RC MODELI AVIONA - SUS > MOTORI GENERALNO

Benzinski motor DL-50 (Kinez)

(1/5) > >>

GILE:
Prosle godine sam nabavi DL-50 i do sad je samo stajao i skupljao prasinu. Dukiju je stigao DLE-55 i dosao je kod mene da ga razradjuje, pa je to bio povod da zajedno pravimo stalak za razradu, naravno svako svoju konstrukciju. Bilo je i korisno da se dva misljenja sudare. Za prvo paljenje nismo imali razlicit stav izbrano je obicno gorivo sa 4% mineralnog ulja za dvotaktne motore najgoreg kvaliteta kako bi karika sto pre zaptila.

Na videu se vidi da lako pali sa elisom 22/8 ne prelazi temperaturu od 95 tek na vrsnom broju obrtaja od 7100o/min  dostigne temperaturu 110. Ler je stabilan na 1450 o/min. Sve ovo je sa fabrickim stelovanjem karburatora.
Napajanje za elektronsko paljenje je sa 4 celije Ni-MH 1.2V 4200 mAh.

Kod prvog starta su primecene velike vibracije na malom broju obrtaja i malo neprijatan zvuk. Auspuh je previse bucan cak neprijatan. Na kraju filma se moze cuti metalno zveckanje kod rucnog okretanja elise.
Ovo me je nateralo da motor odma otvorim kako bi ustanovo sta se cuje.

Celo klipa ima direktan kontakt sa glavom motora. tackice koje se vide na ivici klipa su posledica zaostalih kuglica  hroma.

Iste te kuglice su izazvale i ogrebotine na kosuljici klipa.

Objasnjenje odakle su se pojavile se samo nametnulo.

Kada se vrsi hromiranje svuda gde su ostre ivice ili siljata ispupcenja hrom formira kuglice koje se vrlo slabo drze za povrsinu i lako se nadju gde ne treba eto ga problem.
Na zalost Kinezi i pored jeftine radne snage nisu se udostojili da rucno srede cilinder kako treba.

Ne mogu da vam opisem kako sam bio ljut na sebe sto ga nisam otvorio i pregledao pre paljenja  (zid)

Sutra nastavak ima toga jos  4e

tibeteagle:
Bez obzira nema velike štete. Bi će to sređeno kako treba.
Nego imam neke drvene elise pa pogledajte, možda ima tu nešto i za vašeg benzinca.  ;namig
http://rcfly4um.org/index.php?topic=4542.0

GILE:
Ovo predhodno nije najgore sto sam uocio.
Pazljivim zagledanjem cilindra uoco sam veliku povrsinu lose nanesenog hroma pri samom vrhu kompresionog prostora.

Posto se tu nista ne moze osim zamene cilindra resio sam da odradim ono sto mogu pa da vidim kako ce motor raditi sa takvim cilindrom.

Dijamantske turpije i boreri su postigli sledece

Karika mi je bila sumnjiva pa sam resio da je skinem i oregledam. Ali ne lezi vraze toliko je krta da se pri pomisli skidanja polomila.

Sreca u nesreci ima da se kupi i kod nas drugar me obradovao i jos nece da naplati, hvala Bane.

Pre nego sto sam stavo novu ,kariku koja je inace mnogao elasticnija i drasticno lepsa po izgledu, izmerio sam klip i cilinder po precniku zatekao razliku od 0.12mm. Kada se klip bez karike stavi u cilinder i malo protrese dobije se zvuk metalnog odzvanjanja bas kao na kraju videa prvog starta. Znaci zveketanje mora da se cuje.

Klip je spreman za ugradnju. resio sam da merenjem ustanovim kolikia debljina dihtunga obezbedjuje da klip ne udara u glavu vilindra. Neverovatno kinez je predvideo da dihtung obezbedi cistu nulu ne racunajuci sabijanje dihtunga tokom pritezanja cilindra. Napravio sam jos jedan dihtung od 0.5mm pa da vidim koliko cu izgubiti na broju obrtaja zbog povecanja kompresionog prostora.

Klip je maksimalno olaksan i nije lose odradjen.

Nastavak sledi  4e

GILE:
Karter motora je na zavidnom nivou odliven i obradjen.

Pisak ili nepovratni ventil izmedju karburatora i kartera je za svaku pohvalu.

Karburator se jos kod prvog paljenja pokazao kao dobar pa ga nisam otvarao.

Standardno se isporucuje polugica od staklolita koja se montira na polugu leptira gasa. Ovo obezbedjuje dve funkcije smanjuje radio smetnje i veci hod servoa gasa.

Mala pesnica je kvalitetno obradjena takodje i klipnjaca lepo izgleda.

Bolcn klipa sa iglicastim lezajem posle prvog rezervara bez ikakvih problema prolazi moj test kvaliteta.

A sad sklapanje pa na probni sto  (yay)

Kod rasklapanja kartera dihtujuce povrsine su imale neku gumastu pastu direktno metal na metal sa tankim filmom te mase. Kod sklapanja jedino sto sam imao na raspolaganju bio je neki hermetik Pazovacke proizvodnje. Pazljivo sam namazao i sklopio karter verujuci da kad na tubi pise hermetik da to hermetizuje kako treba  (zid) (zid)

Bas lepo duva nema sta ajmo opet GMK i naravno rasturanje ali prvo Pazovacki hermetik u KANTU ali onu ulicnu.
Bane mehanicar se odma nasao sa pastom za dihtovanje dve metalne povrsine bez dihtunga. Iscedis tubu kad iz nje izlazi neka florescentna zelena masa lepa za oko a tek sto dihtuje. Cim ostane bez vazduha odma zavrsi proces naravno dihtovanja. Bane jos jednom hvala.

Sledece paljenje kad izmontiram vidoje to mi nesto bas ne ide od ruke.

mirce:
Ćao Gile,

stvari koje su se tebi dešavale su ono čega se ja bojim kod kineskih motora. Skoro da nema teorije da sve odmah radi kako treba nego uvek neke dorade...
Sve se to nekako namesti (tebi je lakše, nego recimo meni, jer imaš super mašinsku radionicu) ali, ništa ne ide glatko...
Mislim da kod nas ni jedan "kinez" nije od početka radio kako treba... Kad se setim Duletovih muka pa, Cokinog boksera kojeg je rasturao do poslednjeg šrafa i ispravljao tako sve te "zezalice" koje su bile sad i u tvom motoru...
Moj SPE...koje djubre....
A, Zajo...

Možda su Kinezi navežbali u medjuvremenu ali, ajd sad ko sme da se igra...

Žao mi je što ti se sve ovo dešavalo a, sa druge strane hvala što si sve ovako detaljno prikazao i potvrdio po ko zna koji put da JEFTINO I DOBRO NE IDE ZAJEDNO...

Pozdrav

Mirče

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version