Napokon dosao je red da se postave i prve fotke koje su fotografisane u toku ovih prvih letova.Bilo je dosta rijeci u razlicitim postovima sto o aparatima sto o podesavanjima pa cu ovdje ukratko dati neke moje zakljucke .
Kad sam napravio prve fotke i kad sam ih ubacio u kompjuter bio sam kratko jasno razooocaran kvalitetom fotografija
Nisam mogao da vjerujem da sa ovakvim aparatom tj.sa kojekavim stabilizacijama mega pix. i sta jos ne se dobiju ovakve fotke.
Pomisljao sam da se vratim na moj prvi tj. stari digitalac Samsung jer sa njim su bile bolje fotke
.Fotografije koje cu da postavim slikane su na istoj lokacija ali sa tri razlicita modela :mAgPie,WD i Slow Stick,da bih uporedio kakav uticaj ima na kvalitet fotografija polozaj motora i polozaj aparata.Evo da postavim par tih fotografija pa da nastavimo dalje...
Uglavnom to su bile ovakve fotografije a neke su i gore ako da stvarno
pa necemo dalje.
Ove fotografije su naapravljene sa auto podesavanjem ,a neke su i sa modom digitalne stabilizacije,uglavnom sve su bile ovakve.Prvo sam probao sa digitalnom stabilizacijom rekoh to je bitan faktor kad ono
te su bas najgore.U auto rezimu ISO ide i do 400 sto je jako lose slika postaje zrnastija.ISO je najidealnije postaviti na 50.
Kao sto sam rekao nastade malo razocarenje ali fenix nije fenix ako nesto ne digne iz pepela
Tibeteagle je spomenuo umedjuvremenu da i njegova opticka stabilnost nije svemocna,tako da je zakljucak ove stabilnosti su malo bitne ili nimalo sto se tice kvaliteta slike
Naravno poslije automatskog jedino rjesenje je bilo preci na rucno
podesavanje
Negdje sam prije spomenuo da moj aparat nema rucno podesavanje,sto nije tacno naravno da ima ,pored dosta stavki ima i najbitniju stavku a to je
expozicijaKad se izabere expozicija u zavisnosti od vremena na mom aparatu se krece od+2 do -2,znaci u minus treba ici kad je jako sunce a u + kad je slabije.Dan je bio jako suncan pa sam expoziciju podesio na -1.7.Kad se izabere expozicija aparat podesava ostale parametre tj. ISO,blenda itd.znaci kad se bira rucno tada nema digitalne stabilizacije jer ona je poseban mod.Evo kakve fotke dobivamo sa ovim rucnim podesavanjem
Moram napomenuti da su ove prve fotke koje su extra snimljena sa Slow Stick-om tj.njemu je pripala ta cast
Sta reci nego
Eto nakon malo peripetija dodje i do raspleta,tako da ce u skorije vrijeme biti tu koja fotka nekog jezerceta,rijecice...
E kad sam odgonetnuo sta je uzrok loseg kvaliteta fotografija u narednom periodu cu da ponovo slikam sa mAgPiem da vidim ima li kakve veze polozaj aparata jer sudeci po dosadasnjim slikama sa sva tri modela su bile iste slike tako da vjerovatno i polozaj kakav je kod mAgPi-a nije los za fotke kao sto sam negdje prije rekao tj.da je i sa njim expozicija bila glavni problem a ne promicanje objekta slikanja
.Sigurno je da se bolje nisani sa aparatom okrenutim u pravcu leta ali i mAgPi ima svoje prednosti.
Za sada toliko, nadam se da ubuduce drugi koji ulaze u ovu oblast nece imati ovakvih problema.Do sledeceg posta
.