RC MODELI JEDRILICA > ELEKTRO JEDRILICE

SEXY GOXY 2.5m glider home made by GN

<< < (5/12) > >>

grebic:
evo i videa

koliko je moguce porediti ovu sa ovom koju ja radim...pitanje je...

Sa ovim setup-om dobijeno je nekih 270w i nesto malo manje od 1 kg potiska. Meni stvarno ne treba da mi jedra leti ovako. Iz tog razloga sam i uzeo manji motorcic, a i hteo sam da bude precniika 28mm. Moja je zamisao da to bude krajnje opusteno letenje, bez nekog cimanja. Ponovo sam proverio i moje motorce sa Aero cam 13.5x7 vuce 20.7A, sa istom 14x7 22A, a sa 14x8 25A. (podaci dobijeni u Drive calculatoru). Moja elisa je 13.5x8, tako da ne bi trebalo da bude preko 25. Nemam sa cim da izmerim koliko vuce struje, ali sam isprobao, doduse na sobnoj temp od oko 25 stepeni, i na punom gasu posle par minuta motorcic je da kazem topao na dodir. Nista preterano

Elem...znam da treba MG na flaps, i u manul-u za ovu sa linka pise da treba staviti Hi-tec 81mg. Imam slicne, nije problem da ih stavim. Medjutim, ja moje flapsove nisam predvideo za takva sletanja da trpe bilo kakve kontakte sa tlom, iz prostog razloga sto cu ostati bez njih. Morao sam da olaksam sve sto je iza tezista i na flapsovima i eleronima sam ustedeo nekih 70ak grama. Nista znacajno na konacnu tezinu, ali je i vise nego dovoljno da se smanji teg napred. Flapsovi ce sluziti da usporim model do neke minimalne visine i tu da ih iskljucim. Kako ce se ponasati u tom trenutku ostaje da probam na nekoj vecoj visini pa da ocenim da li je dovoljno bezbedno. Ako bude nekih naglih promena, iskljucivacu ih ranije i sletacu pod malo vecom brzinom. Zbog toga sam i pomenuo kapice a ne MG servoe. A i da nemam problem sa tezistem, opet bih uradio flapsove gde se vidi konstrukcija, nekako mi krilo izgleda mnogo lepse.Onako plankirani balzom, izgledaju kao da su nakalemljeni sa krila neke druge ptice. Ne uklapaju mi se nikako sa onakvom konstrukcijom krila.Ovo moje resenje jeste dosta slabije i nefunkcionalnije, ali i lepse. Jbga...lepota ima svoju cenu. Bice bas fensi sa izlaznom od karbona :big smile

Jedrilicar:
Pozdrav mladom konstruktoru!
Sramota me od mog nickname-a da baš ništa ne prozborim, ali me lepo obaveze udaviše.
Svaka ti čast za ovo delo. Oduševljen sam, više od ostalih.
Ova jedrilica "nema kud", morace da leti lepo.
Ako te bude nosio put ka TS ili KŠ javi, ponesi motor i bateriju i izmerićemo struju.
Moj savet u vezi sa onim što ste pominjali je da, ukoliko ti je smeštaj baterije ka samom vrhu nosa, težinu koja je potrebna za željeno težiste modela praviš upravo sa baterijom, tj. staviš veću bateriju, ionako će tebi da koristi. Ako to nije slučaj, tj. ako baterija mora da bude više ka težištu, uzmeš neku kao što ti je peporučio Magic (naravno vodi računa o broju C).
Podržavam tvoju ideju vezano za sletanje bez flapsova. Ja i kad ih imam, ne koristim ih. Ne smatram da su za sletanje neophodni, ali ne kažem da su nepotrebni. Ali ako planiraš da ih koristiš na način kako si opisao, obrati pažnju na ovu svoju rečenicu: "Flapsovi ce sluziti da usporim model do neke minimalne visine i tu da ih iskljucim.". Podseća na onu rečenicu kojom je brižna majka završavala svako pismo sinu pilotu u vojsci: "Sine, budi pažljiv, leti nisko i polako".  :)
Pretpostavljam da sad filozofiram o nečemu što već znaš, ali opreza nikad dovoljno. Ako model leti sa flapsovima, obično je to sa smanjenom brzinom, opstrujavanje na nosećim površinama je dovoljno da ga održi u vazduhu upravo sa takvom geometrijom krila kakvu ima sa flapsovima. Od trenutka uvlačenja flapsova, dobijamo geometriju krila koja zahteva veću brzinu da bi se krilo održalo u vazduhu, a model je nema...
Naravno, ovo na 20cm od zemlje nije ni malo opasno, ali na metar, dva, tri...Dalje je jasno šta treba činiti.
Model će biti prelep i isto tako će i da leti.
Javi da prisustvujemo toj svečanosti!

grebic:

--- Quote from: Jedrilicar on March 09, 2011, 06:01:28 PM ---ako planiraš da ih koristiš na način kako si opisao, obrati pažnju na ovu svoju rečenicu: "Flapsovi ce sluziti da usporim model do neke minimalne visine i tu da ih iskljucim.". Podseća na onu rečenicu kojom je brižna majka završavala svako pismo sinu pilotu u vojsci: "Sine, budi pažljiv, leti nisko i polako".  :)

--- End quote ---

napisao sam da cu isprobati

--- Quote from: grebic on February 17, 2011, 12:34:15 PM ---
Kako ce se ponasati u tom trenutku ostaje da probam na nekoj vecoj visini pa da ocenim da li je dovoljno bezbedno. Ako bude nekih naglih promena, iskljucivacu ih ranije i sletacu pod malo vecom brzinom.

--- End quote ---

Nema nikakvog filozofiranja...naprotiv. Jako mi je drago sto se jos neko oglasio (pijemo)
Sto se tice motora o tome u opste ne brinem. Teziste jeste problem, koji izgleda necu moci da resim baterijom. Izgleda da i nemam bas toliko prostora napred kad sve ubacim. Tako da ce tegic biti neizbezan, samo je pitanje koje tezine.

Od poslednjeg kucanja do danas malo toga sam uspeo da odradim. Tacnije samo jedan eleron :sljus
Nikako da se nadje vreme. A za ovaj jedan eleroncic mi je trebalo dobra 2 dana i nekoliko kg-a zivaca. A zasto, napisao sam da cu slikati koliko je sve pipavo, pa ce biti jasnije sa slike

By grebic at 2011-03-09

grebic:
a evo kako izgleda gotova uska

Uploaded with ImageShack.us

ovako i lici po malo na krilo neke ozbiljne 'tice :mhm
Videcemo na sta ce da lici kad se zavrsi lol

grebic:
Krila gotova... Ispade golema tica...

uzivo deluje brutalno....jos kada se presvuce....uh...

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version