RC MODELI HELIKOPTERA > SUS HELIKOPTERI
Optimizacija/efikasnost multirotora
jackrc:
--- Quote from: fibra on June 17, 2011, 02:09:53 PM ---Hvala na odgovorima, imam jos pitanja...
Vecina ljudi ove masine korist ili za aero fotografiju/video ili za FPV pa je minimalizacija vibracija dosta bitna. Nisam imao priliku da vidim neku konstrukciju gde su krakovi od motora izolovani nekakvim gumenim damperima ili bar parcetom gume. Uvek je to cvrsta veza, savrsena za prenos vibracija na ceo ram, i dalje na kameru. Da li postoji razlog da motori budu cvrsto privrsceni za ram ili je OK da postoji mala elasticnost u spoju? Neka resenja se prirodno namecu, pa mi je cudno sto nisu uobicajena praksa.
--- End quote ---
Postoji jak razlog da motori i krakovi budu u cvrstoj vezi. Prvo svi uglovi, kod quadrocoptera 90 stepeni, hexa 60 stepeni, tricoptera 120 itd, moraju biti takvi jer softver pretpostavlja upravo te uglove izmedju motora kada regulise brzinu svakog od motora. Takodje, softver pretpostavlja da su sve elise vodoravne i u istoj ravni. Ako postoji razlika ona bi se ocitavala kao drift u neku stranu . Sledece, ako bi se stavio damper izmedju motora i krakova motori bi oscilovali na nepravilan nacin, sto softver ne zna pa i ne moze da koriguje (a i da zna nema dovoljnu brzinu da izvrsi tu korekciju). Takodje, takav motor bi nepotrebno trosio energiju na oscilovanje a ne na prenos energije na elisu, sto bi se ocitavalo velikom neefikasnoscu motora. Takav motor bi se ponasao kao debalansiran motor ili debalansirana elisa. Postoje i drugi razlozi ali i ova dva su veoma jaka, pa samim tim i dovoljna.
Zato se dampiranje vrsi na ziroskopima u odnosu na frejm. Posto se ziroskopi obicno nalaze na plocicama koje su lagane a i sami cipovi su lagani, njima se dodaje neka tezina i tako postavljaju na meku sundjerastu masu koja se pricvrscuje na frejm. Na taj nacin su vibracije prigusene a sam nagib frejma u bilo koju stranu ziroskopi registruju korektno. Takodje se i video oprema dampira na mestu pricvrscenja na frejm.
Pozdrav
Navigation
[0] Message Index
[*] Previous page
Go to full version