U ovom hobiju sam od prošle godine aktivno. Za mesta gde se modelari skupljaju ovde u BG sam saznao preko foruma. Na nasipu nikada nisam bio, na 13. Maju svaki vikend koji sam slobodan. Imao sam manji incident (čoveku sam oštetio kola malo, i verujte, taj osećaj krivice je vrlo težak i niko ne bi trebao da ga oseti), a bio sam prisutan i kada su se dešavali otkazi, ili nepažnja ili greška usled neobičnih okolnosti, ali na sreću nikada nije bilo većih posledica jer se skoro svi tamo držimo nekih osnovnih pravila. Za sve one koji tek počinju i koje interesuje kako to ide na 13. Maj-u, podelio bih moje iskustvo upoznavanja sa pravilima.
Dakle, pitao sam na forumu gde se ljudi skupljaju, Gile je odmah poslao PM sa brojem telefona i ponudio svu moguću pomoć koju on može da da. Jednog vikenda sam se pojavio na aerodromu, upoznao se sa ljudima i onda mi je Gile u nekoliko rečenica objasnio pravila, naglašavajući da bi bilo dobro da ih poštujem jer je on posredno odgovoran za sve ono što modelari na aerodromu urade:
- Uglavnom je samo jedan model u vazduhu. (nekada se leti neka jedrilica, visoko pa može još neko da bude na pisti)
-
NAJAVIŠ SVIMA kad hoćeš da letiš, bilo da je to avion, helikopter, kosilica ili parni valjak.
- Ako ti stanica nije na
2.4GHz NE UKLJUCUJES JE DOK JE NEKO DRUGI U VAZDUHU, A DA NE PROVERIŠ DA LI JE RAZLIČIT KANAL OD PILOTOVOG (čak ne bi trebalo da se uključuje ni ako su susedni ili kanali previše blizu jedan drugom)!
- Leti se iznad piste, leđima okrenutih publici, sa modelom koji je ispred tebe.
-
NE LETI SE IZNAD AUTOMOBILA, LJUDI I POSEBNO NE IZNAD i OKO HANGARA!-
I ZA KRAJ, NE LETI SE IZNAD AUTOMOBILA, LJUDI I POSEBNO NE IZNAD i OKO HANGARA!Ostala pravila su zdravorazumska, kroz druženje se još štošta nauči, za sve što se pita dobije se bar odgovor šta je pogrešno, a nekada i kako bi trebalo.
Onaj ko je i ko želi da bude normalan, fin, pristojan i da uživa u ovom hobiju poštujući ova pravila, ne bi trebao više pitanja ni da postavlja. A onda će i osetiti sve čari druženja na livadi, adrenalina, oslobađanja od stresa, i svega lepog što ovaj hobi donosi.
99% sigurnosti se može postići jednostavnim poštovanjem svega ovoga gore navedenog... a onaj 1%, to je nešto što naš hobi nosi sam po sebi.
Pozdrav svima
i vidimo se na livadi