RC DRUĊ½ENJE > PRETHODNI SKUPOVI
SKUPOVI I JOS PO NESTO
mirce:
Organizovanje skupova je postala velika, skupa i vrlo ozbiljna stvar. Kao takva, organizaciju ovakvih manifestacija mogu organizovati samo klubovi sa dosta clanova.
Dragan je lepo primetio da bez desetak ljudi nema govora o kvalitetnom i bezbednom skupu.
Ja sam zivi primer da jedan covek moze odraditi dosta toga, ali na samom skupu ne mozes sam.
E sad, budimo realni i iskreni i razmislimo koliko ljudi ili klubova kod nas moze praviti skupove? Suboticani i ko jos? Ja cu vam reci niko...
Ovaj Marold je bio poslednji koji je organizovan pod nasim pokroviteljstvom, zbog razno raznih stvari...
Prvo, kao sto sam vec napisao, jedan covek ne moze sve sam zavrsiti.
Pomagali su mi Dragan i Nesa iz Vrsca i cika Dule, hvala im na tome, ali i dalje je bilo previse improvizacija.
Jole to finansira i naravno hvala i njemu, jer iskreno, on ili njegova firma od toga nema nikakve "vajde"...
Ipak bez obzira na trud i novce slobodno mogu reci da nas je do sada samo sreca spasavala da nije bilo nekih neprijatnosti.
Drugo, ne kultura, sujeta i mnoge "srpske odlike" primetne su i na ovakvim manifestacijama.
Ne mali broj ljudi je otisao iz Vrsca da se uopste nije javio, neki se nisu javili ni kad su dosli...
I na kraju, ovo se odnosi samo na ovaj Memorijal, najveca bruka je sto se Jole nije pojavio na skupu. Nije dovoljno samo dati pare. Ja nemam reci opravdanja...
Znam da je taj dan moj jedini brat od stica krstio svoju cerkicu i pravio njen prvi rodjendan, ja nisam otisao tamo da bi ispostovao nasu manifestaciju a, nema razloga da glavni organizator, sin onog ciji skup nosi ime, ne dodje. Tim cinom je uvredio sve modelare koji su dosli, mene i ostale koji smo se kao budale naradili u i oko organizacije...
Kad stanem pred ogledalo pitam se sta mi sve to treba?
Naradis se ko konj i retko ko ti kaze hvala...
Trosis svoje vreme u edukaciji novih modelara pa, ti onda kazu (naravno iza ledja) kako si ovakav i onakav.
Najveci sam peder jer idem u Madjarsku donosim robu i ne vidjeno se bogatim na jadnim modelarima. Ali znajte, nije lako ni jednostavno.
Prvo morate imati vizu, puno toga morate znati, zivkati sto puta Madjare telefonom, slati mailove, ovaj oce ovo, ovaj oce ono, hoce odmah, proveri mi, javi mi...
Treba ustajati u pet, nekada je magla, kisa, toplo, preci 650 km, znati Pestu ko svoj dlan,
ici u pet hobi radni, razumeti se u robu, znati madjarski, ulagati svoje pare i kreditirati sve redom... A gde je carina i rizik da imas nevidjenih ne prijatnosti...
Naravno niko to ne gleda samo se komentarise kako to nije u redu da ja uzmem 20%.
Kao da neko brani bilo kome da radi to isto.
Stoga, pred onim, istim, gore pomenutim ogledalom vidim na sebi porilicne magarece usi...
Shodno tome, nema vise Madjarske, nema Memorijala, a i sajt ce azurirati neko drugi...
Ko god zeli malo da nesto ucini za "nasu stvar" samo sebe dovodi u neprijatnosti i probleme. Zato, svi dobro razmislite da li vam takve stvari trebaju u zivotu?
Mnogi se nece prepoznati u ovome jer se ovim hobijem bave vrlo kratko pa, su jos puni entuzijazma...
Da se vratimo skupovima.
Ako se ipak odlucite da se upustite u "avanturu" pravljenja skupova, po meni, pricam samo u svoje ime, jedino mesto na kome se isti mogu praviti je Vrsacki aerodrom. Najveci je, najvise ima mesta, svaki skup tamo ce sigurno biti bolji od predhodnog jer se sticu nova iskustva... Naravno i ovo ima granicu, a to je Dragan koji svoje d...e podtura da bi se tamo nesto organizovalo. Cim bude prvi problem, po nasem dobrom obicaju, kriv ce biti organizator, i niko se nece setiti da svi damo koji dinar da platimo stetu.
Sva ostala mesta za skupove su vrlo ne bezbedna, mala, uzana, pored oranja, kukuruza, ograda, sljivika, hangara, onih sranja sto vire iz zemlje za obelezavanje piste...
Jednom recju sve je to teska improvizacija...
Ja cu sigurno dolaziti i tamo ali, ostavljam sebi za pravo da li cu i leteti. Znam da cu sigurno ber doneti model... Zato se slazem se sa Cokom da ne moras da letis ali, bar treba doneti model, makar za slikanje... I to je deo postovanja onih koji organizuju skupove...
Slazem se i da cu biti prvi koji ce platiti kotizaciju kolika god bila, ako ce to doprineti bezbednosti i boljoj organizaciju. Naravno, ako ta lova ode za predhodno pomenute stvari... To mi ne znamo pa, ostaje na savesti organizatora gde su pare zavrsile.
Ovih skupova ima toliko malo da niko ne moze reci da je kotizacija, kolika god da je, trosak.
Na kraju krajeva, mozda je to nacin da se i iskristalizuju ozbiljni od ne ozbiljnih modelara...
Nemojte se vredjati, svi smo mi, ustvari, vrlo ozbiljni i bitni modelari, a po najvise sujetni...
I na kraju, atmosferu na bilo kom skupu cine, ipak, njegovi ucesnici.
Ako modelari ne razgovaraju jedno sa drugim, ako nema "zgravog" druzenja, ako ima: "Stani malo da ti ja sad objasnim" ako niko nema ambicije da pridje da kaze neku lepu rec za model ili letenje onda tu "nema leba" da ce se nesto promeniti.
Moramo se svi menjati i to na bolje. Modeli i letenje nisu dovoljni da bi uzivali u nasem hobiju, ima nas malo i moramo se iskreno potruditi da oprostimo jedni grugima i da okrenemo novi list....
Ne pristojnost, ne tolerancija, pametovanje itd ne doprinose razvoju nicega pa, ni modelarstva. Zato bih ja apelovao da se malo spusti lopta i da naredni susreti, ako ih bude, budu, mozda, neki novi pocetak...
Prilika da se okupimo i da sedimo svi zajedno da se druzimo i zezamo je vec u nedelju na Aero mitingu prave avijacije na Ceneju. Pravi avioni mogu da nam dodju kao "neutralni teren"...
I nemojte da se neko slucajno, zbog gore pomenutog, nasao prozvan...
Ljubi Vas
Mirce
P.S. U nedelju modeli nisu obavezni... ;)
modelar:
--- Quote from: mirce on May 26, 2008, 02:37:31 PM ---I na kraju, ovo se odnosi samo na ovaj Memorijal, najveca bruka (da ne kazem svinjarija) je sto se Jole nije pojavio na skupu. Nije dovoljno samo dati pare. Ja nemam reci opravdanja...
Znam da je taj dan moj jedini brat od stica krstio svoju cerkicu i pravio njen prvi rodjendan, ja nisam otisao tamo da bi ispostovao nasu manifestaciju a, nema razloga da glavni organizator, sin onog ciji skup nosi ime, ne dodje. Tim cinom je uvredio sve modelare koji su dosli, mene i ostale koji smo se kao budale naradili u i oko organizacije...
--- End quote ---
Jole Marold je najvise uvredio svog pokojnog oca. Njegov nedolazak nema opravdanja.
Slazem se sa Mircetovim tekstom u potpunosti. Takodje i sa Cokinim i Draganovim.
Ne daj Boze da se nesto lose dogodi, svi ce sesti u svoja kola i otici mirno kuci, a organizator ce pokusavati "ljudima u plavom" da objasni sta se dogodilo i da on ( organizator ) nije kriv.
Mislim da treba mnoooogo hrabrosti, znanja, iskustva i "ludosti" da se organizuju ovakvi susreti.
Sto se tice nabavke robe iz Madjarske, mislim da ne treba sa tim da prekidas. Tvoj doprinos razvoju modelarstva je veoma velik, a naplacivanje "manipulativnih troskova" je potpuno normalna pojava. Kome se ne svidja moze da sedne u svoja kola i "caskom trkne" u Madjarsku, ili preko Interneta kupuje robu u inostranstvu, uz bezobrazno veliku carinu.
R/C modelari, pamet u glavu, nemojte da prodjete kao slobodnoleteci modelari, koji su posvadjani izmedju sebe na "krv i noz".
Pozdrav i vidimo se u nedelju na Ceneju. Ponesite kacige ;) ;)
kremic:
Dragi Mirce,
koa prvo moram da ti cestitam za sav ovaj trud do sada koji si ulozio u ovu zajebanciju zvana skupovi, nabavka robe , prodaja modela na rate. kreditiranje.....
PAzi drugar, ja to JAKO CENIM I POSTUJEM!
E sada, ako imas likove koji to ne postuju, koji komentarisu to sto radis, ali TI RADIS za razliku od vecine koja NE RADI, bole te... da ne kazesm STA?! u najgorem slucaju uvo :) Ne znam, i nekapiram populaciju koja to cini i komentarise, ako ti ne odgovara cena, sto uopste trazis kog djavola, idi pa sam nabavi to sto ti treba pa da vidim koliko ce te to kostati i KAKO ces to sto ti treba nabaviti!
Culi smo se, pa znam detalje, nismo svi mi modelari krivi za onu zajebanciju na carini. To je sada vec stvar politike i stvari koje se ne ticu ovoga foruma a ni sire populacije, da sada ne bih politicki galamio, necu dalje ici na ovu temu.
Nemoj se jediti, imas iza sebe 5 organizacija.
Jos jednom da ponovim, bas te briga za komentare oko trgovine i nabavke robe. Meni licno ce to najvise nedostajati, jer sam imao eto tebe kao neki izvor model. opreme i materijala koji mi je uvek i staaaalno potreban. Steta, zaista!!
Za skupove, ceka te skala takmicenje, " nemo" to da preskaces.
Kako to , pa smo samo mi ovde u Srbiji posvadjani medju sobom!! KAKO!?
Kaze prethodnik topica, nemo da se svadjate kao ovi u F1A?!
A kada nam dodje Evropa na noge, kada organizujemo medjunarodna takmicenja, kako to se ne posvadjamo sa tom Evropom i tim ljudima?!
A ovde, samo sto se ne poubijamo (tako bar nekada na momente izgleda).
Prema tome, ako medju sobom ne mozemo da organizujemo skupove i da se tom prilikom i druzimo normalno, i za to te zabole ... hmm, uvce, imamo svi tu Evropu, sa njima cemo se mnnooogo lakse sporazumeti i druziti. Zao mi je sto to sada kazem ili ti pisem, ali je tako! Ako ne umes kao ceovek da dodjes na "tekmu" ima ljudi koji ce to vvvrlo jako ceniti i doci ce!!!!! ALi ne odavle nego.... Problem je neke druge prirode, stvar kulture, stvar politike , (koju necu uplitati u ovo ).... i...jos poneceg!!!
Danas nam je i predsednik modelarske komisije dao ostavku! Nije siguran sam to uradio sto bas danas nema sta drugo da radi, pa ajde danas da dam ostavku! Verovatno mu je pun... "kufer" starih stvari.
Sujeta da se iskljuci i da se pronadju zajednicki ciljevi! Za individualizam ima mesta za svakoga, pa neka svako svoju politiku "cera" na livadi sam sa sobom ili ti slicnim kolegom!
Pozdrav Mirce & svima ostalima.
Krema
magic:
Ja bih da se zahvalim Mircetu i Draganu sto su nas onako lepo ugostili u Vrscu. U zivotu sam do sada dosta stvari organizovao ili bio odgovoran za krajnji rezultat neke manifestacije. Jednostavno ljudi koji dodju na BILO koju manifestaciju nisu svesni koliko je truda i rada ulozeno u sve to. Dacu jedan vrlo stupidan primer: na skupu su bile 2 kante za djubre, naravno svako ce reci pa to se podrazumeva, e pa neko je morao da smisli gde ce te 2 kante prvo uzeti, onda ih tu i doneti, staviti kesu u njih, zatim na kraju dana isprazniti i onda ih vratiti tamo gde ih je prvo i uzeo. Koliko je to necijeg slobodnog vremena i razmisljanja i to samo oko 2 kante za djubre?!!! Da ne pricamo o ostalim stvarima.
Ja sam relativno nov u svemu ovome i falice mi ako skupova vise ne bude bilo. Nemam nista protiv kotizacije, jer ako klub nema 10 clanova mogu se za sitne novce naci "dobrovoljci" koji ce to uraditi korektno, makar fizicki deo posla.
Jos jednom se svima onima koji su do sada nesto organizovali najiskrenije zahvaljujem na lepom druzenju.
Veljko
coka:
cao drugari,
izgleda da se u svoj muci izgubila smisao modelarstva i druzenja. Ocigledno su nas muke i medjusobne svadje i kritike odvukle od zajednicke ljubavi-aviona.
Nebo je i dalje plavo a avioni najlepsa stvar na svetu. To bi trebalo da nas okuplja i zblizava.
Skupovi su mesto za to.
Tvoje putesestvije u Madjarsku nije tako davno pocelo. Znam to jer smo tih dana satima pricali o tome, a kada si prvi put otisao, kao na iglama sam cekao da se vratis kako bi ispricao sta ljudi rade izvan nasih granica. To je bilo pre, ako ne gresim, dve godine. Tada se i Zajko pojavio. Ja sam tada leteo starog Minarea, Dragan je tek bio dobio avion, Gile je jos uvek vozio vezane a mnogi se tada ni pojavili nisu.
Sada, letimo benzinske motore na 2.4 ghz stanicama, imamo po 4-5 gotovih aviona i jednostavno krahovi vise nisu tako strasni ... A znas li zasto?
Zato sto imamo efikasnu nabavku robe. Ja sam zavrsio tri svoja aviona a napravio sam ih jos 8, OVE ZIME.
Mislis li da bih to m ogao da ti nisi isao u Madjarsku?
Sto se tice cena, od pocetka si rekao da je tvoja cena, cena na sajtu + 20%.
I to je bilo nesto sa cime smo se svi slozili. Da li imas popust u radnji ili skidas AFU, ili ti auto ide na vetar ili.... TO JE TVOJA STVAR i samo tvoja. Cena je: CENA NA SAJTU + 20%.
Sada je problem carina i pdv, sto je koliko shvatam zakomplikovalo poslednju nabavku. Sedi i dogovori se sa ljudima, nisi ti kriv ali nisu ni oni.
Mislim da je glupo da sa time prekines, tebi se isplati a nama je lepo.
Sve u svemu, znas kako stoji u reklami za Tuborg: pred tobom su dva puta.
Zao mi je sto Jole nije dosao, ali verovatno je imao jak razlog.
Ako ce mo iskreno, nisi trebao da se latis organizacije ovog poslednjeg skupa jer je truda bilo previse a sa slabim rezultatom. Ipak u ime svih modelara: Hvala ti i na njemu.
Za kraj, podseticu te naseg razgovora prosle jeseni kada si osnovao modelarsku sekciju i kada se rodila ideja o skala modelima i takmicenjima. Rekao sam ti da ce biti tesko, da necemo uspeti da skupimo ljude, da niko nece platiti FAI licencu kao ni takmicarsku taksu. Rekao si mi da sam suvise realan i da moi je stav bezveze. Da li jos uvek mislis tako?
Ipak od surove realnosti nema vajde jer da su i Braca Rajt bili surovo realni nikada ne bi napravili avion i mi bise svi bavili RC biciklima. Tek da znas, ako se odlucis da opet odes u Madjarsku, donesi mi 2-3 elise 16x6 jer mi je Zajko slomio obe rezervne (koje si takodje ti bio doneo).
Vidimo se u nedelju, naruci skembice kod Mise.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version