RC DRUĊ½ENJE > PRETHODNI SKUPOVI

Prvo takmicenje u klasi R/C elektro jedrilica F5J - Relax !

<< < (5/6) > >>

cheky:
Pozdrav "Relax" ekipi iz Beceja .
Odlicna ideja za pocetak a vreme ce pokazati sta sve moze iz ovoga da postane.
Molim Becejce da sledeci slican skup malo bolje najave na mestima gde se okupljamo , jer ja konkretno ovih dana popravljam moju jedrilicu , asve i da nemam jedrilicu dosao bih vrlo rado na druzenje i letenje van konkurencije.
Sto se tice bezbednosti mora se ipak znati neki red.Mogu samo da komentarisem situaciju u "svojoj kuci" tj na Ceneju, gde vlada vec ustaljen red i dogovor i to bez puno reci .Svi vec letimo neko vreme i svi znamo sta je heli
sta je avion sta jedrilica...I zna se kad leti Sale svoj heli , drugi ne lete. Kad leti Mirce svoj neki veliki model drugi ne lete ili lete neki manji model u kraj aerodroma i da ne palamudim dalje svima nam je ovo hobi i nema mesta sujeti zavisti ili ljubomori ali bez reda , discipline i bezbednosti 'DZABA SMO KRECILI'.
Pozz
Miroslav Cekerevac
Vjeternik

kole:
Mislim da nije bilo potrebe da Zoltan leti helikopter bas tamo. Pa nije to polje valjda velicine jedne motike pa da nemoz otici na drugi kraj.
Siguran sam da se taj helikpter moze leteti i na nekoj drugoj lokaciji tj. njivi, kojih ima oko Beceja, Bogu hvala.
Koliko je ko drug toliko je spreman da vidi i ostale oko sebe. Mogao se Zoltan premestiti i na drugo mesto da je hteo.

Oko iskustva pilota helikoptera se ne govori ali ispravnost helikoptera je vec nesto drugo. Ljudi prave liftove sa stepenom sigurnosti daleko vecim od potrebnog pa se opet neki otkaci. Svi se ti helikopteri prave u Kini a znamo da je njihov celik kao i margarin.

Pre koji dan je kod mene u parku neki Kinez doneo elektro-helikopter rotora oko 1m i poceo da ga letucka. Park pun ljudi i naravno neko je vec zvao policiju. Cim su stigli uzeli mu helikopter a i njega poveli na voznju do sudije. Oduzece mu heli a platice kaznu, tako da mu vise nece pasti na pamet. Pa zar smo mi ostali budale kad placamo razna clanstva i osiguranja???

Da se nesto tom prilikom desilo, mislim u Beceju, verovatno samouveren pilot helikoptera nebi imao ni prste da drzi stanicu a ni noge da stoji. Ako ja postujem tudju bezbednost onda volim i ocekujem od drugih isto.

petar:
E moram i ja da se oglasim povodom ove polemike.

Prvo da ne shvatite nista pogresno, ne ulazim u to sta se desilo na tom takmicenju jer nisam to video pa da mogu da sudim pa ni necu suditi.

Ono sto ja ne mogu da shvatim je to da pored gomila i gomila teksta napisanog na ovom forumu i pored toga sto sam napisao kad sam se prosli put zalio je da niko ne oseca za shodno da napise par prigodnih reci sta je to konkretno sto je interno dogovoreno.

Znaci to ne mora biti roman od par tomova nego par recenica. (Tipa dozvoljeno je to i to, zabranjeno je to i to).

Molim one koji procitaju ove redove da mi ne govore kako se leti po AMA pravilima jer to kako se leti kod nas nema AMA BAS NIKAKVE veze sa AMA pravilima.

Drugo, po meni pravila bi trebala biti ista za sve ucesnike letenja, a ne da neko leti iznad publike AMA BAS SVAKI PUT (znaci kad god sam bio na letenju na letelistu 13 maj, covek je AMA BAS svaki put bar jednom u toku dana preleteo direktno iznad ljudi i svi se samo smeskaju).

Nemojte molim vas da mi protivurecite jer cu ga ja jedno 10 puta tajno snimiti iz vise uglova tako kad vam donesem snimak nebi trebalo da mi onda govorite kako se to meni cini. Siguran sam i da ce taj to nastaviti da radi i u buduce jer covek jednostavno ne moze bez toga (ne znam kako to objasniti malo je cudno, ali tako je).

Trece, sve mi se cini da jedino zakon jaceg i ludjeg vlada na letelistu sto ne smatram civilizacijskom tekovinom.

@Magic
Pitam se kako se taj helikopteras koji te je iznervirao uopste pojavio na tom aerodromu?
Ako se pojavio tako sto je video postojanje tog aerodroma na ovom forumu zar nebi bilo lose da na forumu postoji odredjena rubrika o pravilima ponasanja na tom aerodromu ili na bilo kom aerodromu uopsteno.

Po meni bi bilo bar korektno da tako nesto postoji, a ne da nekog ponizavate da ide kod nekog na poklonjenje i da pita sta sme sta ne sme.
Znate kako je to (a ja eto znam jer sam bio po vojnim skolama, znate ono kad se pojave novajlije, pa kad "dzombe" krenu svasta da rade, e to vam je slicno i ja sam uvek bio protiv toga i tako nesto nisam radio).

Evo juce sam nasao jednu dovoljno ravnu njivu u Batajnici i jedno 3 sata leteo i uzivao, nisam znaci dosao da nekom prkosim jer nije bilo nikog, nisam dosao da nekom letim iznad glave (osim sebi jer sam bio sam).
Nisam dosao da se pokazem pametniji od nekog... Nisam dosao da pokazem kako ne postujem starije od sebe....
Dosao sam jednostavno jer volim letenje, pa i letenje modelima.
Tako da, ako neko misli da ja dolazim na 13 maj da bih ga zajebavao taj se grdno zajebo.

pozzzz

Mythbuster:
Nisam bio tamo, ne znam sta se desilo, ne znam sta "letenje iznad glava " znaci  ali znam sledece:

http://www.heliguy.com/nexus/dangers.html

http://www.clipaday.com/videos/rc-helicopter-cuts-a-hole-in-kids-leg

http://rc.runryder.com/helicopter/t169336p1/

http://www.rcuniverse.com/forum/m_7819859/tm.htm

Ako je zaista bilo tako kako su organizatori predstavili, onda je sreca da se nikome nista nije dogodilo.

Takmicenje, zvanicno ili nezvanicno, zahteva neki vid organizacije i koordinacije, koncentracije kod takmicara, sudija i ako im je neko tokom letenja zujao iznad glava samo da bi ih uznemiravao, krajnje je jadan i stupidan potez.

Po slikama sa skupa, vidim da je to poprilican komad livade, bar par stotina metara ravne trave, zar zaista nije bilo mesta da se ostatak ekipe koja se ne takmici, udalji par desetina metara i da svako leti svoj program, ili je , ako sam dobro protumacio, takvo letenje bilo svojevrsni vid protesta za to sto doticni nije pozvan na druzenje.
Mozda upravo zato i nije pozvan, jer se ovakvo ponasanje i ocekivalo.

U pravu je gos'n Petar, neka osnovna safety pravila bi se morala postovati i poznavati da bi se u svet RC letenja uopste moglo uci, na bilo kojem letelistu i aerodromu.

Pa sa gotovo svakim RTF modelom, uz uputstvo ide bar jedna strana teksta sa osnovnim RC letackim BonTonom.
Mora da se zna sta sme a sta ne sme, da se na letelistu radi.

Na kraju, otisli smo debelo u off topic a samo zbog jednog nesavesnog modelara, koji je nekome pokvario (ili mogao da pokvari), lep modelarski dan.
Zato sam otvorio poseban topic ovde :
http://rcfly4um.org/index.php?topic=4048.0
pa o tome mozemo i tamo a ako gazda foruma proceni, moze i da ga prilepi da bude sticky.

adam:
ja mislim da je ovaj topik otvoren zbog prikaza takmicenja!!!! a ne sigurnosti letenja!!!!!!! >:(

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version