RC MODELI JEDRILICA > ELEKTRO JEDRILICE
Thermik-XL Elektro od Valenta Model
petar:
Lazo jel' si stavio obicne "silikonske" ili schottky diode?
Pretpostavljam sa su schottky diode, ali nije na odmet zbog dugih reci da su ove druge u konkretnoj aplikaciji pozeljnije jer imaju duplo manji pad napona na sebi.
pozzzz
kole:
E to je to, diode znaci.
Ajd prikazi neku semu ili eventualno slicicu. Hvala.
petar:
Ne treba ti sema kad je jedna recenica dovoljna.
Povezes mase prijemnika, kontrolera za motor (sa BEC_om) i UBEC_a zajedno, zatim povezes + od UBEC_a na anodu jedne diode, + od BEC_a od kontrolera za motor na anodu druge diode, spojis katode od obe diode zajedno sa + od prijemnika.
Koristis shottky diode od recimo 10A i 45 inverznog probojnog napona, na njima je direktni napon recimo pri 5A jedno 0.5V (tako da kad prodje taj pad napona preko recimo BEC_a od 5.5V ostace ti na prijemniku 5V posle te diode).
pozzzzz
Lazo:
Ama upravo tako, Samo da malo pojednostavim stvar (a da prođem bez crtanja, jer sam noćas intalirao Windows-7 pa još nisam preinstalirao sve programe).
Elem, od kontrolera do prijemnika ide klasični servo trožilni kablić. Ona srednja žica (obično crvena) je +, i obično se njen pin izvuče iz konektora i izoluje ako napajanje za prijemnik daje UBEC ili posebna baterija. Umesto toga, na mestu koje ti odgovara presečeš samo tu srednju žicu i između krajeva zalemiš diodu tako da propušta ka konektoru, odnosno prijemniku. Dioda mora da podnosi struju i napon barem koliko daje BEC iz kontrolera, ali bolje je da ima rezervu od barem 10-20%. Takođe je bolje da je pad napona na diodi što manji, i tu su shottky diode u prednosti za par desetinki V. To i nije baš presuno, jer je raspoloživa margina napona prilično velika. Bitno je da napon posle diode bude barem 4.5V, a sa bilo kojom diodom će biti oko 5V. Sve to isto se uradi i na crvenoj + žici koja ide od UBEC-a do prijemnika. Razlika je smo u tome što je taj kablić dvožilan, odnosno ima samo + i -. Ulazne žice u UBEC se zaleme za konektor na koji se spaja glavna baterija, i to je sve.
(pijemo)
P.S.
Ideja jeste moja, ali za detalje oko izvodljivosti i tipa dioda sam se obratio onome koji to zna mnogo bolje - Zoranu Grujiću.
kole:
Hvala. Mislio sam da je tako, al ko velim da pitam da nije neka NASINA tehnologija u pitanje.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version