RC DRUĊ½ENJE > PRETHODNI SKUPOVI
Druzenje na aerodromu 13.maj u nedelju
Lazo:
--- Quote from: dule on July 02, 2008, 11:07:48 AM ---Cao Glider,
Da li na prijemniku pise R16 SCAN ili SMC16 SCAN?
Pozdrav!
--- End quote ---
To je Graupnerov SMC16 SCAN prijemnik. Programiran je da pri gubitku prijema iskljuci motor, povuce palicu na stomak i centrira vertikalno kormilo i elerone. Nisam u tom trenutku gledao prema modelu, ali kako mi je Ivan opisao kako je reagovao model, dogodilo se upravo to - gubitak prijema. Na svu srecu na kratko (po Ivanu, oko jedne sekunde). Inace, ovaj prijemnik se trenutno vraca u normalno stanje posle ponovnog uspostavljanja prijema, ili ponovnog uspostavljanja napajanja.
Sto se tice Calmata, gledao sam pravo u njega i tacno znam sta se dogadjalo (verovatno i bolje od Veljka, jer su mu se u tom trenutku sigurno drasticno skratile noge). Model je isao u vetar (stabilan oko 1,5-2m/s bez "samaranja"), umerenom brzinom, paralelno sa pistom u pravcu grada, horizontalno na visini od dvadesetak metara i oko 150-200 metara od nas. Bez ikakve najave se naglo zarotirao na levu stranu oko uzduzne ose, oborio "surlu" i posle dva-tri okreta vertikalno uleteo u suncokret (kojem cu i ovom prilikom da se iznacestitam mile li mu nove godine!!!). Ne znam dali je Veljko nesto pokusavao, ali meni je model delovao kao potpuno neupravljiv.
Daklem, termika nije - garant. Labudovi nisu - nema teorije... Malko sam se kanda zaneo, ovo bese iz neke druge price!?! Ne bih rekao ni da je bila greska u pilotazi, jer je Veljko model vozio potpuno ravno, sa namerom da ga uvede na sletanje sa daljeg kraja piste. Naprosto nije imao sta da pogresi.
Meni sve ovo ukazuje na povremeno zesce "gazenje" frekventnog podrucja od nekog jaceg emitera. Tim pre sto sam i ja imao "udarce" sa Katanom (doduse iznad pruge), i to u istom letu dva puta. Tada je u Katani bio drugi, odnosno R16 SCAN prijemnik.
Kako god bilo, cenim da ce nam se svima isplatiti ako ovaj problem detaljnije istrazimo, i pokusamo da ustanovimo sta se dogadja. Kada bi imali neki skener koji u realnom vremenu na traci ili u memoriji belezi situaciju u etru, dva-tri satelita, nekoliko popokatepetla, par lampiona...
Pozdrav
dule:
Mi smo juce posle podne otisli da letuckamo.
Isto su gruvali MIG29 i ekipa.Imali smo u vazduhu jedan R700 na 35Mhz,SPCM na 72Mhz(isti kao SMC16SCAN samo na 72Mhz),Hitec 555 na 35Mhz i Futabin PCM1024 na 72Mhz.
Niko nije prijavio nista osim malo termike.
Ja sam ranije na 35Mhz i u PPM i PCM modu svuda imao problema dok nisam pojacao stanicu(Optic 6).
Po standardu u Evropi u glavnom nije dozvoljena izlazna snaga veca od 100mW (35Mhz i 40Mhz) a na 72Mhz u Americi fabricki dolaze sa 750mW a to je velika razlika.
Kod nas u etru,gde se nezna ko pije i ko placa,generalno nivo suma ili harmonika je mnogo veci nego u uredjenim zemljama i mislim da je tu najveci problem jer ti je potrebna veca snaga da bi tvoj signal na prijemniku bio veci od sumova(prepoznatljiv za prijemnik).
Ja vise ne bih o ovome razglabao.
Jos bih samo pitao Magica da li se ovakva situacija desila i sa onim Hotlinerom(mislim da mi je jednom pricao da se samo zaokrenuo i nije mu mogao nista) ?
Pozdrav svima!
srpska posla:
Kako nije preziveo model??? ???
Naravno da je najjednostavnije i najlakse kupiti nov, ali ako ti je stalo do modela sve moze da se popravi i to mu daje posebnu draz.
Moje skromno iskustvo kaze kada se model na?e u radrskom snopu pravog aviona jednostavno se osamuti.
Do duse ponasanje dosta zavisi od prijrmnika, inace to se desilo na nasipu pri poletanju i okretanju nekog putnickog sa Surcina.
Za Lazu: skoro takav isti, ne bas skroz, skener kakav si navo postoji, to je onaj MKS http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6751&Product_Name=MKS_AX700_72~75mhz_Frequency_scanner u UH-u.
ili http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&I=LXJUP2&P=0
Najcesce smetnje traju suvise kratko da bi se njihovo ponasanje i poreklo izolovale, cak i uz koriscenje iskuplje opreme.
adam:
izgleda da kod vas samo 72mhz i 2,4 ce biti pouzdan nazalost pozdrav
Lazo:
Ma znam za taj skener, kao i za mnoge druge, ali posto se smetnje pojavljuju na kratko i povremeno, potrebno je da skener belezi ili memorise dogadjaje (nesto kao seizmograf ili EKG) u odredjenom frekventnom opsegu. Inace bi morao da neprekidno gledas u ekran. Normalno, to je samo razmisljanje o mogucem nacinu za resenje problema, po principu "al bi bilo lepo kad bi imao...". Nista vise od toga.
Pozdrav
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version