AERIAL PHOTGRAPHY > FOTOGRAFIJE i VIDEO SNIMCI

AP (by Fenix)

<< < (19/44) > >>

bimmer:
ha ha ha malo pravite viceve a momci.....neka neka ... necete vi moga Canona na te vase koptere kacit...ne ne  (nene)

fenix:
      27.08.imao sam prvi let sa helikopterom bez trenera.Sve je proslo kako treba o tome sam pisao u topiku o T Rex-u pa da se ne bi ponavljalo ovdje je bitan drugi let istog dana tj.poslije ovoga leta bez trenera uslijedio je i prvi let sa camera mountom ili nosacem za aparat  :big smile I sam sam sebe iznenadio kad sam se odlucio na takav potez ali kad tad taj dan mora da dodje.Nosac kamere spreman,Rex zauzima svoje pocasno mjesto dobro se sve poveze provjeri teziste i...Naravno biti ili ne biti ipak sa ovako postavljenim helijem malo dalje od zemljice majcice sve je drugacije a tek ono kopkanje da li je nosac cvrst hoce li izdrzati sve vibracije koje i nisu male mmmm Ovaj put mi nije bilo bas nesto do video linka tako da ga nisam ni nosio jer sam se fokusirao na sami let.Postavio sam aparat Olypmus i ukjlucio  snimanje.Naravno  na kraju me interesovalo da vidim da li ima vibracija i kakav je snimak.
Naravno opet sve provjereno i krecemo.Kako rastu obrtaju raste i adrenalin.Za pocetak najkriticnije su vibracije dok heli ne dobije puni broj obrtaja tj.dok se ne umiri.Nosac je taj prvi dio izdrzao bez problema znaci stabilan  :)aplauz Obrtaji se blize trenutku odvajanja od zemlje,heli je zalebdio nosac nosi bez problema nema nikakve razlike tj.kao da nista ne nosi  :jaki:
E kad je prosla i ova druga faza posllije lebdenja slijedi pravolinijski let pa zaokreti.Sve u svemu sve je o.k.Naravno nema opustanja svaki sekund se prati ponasanje a aparat sve to biljezi.
Posto je ovo prvi let sa nekih dodatnih 1kg tereta letio sam nesto vise oko 4 min.da bih provjerio stanje baterija.Za to vrijeme napon je pao na 3.9V znaci ima jos za jedno 3 min .max ali je za prvi put i ovo 4 min.bilo kao vjecnost.
Naravno sada slijedi poslije svih ovih uspjesnih etapa i najkomplikovanija faza pogotovo prilikom prvog leta a to je faza slijetanja.Kako ce nosac apsorbovati nesto vise od 4 kg i sad kontra efekat tj.od punih obrtaja do zaustavljanja rotora.
Prvi pokusaj sto ce se vidjeti na snimku nije bio uspjesan ali zato drugi jeste mozda malo grublje ali to se vec u sledecim slijetanjima izvjezbalo  :)aplauz
Sta reci na kraju nego da sam prezadovoljan s nosacem ,T-Rex-omm sto sve ovo nosi bez problema.Dobro nesto je i do pilota :big smileP
Poslije ovoga uslijedio je i drugi,treci a bogami i cetvrti let sa sve ostalom opremom a o tome u sledecim postovima.
A sad naravno fotke i video.  (pijemo)

sman:
bravo feniks,samo tako, polako ali sigurno... ()-()

fenix:
   Hvala sman,naravno korak po korak i tu je drugi a bogami i treci let sa nosacem.Drugi let isti kao i prvi naravno samo sa manje adrenalina.Poslije prvog leta sve je drugacije.Treci let je vec nesto drugo.Da se ne bi ponavljali uvijek na istoj lokaciji red je bio da se izabere neki konkretnij objekat pa da vidimo kako sve to izgleda sa sve video linkom.Naravno i ovaj put sam podesio na aparatu mod snimanja jer operater Pedja nije jos imao obuku  :big smile.Oko izbora lokacije nisam imao problema jer sam vec dogovorio sa jednim kamermanom da snimimo ovu zgradu koja jos nije zavrsena jer je on bio zainteresovan da vidi kako to sve funkcionise.Prve snimke sam pokusao napraviti sa Duletovom kamerom kome se zahvaljujem jos jednom,kazem pokusao jer smo primjetili da kad se heli odlijepi od zemlje kamera prestane da snima  mmmm U pitanju je kamera koja snima na hard disk pa vjerovatno vibracije prekinu snimanje  ali bas svaki put.Na kraju sam napravio snimak sa mojim aparatom a fotke ce tek da se naprave.
  Kad smo se pripremali heli na tom mjestu smo sreli i Nebojsu preko koga sam i kupio ovaj heli,kakva slucajnost.Nebojsa je napravio snimak na telefonu pa eto Nebojsi poziv da mi proslijedi snimak leta sa ove lokacije   ;namig
   Sve u svemu jos jedan uspjesan let.A sada par slika i video sa te lokacije.

ak:
@fenix
svaka cast na FPV iskoraku  (res)
Jesi mozda razmishljao o patch anteni?

Mali offtopic ...

--- Quote from: Yu-men on July 12, 2009, 09:55:21 PM ---Jedina stvar koja mi trenutno stvara glavobolju jeste, dali i kako taj sistem radi sa (mojom) Stanicom Spectrum DX6i koja takodje radi na 2,4GHz-a.

--- End quote ---

Link koji je okacio fenix na prethodnom postu ka predajniku i prijemniku koji je uzeo ne radi pa nisam siguran o kojoj frekvenciji je rec te pretpostavljam da je u pitanju 2.4Ghz.
Nikako nije preporucljivo koristi i video i rc na 2.4Ghz. Prijavljeno je da video na 2.4Ghz pravi smetnje i drugim 2.4Ghz RC sistemima koji se nadju na livadi. Cak i 1.2-1.3Ghz zna da pravi probleme i smanjuje domet 2.4Ghz rc-a (koji i onako nije bas veliki) delom zbog superponiranja/preklapanja (1.2*2=2.4Ghz) a delom zbog "buke" koju izgleda da jeftini sistemi sami po sebi prave. Aktuelna je i oprema na 5.8ghz ali nije jeftina a i prilicno je osetljiva na i najmanji gubitak linije vidljivosti. Za RC na 2.4ghz bih rekao da je VTx/VRx na 1.2-1.3ghz ipak najbolji izbor i drzati ga sto dalje jedan od drugog.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version