Main Menu

F-14 od izoflora, sa pokretnim krilima.

Started by IvanGrozni, February 22, 2011, 09:40:04 PM

Previous topic - Next topic

IvanGrozni

Došao je red na još jedan model od izoflora, a radi se o parkjet modelu F-14 sa pokretnim krilima (a iskreno da kažem dosadno mi je u iščekivanju stambenog kredita, pa da prekratim dane). Model je dužine 90cm, raspona krila od 55cm(sa skupljenim krilima) do 86cm (sa raširenim krilima).

Setup:
Servo -HXT900 3 kom. (nabavio sam dva, pa ako neko ima jedan viška neka se javi)
Kontoler - za sada Turnigy 18A
Motor- KDA 2022L (ako ne bude dovoljan tu je Turnigy C2628)
Elise- probaću redom 6*4, 7*4, 7*5.
Baterija- 3s (turnigy, zippy) za sada od 1300mhA (u planu su od 2200mhA).

Model pravim od 6mm izoflora. Izoflor sam počeo da sečem uz pomoć skalpela, iako imam HotWire i mogu reći da se bolje seče skalpelom nego onaj od 3mm. Ivice su potpuno ravne i neiskrzane. Mnogo brže mi ide nego da sečem uz pomoć tople žice. Inače prednost kada se seče uz pomoć tople žice je u tome što se rez delimično istopi i odmah stvrdne. Tako je rez čvršći nego kad se seče skalpelom.

Pa da počnem polako.
Prvo izoflor.

Šablon odštampan na A4 hamer papiru i isečen.

....

IvanGrozni

...
Počeo sam od zadnjeg dela trupa. Deo gde idu motor i elisa.
Prvo sam šablon od hamera zalepio na tri mesta za izoflor (da se ne bi pomerao) a zatim sekao skalpelom uz korišćenje metalnog lenjira.

Deo u koji ide elisa sekao sam i uz pomoć malih skalpela, koje sam kupio u "Uradi sam" za neke smešne pare-120din. Pa neka izdrže samo ovaj model i isplate se (videćete ih na nekim kasnijim fotografijama).

i bez šablona

...

IvanGrozni

...
Prednji deo trupa. Pored ćete videti i skalpel sa nastavcima o kome sam pisao prethodno.

Ovako izgleda kada se spoje.

...

IvanGrozni

IvanGrozni

...

Zalepljen trup.

Inače za lepljenje sam koristio UHU POR za stiropor. Veoma dobar lepak. Brzo se suši i jako drži. A mesta gde se spajaju dva dela (ugao) popunio sam sa moment wood lepkom (nije obavezno).

...

IvanGrozni

...

Postavljanje servoa.
Servoe sam zalepio uz pomoć obostrano lepljive trake, debljine 1mm. Biće i više nego dovoljna. Servoi se sigurno neće pomeriti a videćete i zašto.

...

IvanGrozni

...

Zalepljen jedan deo usisnika vazduha.

...

IvanGrozni

...

Drugi deo usisnika vazduha. Model polako počinje da poprima oblik.

...

IvanGrozni

...

Zalepljeni poklopci usisnika

U pozadini možete videti i stolicu koju sam lično presvlačio. :big smile

...

IvanGrozni

IvanGrozni

Pa da nastavim dalje. Središnji deo i početak trupa-nos.

...

IvanGrozni

...

Deo koji se nalazi na početku nosa.

...

IvanGrozni

...

Dva dela koja će ići sa strane unutar trupa i služiće i kao ojačanje i kao oslonac za poklopac dela u koji se stavlja elektronika.

...

IvanGrozni

...

Poklopac trupa koji se nalazi na kraju, a bliže mestu za motor. Njega ću postaviti tek na kraju. Predviđeno je da se zalepi, ali ako bude potrebno radi lakšeg skidanja ESCa i prijemnika napraviću da može da se otvara.

Evo kako izgleda odoydo središnji deo modela....

...i sa postavljenim poklopcem. Poklopac ću fiksirati uz pomoć dva magnete i podloške o čemu ću kasnije postaviti fotografiju.

...

IvanGrozni

...

Sada prelazim na gornji deo modela, budući da mi fali jedan servo koji bi trebalo da stigne uskoro.
Inače ova dva dela lepe se zbog estetike i služiće kao mesta za koje će se zalepiti nosač motora.

...