big smile .
4 Definitivna kombinacija će biti poznata tek kada sve bude sklopljeno. Možda još nešto do tada bude izmenjeno. Onaj modelarski crvić stalno nešto burgija...
5. Fizičke dimenzije Thermik-XL su ti u prvom postu.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version