Bez obzira na "uzbudjenja" oko prodaje Zero-a i planova za Meisterov P 47 & Moki, u Kombinatu se radilo i na Hellcat-u.
Horizontalni stabilizator je napravljen, ošmirglan i spreman za plankiranje.
Za sada dosta dobro "leži" na trupu...
Pošto se u Kombinatu danima šmirgla, gituje, upasuju delovi, rešili smo da malo radimo nešto drugo. Ugradili smo motor...
I ovo se radilo par dana, najviše zbog kooperanata na koje smo morali da čekamo.
U firmi Cubi su nam odsekli auspuh i zavarili nove čepove na krajevima. Plan je da svaki cilindar ima lulicu koja ide direktno u polovinu skala auspuha. Kako će sve to "funkcionanisati" nemam pojma dok ne "kresnemo" motor...
Znam sigurno da će model da se "dere", a za svaki slučaj tu su i kanister prigušivači, ako eksperiment ne uspe...
U Rapidu su na water jet mašini iz aluminijumske ploče od 16 mm isečene dve gredice koje će nositi motor. Grede služe da se u i kroz njih fiksira motor, jer dva šrafa od nosača dolaze na samu ivicu fire wall-a pa se sa unutrašnje strane ne mogu staviti ubodne matice.
U Rapidu su isečene i 3mm debele čelične prirubnice za auspuh...
Pošto je ovaj motor već bio na Hellcat-u (prvom) neke delove sam imao od ranije.
Postavljanje motora u Kombinatu radimo na vrlo jednostavan način.
Uglovi su već dati na samom modelu, prema dole rebrom koje je tako ulepljeno, a u desno fire wall-om koji je pod uglom.
Poenta je da motor izlazi iz kapotaža "u sred srede" dumy (kobojagi) motora.
Prvo sam u kapotaž ubacio dumy motor...
Potom su odstojnici i grede fiksirani na GT 80...
E, sad dolaz mali trik... Trup postavimo vertikalno i fiksiramo ga da ne padne...
Na fire wall stavimo motor...
...pa preko njega navučemo kapotaž. Pošto će se kapotaž više puta stavljati i sidati, da ga ne bi šrafili fiksiramo ga čačkalicama.
Kad je sve namešteno, polako pomeramo i centriramo motor da osovina, tj. deo na koji se stavlja elisa, izadje u sredini kapotaža.
Kad je to postavljeno, vadimo čačkalice i pažljivo skidamo kapotaž, vodeći računa da se motor nipošto ne pomeri.
Obeležimo rupe i to je to...
Pošto je motor fiksiran, povezan je servo za gas...
...polugica je kratka i hodovi su precizni.
I servo za saugh je došao na svoje mesto...
Postavljen je i konektor za Easy start system...
...čime je praktično motor sa "pratećom opremom" bio postavljen.
Na kraju dana sam isplankirao jednu stranu horizontalca i sutra nastavak "akcije"...
A sad, spavanje...
Laku noć
Mirče