Hvala svima na čestitkama i lepim željama...
U predhodna dva dana bilo je mnogo "uzbudljivo" za Hellcat-om.
Stvari koje su mi se desile nikada do sada nisam doživeo sa nekim modelom i samo me je Gospod Bog spasao da se "radni vek" mog F6F ne završi posle prvog leta...
Elem, sutradan posle prvog uspešnog leta odem na aerodrom da napravim još koji start.
Znači, posle prvog leta, model je "spakovan" u prikolicu, kod kuće su samo dopunjene baterije...
Kad sam stigao na aerodorm, izvadim model iz prikolice, sastavim ga, sipam gorivo, napunim boce sa vazduhom...
Sve to već rutinski...
Upalio sam motor, odvezao model i da krenem da rulam na poletanje, kad imam šta da vidim, ne rade eleroni, ni levi ni desni...
Mrdam palicu - ništa se ne dešava...
Šta je sad, ništa mi nije jasno...
Gledam stanicu, nije prebačen ni jedan prekidač (inače eleroni su na Y kabel), uostalom sa njima prekidači i nemaju veze...
Razmišljam, možda sam okrenuo žicu kad sam spajao centroplan i ušku, ali nemoguće da sam sa obe strane "zabo" žice kontra...
Vidim ja moju perspektivu da od letenja neće biti ništa.
Ugasim motor, skinem desnu ušku, sve OK. Skinem levu ušku i tamo žice dobro spojene, ali eleroni "ne ferceraju"...
Nema mi druge, ajd da skinem centroplan da vidim da se tu nije nešto otkačilo. Podignemo model na spiner, odvrnem 4 šrafa, odvojim centroplan, i tamo sve žice spojene, nije ni jedna ispala iz prijemnika (to mi se u životu nije desilo), sve izgleda dobro...
Drknem malo spojeve žica, i da sad ne bih sve sastavljao ponovo, prinesem jednu ušku, spojim kablove, eleron radi.
Ajd sa druge strane i tamo radi eleron...
Šta je bilo, nemamo pojma, ali evo šljaka...
Verovatno se neki kabel malo otkačio, mislim, ko zna...
Namontiram centroplan, stavim uške, da probam, eleroni opet ne rade...
Popizdio sam, em neću leteti, em sad u Kombinatu treba da tražim šta je.
To su oni najgluplji kvarovi sa lošim kontaktima ili je kabel ili je prijemnik, ili Y kabel...
Ko mi garantuje da nije neki lem u prijemniku, a da su kablovi dobri...
Sve u svemu, u Kombinatu, promenim mali produžni kabel od 10 cm, koji spaja prijemnik sa Y kabelom u centroplanu. Taj kabel sam stavio nov, kupljen u Madjarskoj u Model Hungariji...
Napravim kompletno nov Y kabel, prelemim sve žice, nema više konektora, samo na početku i kraju...
Prepravim u krilima kompletnu instalaciju i mesta gde su kablovi od flapsova i elerona prolazili, sad postavim skroz na nove lokacije. Isto odradim i uškama...
Sve vreme razmišljam: I šta sad, ako je neki kontakt u prijemniku, džaba sve ovo radim...
Kako to mogu da znam?
Oko pola tri ujutro, kad sam sve sastavio, gle čuda, sve radi...
Ujutro, sastavim model u dvorištu, nataknem uške, upalim motor - ler, pun gas, ler, pun gas, sve šljaka, eleroni rade...
Ajd, videću popodne na aerodromu šta će biti.
Na Čeneju sam 10 minuta taksirao model, gore - dole po pisti. Eleroni rade, mislim sve radi savršeno...
Nema mi druge nego da poletim...
U vazduhu sve OK, 10 minuta let, sletanje, hvala Bogu, sve u najboljem redu...
Drugi start, ta' vidi, sve i dalje "funkcionaniše" savršeno. Izgleda da je bilo do onog malog (kratkog) kabela koji spaja prijemnik sa Y kabelom.
U kanalima prijemnika, gde dolaze kablovi koji se vade iz prijemnika, koristim ovakve kratke produžne kablove da ne bi žice gurao direkto u prijemnik. Nije zdravo za konektore - one male pinove u prijemniku...
Sve u svemu, opustio se ja, problem rešen.
Treći start, leti Hellcat, ali stalno blago ide prema gore.
On penje, ja "gurnem" malo trimer dubine, "par zuba", on i dalje blago penje...
Model teram kao i uvek, pola gasa, pun gas, petlja, valjak, split S, više, niže, petlja, valjak, gore, dole...
Kad izlazim iz petlje u pravolinijski let, evo ga opet blago penje...
Pa, šta je sada, doterao sam trimer do skroz do gore, "do panja", a ništa se nije promenilo...
Prošlo tu 7-8 minuta, ajd' da sletim, spustim trapove, spustim flapsove, prvi zaokret, drugi zaokret, ide Hellcat ka meni, gas sve manji i manji...
Kad je došao na jedno 2 metra od zemlje, oduzmem gas na ler i blago da ga navučem, kad propade model, kao ono sa Pantherom, odskoči od zemlje skoro metar uvis...
Ja brzo navlači skroz palicu do dole (hodovi komandnih površina na modelima su mi vrlo veliki i nikada ne treba toliko da "radim" sa palicama) i sletim model savršeno, nije odskočio više ni jednom, samo je "liznuo" pistu...
Okrenem Hellcata ka sebi, da ga odvozam do mesta gde smo stajali i kad je došao bliže imam šta da vidim, radi samo leva polovina horizontalca...
Mal me šlog nije raspizdio...
Znate, kad nešto "rikne" na horizontalcu, obično idete po ašov i grablje...
Sve u svemu, pridjem modelu, desna polovima stoji u sredini, ali rukom je "ladno" pomeraš gore dole...
Gledam nazad, na horizontalcu sve OK, znači nešto se otkačilo unutra u trupu...
Nazad u Kombinat, model opet na ledja, skidaj centroplan, u glavi sto ideja šta je popustilo...
Kad sam skinuo centroplan imam šta da vidim, odvrnuo se šraf sa osovinice servoa i spala polugica.
Šraf nije ispao, ali se odvrnuo taman toliko da poluga u kojoj je viljuškica spadne sa nazubljene osovonice koja izlazi iz servoa...
Nisam mogao da verujem da se to desilo...
Znači, nema teorije da to nisam stegao, pogotovo što je horizontalac, najvažnija komandna površina, i kad tu nešto "kukurikne" obično bude kraj modelu.
Za dubinu imam dva Hitec 645 MG servoa, koji imaju (kako oznaka kaže) metal gear i osovinica koja izlazi je takodje metalna. Šraf za stezanje poluge je sa mašinskim navojem, stavljena je i podoška (platna) koja se dobije sa servoom...
Eto, ipak se odvrnulo...
Pre par godina sam na Cap-u 232 stavio plavi Loctite na taj isti šraf od servoa. Čitao ja kako od vibracija to može da se desi...
Ljudi moji kad sam hteo da skinem taj šraf, nije bilo teorije da se odvrne. Na kraju sam ga grejao lemilicom, da Loctite malo popusti...
Od onda to više nisam radio, ali nisam nikada ni imao ovakav problem...
Večeras sam stavio Loctite ponovo. I na taj i na šraf od onog drugog servoa horizontalca...
Što je sigurno sigurno... (reče kaludjerica pa, stavi kondom na sveću)...
Tako i ja...
Na kraju šta reći, možda da odem u crkvu, zapalim sveću, i pomolim se "Boži"...
Juče sam mogao poleteti i posle prvog zaokreta, ostati bez elerona...
Danas let sa jednim horizontalcem...
Doduše, ne znam tačno kad je desilo da je ona polugica spala, možda je spala kad je model bio na zemlji, pošto sam sleteo...
Činjenica da kad god da se to desilo, nije bilo ništa kobno, model je preživeo...
Nadam se su "Gremlini" odradili svoje i da više neće biti ovakvih uzbudjenja...
Sutra, Čenej, naravno...
Pozdrav
Mirče