RC MODELI AVIONA - SUS > MOTORI GENERALNO
Super Tigre 90 - konverzija s
Sava:
Za ostvarenje ovog projekta veliku zahvalnost na nesebičnoj pomoći dugujem Belom (belgraf) iz Šapca kao i sinu Banetu (uzvarb). Svi poslovi na strugu, a bilo ih je podosta delo su Belog čija stručnost i pedantnost su dali savršene delove.
[/img][/img][/img][/img]
Za ovaj motor svojevremeno je išla reklama kao najmanji benzinski motor na svetu. U SAD posoji kit za konverziju ovog motora, no ja sam se upustio u izazov i preradu uz pomoć već pomenutih modelara. Motor je jako malo radio cca 2 sata i pretpeo je lom karburatora i auspuha. Stajao je dugo vremena i kao da je čekao CDI paljenje pa da zaživi u novom svetlu.
Kao prvo je napravljena nova glava kako bi primila svećicu NGK CM-6, pošto je svećica NGK 1/4-32 čiji je navoj identičan glow svećici kod nas preskupa (37€). Originalna glava je ostavljena za nedaj Bože. Kod izrade glave nisam menjao stepen kompresije sa 7,5 kolko zahteva metanol sa svojih 130 oktana, na potrebnih 10, koliko zahteva benzin od 95 oktana.Sigurno sam izgubio na snazi, ali to je cena zbog klipnjače o kojoj će biti reči kasnije.
Sledeći korak je bio izrada adaptera koji omogućuje postavljanje benzinskog karburatora na mesto metanolskog. Ujedno je u tom adapteru napravljen kanal koji dovodi pritisak iz kartera do membrane benzinske pumpe. Na zadnjem poklopcu kartera ugradio sam olivu za priključak creva do adaptera. Karburator je TILLOTSON NU 133A fabrički podešen za motore od 15 do 40 ccm. i pokazao se kao pun pogodak. Na karburator je ugrađen usisnik od bakarnog kolena fi 18 mm. jer je struja elise remetila smešu goriva.Šašavo izgleda, ali radi.Na prednji deo kućišta montiran je prsten koji na sebi nosi HALL senzor. Prsten je fiksiran "crvom" od 3 mm. Neodijumski magnet fi3x6mm. ugrađen je u prsten na koji se oslanja elisa. Osguran je lepilom i sa četiri tačke. Sada se moglo podesiti statičko predpaljenje na 1.6mm. od GMT. Sada je došla na red klipnjača koja kod metanolskog motora ima bronzanu čauru kao ležaj railice što je uz 20%ulja gotovo neuništivo. Kod benzina koji sadrži 4% ulja to nije tako. Zahteva se igličasti ležaj. Pretražio sam sajtove i kataloge da bih pronašao ležaj sa spoljnom čaurom 7x9x7 mm. ali bez uspeha. Amerikanac koji proizvodi kit ovog motora i u njemu klipnjaču sa ovim ležajem, nije mi odgovorio na e-mail. Zbog svega ovoga i opterećenja za koje klipnjača sa kliznim ležajem nije spremna, nisam menjao stepen kompresije kod izrade glave motora.
Šta sam učinio, pored postojeće dve rupe od 1,5mm. u klipnjači, dodao sam još dve da bih omogućio veću kolčinu ulja u samoj čauri.Upotrebio sam najkvalitetnije ulje i napravio mešavinu 4%.
Motoru sam stavio u ekperimentalnoj fazi auspuh koji se najbrže mogao montirati, dok nisam popravio originalni auspuh.
Motor posle nasisavanja pali prstom bez ikakvih problema. Vrti elisu 13x6 na leru 1600 do maximalnih 10170 obrtaja. Ošto reaguje na dodavanje gasa, a svo podešavanje svelo se na podešavanje ler gasa.
Potrošio sam nešto više od litre goriva na probnom stolu(oko 2 sata rada) i rešio da pogledam najkritičniju tačku, bronzanu čauru u klipnjači, pore toga što je masna nisam primetio nikakve promene, ali i dalje tražim igličasti ležaj.
Motor sam ugradio na Piper cub koji je do sada leteo sa OS Max 2T 10 ccm. Oko ugradnje motora i njegove eksploatacije planiram napraviti novu temu.
Ovim tekstomsigurno nisam obuhvatio sve detalje oko izrade delova i svih poslova jer namena teksta je prvenstveno informativna. Ukoliko je neko zainteresovan za pojedine detalje, biće mi drago da ih prezentujem.
Sava:
još slika[/img][/img][/img][/img]
misha:
cestitke na uspesno izvrsenoj operaciji na otvorenom motoru.
koliko sam cuo, motor radi perfektno na toj crvenoj ptici.
GILE:
Cestitam i zelim ti da te dugo sluzi. Gledao sam malo za iglicasti lager nisam nasao kod mene nista slicno a postoji i dilema kako ga pozicionirati.
Sava:
Amerikanac ugrađuje neki ležaj, ali neznam dali ga on pravi ili Kinez.Postoji mogućnost proširenja rupe na klipnjači što daje mogućnost ležaju spoljašnjeg prečnika od 10 mm. Čini mi se da je Amerikanac nešto oko toga radio. Sa slike to baš i nije vidljivo. Vidi se igličasti ležaj, naravno da amer nije dao mere.Postoji mogućnost da se napravi čelična klipnjača koja bi ujedno bila deo ležaja tako da bi se mogla ugraditi "korpa", no to za sobom povlači veću težinu klipnjače što će na kraju smanjiti broj obrtaja.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version