Jeste razmisljali o tome da uvezete neku kolicinu EPP ploca pa da combat modele pravite od njih?
@AK, odlično pitanje. Da razmišljao sam. Razlog je jednostavan tačnije komplikoman.
Jako je skupo, pa još transportni troškovi gabaritne robe, pa još naše ne euro konforne dadžine.
Izađe da je 8-10 puta skuplje od stirodur tabli koje se mogu nabaviti u svakom gradu kod nas. Drugi razlog je da je površina EPP jako gruba, nešto nalik na stiropol. Tako se ne može lepo farbati i finiširati kao stirodur. EPP jeste mekši da se učini teže lomljivim, ali se sa time izgubila jedna važna osobina i to krutost. EPP avio konstrukcije se moraju na sve strane ojačavati sa skupim ugljenim štapovima koje se isto moraju uvesti, jer oni ne rastu na našim poljima kao slama.
Sve gore navedeno u vezi sa EPP se mogu proveriti ovde
http://www.flyingfoam.com/foamsheet.htmlZnači stirodur i vrela žica je i dalje zakon kod mene. Treba da se obrati pažnja na dobro dimenzionisanje pri konstruisanju, da se ojačava samo tamo gde treba i da se skine svaki gram sa mesta gde to nije važno. Osim onoga što sam već uradio, stirodur može još mnogo više, pa mi je izazov dalje istraživanje. Lično ne volim plastiku kao materijal, ali onome što stirodur pruža za mogućnost primene u mom modelarstvu, ne mogu odoleti.