RC MODELI JEDRILICA > ELEKTRO JEDRILICE

Thermik-XL Elektro od Valenta Model

<< < (8/21) > >>

magic:
Jao bre, pa sada sam uvideo strasnu gresku u vezi servoa, pa oni mogu samo u PLAVE jedrlice, lepo na njima pise BLUE BIRD  lol!

poz

Lazo:
 (--<<--)

Lazo:
Svakoga dana u svakom pogledu…
Danas su na redu bile kočnice. Prilično važni uređaji kod ovakvih tica velikih finesa i prodornosti. Jeste da ima i drugih metoda da se ukrote, kao recimo butterfly, ali visokosposobnim jedrilicama nikada dosta mogućnosti da se brzina drži pod kontrolom. Recimo pri obrušavanju, ili prisilnom sletanju sa veće visine iz bilo kog razloga, ili zbog skučenog prostora za sletanje… Veoma je gadan osećaj kada se kraj piste neumitno približava, a brzina nikako da „iscuri“. U svakom slučaju, veoma zgodna sprava. Zato sam rado žrtvovao dodatni trošak za ugradnju kočnica i još dva pripadajuća servoa.
Kako sam prethodno već istesterisao sve nosače servoa, preostalo je samo da ih ulepim na svom mestu:

Nije zgoreg da napomenem da nosače lepim gustim cijanom. Pri tome koristim sledeću metodu: na kontaktnoj strani nosača nanesem debeo sloj cijana, a mesto gde će da se lepi isprskam aktivatorom. Kada se spusti i pritisne nosač na svoje mesto, dolazi do trenutne reakcije koja stvara „lem“ prilično velike tvrdoće. Veza je toliko jaka, da se lepljeni delovi ne mogu razlepiti bez uništenja. Testirao sam to na komadima kompozita i špera. Treba voditi računa da se dobro „gađa“, jer neće biti vremena za pomeranje i ispravke. Gde si spustio – tu će da ostane.
Posle toga je montaža servoa čista zabava. Tri šrafa i gotovo. Za pogon kočnica sam upotrebio servoe koji su mehanički identični sa ostalim krilnim servoima, samo što nisu digitalni. Kod upotrebe kočnica nije potrebna neka velika preciznost, a i uštedeo sam neki evrić jer su jeftiniji.

Povezivanje ruke servoa sa komandom kočnice je mačji kašalj, zahvaljujući nareznici koju sam dobio od Gileta:

Na prethodnoj slici se vidi razlog zbog koga ću ipak servoe flapsova da montiram na one debele poklopce. Naime, kroz prostor za servo flapsa prolazi poluga za upravljanje kočnicom. Da bi flapsovi mogli da imaju velike otklone, neophodno je da ruka servoa bude dovoljno dugačka i da ima pun hod, pa je montaža servoa na poklopcu jedini izbor.
Površina koja nije pokrivena karbonom se iseca da bi tu prošla poluga za pogon flapsa.
Elem, servoi su montirani i povezani sa upravljačkim polugama kočnica, podešeni su hodovi servoa, pa red je i da se sve isproba:

Šta reći? Radi ko podmazano. A dali je neko slučajno sumnjao?!

Ćeraćemo se još…

GILE:
Molio bih da u ovom postu nikako ali bas nikako ne koristite moje ime  (xXx) sto reko Cupko da mi se ne uvrede moji lepi avioncici  (<--) . Razumem ja ove radno sposobne penzionere njihova ljubav prema jedrilicam ce se na kraju zavrsti onim sto se vozi po vodi  4e

Lazo:
Pa znaš Gile, ja kada kažem (ili napišem) Gile, ne mislim na nekog apstraktnog Gileta, odnosno nekog-si-tamo Gileta. Kada ja kažem (ili napišem) Gile, to se odnosi na mog druga Gileta, prijatelja Gileta, koji je kao takav, odnosno kao Gile, moj brat po oružju (upravo je na TV-u ta jako dobra serija), iliti brat po hobiju. Dakle, Gile za mene nije samo Ime. U stvari, to i jeste nadimak koji je nastao kao modifikovani deminutiv od Dragiša. E sad, etimološki posmatrano, direktni deminutiv od Dragiša bi bio Giša, ali se tu pojavljuje š koje narušava mekoću deminutiva, pa je inverznom palatalizacijom (ili tako nečim) transformisano u l. Kako bi Gila  :hehe, moraš priznati, podosta glupo zvučalo, autor nadimka je (ko god da je) pametno i logično zamenio a sa e, i, eto ga - Gile.
Kada bi probao da u nizu više puta izgovoriš: Dragiša – Dragiša –  Dragiša – Dragiša –  Dragiša – Dragiša… nekako ne ide. Zapinje. Nema ritma. Nekao u sinkopama!
A aj probaj: Gile –  Gile –  Gile –  Gile –  Gile –  Gile –  Gile –  Gile –  Gile –  Gile –  Gile –  Gile… Ide tečno i bez zapinjanja!

O onome o penzionerima i jedrilicama neću ni da trošim reči, jer tačno znaš šta bih ti rekao. Ali si mi dao ideju da pokrenem jedan Topic "Šta sve i zašto volim u RC modelarstvu". Još razmišljam o naslovu, ali tako nekako bi mogao biti.

P.S.
Nešto se mislim, koliko puta sam ti sada pomenuo ime, bolje je da neko vreme ne prolazim ulicom Marije Bursać!  4e

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version