RC MODELI AVIONA - SUS > MOTORI GENERALNO
Kako praviti gorivo za Glow i Benziske modele
tibeteagle:
Ni ja ne znam odgovor. Pa šta onda pišem? :)
Voleo bih da neko kaže šta je razlika između Methanol i Ethanol alkohola.
Ako se upiše u Gooooogle, dobi će se dosta odgovora kao savremeni alkoholi koji se sve više koriste kao derivat za benzin i naftu.
http://en.wikipedia.org/wiki/Methanol
http://en.wikipedia.org/wiki/Ethanol
Sirovine su različite iz kojih se dobija a i hemijski sastav je malo različit.
Pošto se zajedno spomilnju na više mesta, verovatno je da su i u praktičnoj upotrebi slični.
Znači verovatno je onda da su oba alkohola dobra za naše motore. Sigurno je samo ako ga je već neko isprobao.
Ja kupujem gorivo, jer na manje količine se ne isplati prviti. Samo preko 20 litara bi se isplatilo, a i onda dobro treba napraviti računicu šta koliko košta. Ovako je sigurno čisto i kvalitetno, ako se kupi.
Pomešaj manju količinu Etanola i ricinusa koje imaš u 80% 20% odnosu i javi kako je radio motor. Ako nemaš motor, daj nekome da proba na svom. Ako je sve OK. onda je i Etanol dobar alkohol. :)
Dejan Dobricki:
pa na to pitanje bi nam trebao odgovoriti neki hemicar ali ja koliko znam vrenjem vocnih secera dobija se etil a vrenjem secera kakvog mi znamo dobija se metil i to zna svako ko je barem jedno pekao rakiju, mislim da na etil nece raditi motor jer svecica ostaje uzarena usled detonacije i hemijske reakcije platine i metanola, platine mislim na nit u svecici ali naravno treba probati.
sto se tice ulja postoje sinteticka i mineralna tako i kod ricinusa sinteticko ulje za metil je dobijeno daljom rafinacijom ricinusovog ulja i naravno dodati razni aditivi tako raci zacini i ne vodi poreklo od nafte i ne moze se reci ovo je bolje od onoga drugoga najbolje je u kombinaciji jer obicno ulje od ricinusa se bolje pokazuje na visim temperaturama ,naravno da ima tu i komercijale ko i u svemu po pitanju sintetike ali naravno da sintetika ima i svoje dobre strane,motori danas se proizvode sa mnogo manjim tolerancijama kao i kod automobila i tu je ta sintetika koje da kazemo tako prodire bolje i podmazuje.ako sam negde pogresio slobodno me ispravite
Dakyle:
Pa ovako imam motora dosta za probati, planiram probu vec za vikend, ako se etil alkohol koristi za proizvodju bio-goriva..pa cak ga ima i u bezolovnom benzinu 24%, ne vidim zasto ne bi funkcionisao i za glow motore (sus motori), pouzdano zanm od starijih modelara da su oni koristili petrolej u kombinaciji za ricinusom..i nisu imali problem ama bas nikakav. Etil i metil alkohol spadaju u proste alkohole, cak im je i oktanska vrednost maltene ista..cak ide malo u korist etil alohola, Etil je skuplji jer ima vecu primenu zbog aloholnih pica...a recimo prvi alkohol koji izadje prilikom pecenja rakije je metil-alkohol, zato se i prvih litar-dva baca zbog moguceg trovanja! Malo se razumem u hemiju pa mislim da imam dovoljno znanje da stanem iza teorije da sus motori moraju da rade sa ethanolom bez problema... Opet ovo je moja teorija da se mitil akohol koristi za gorivo u sus motorima zato sto je jeftiniji, inace on je paralelni proizvod prilikom destilacije...on se dobija na malo vecoj temperaturi od etanola, zato se i postavlja posuda za hladjenje destilata kod kazana za pecenje rakije (pokusavam slikovito da objasnim). u svakom slucaju to je maltne isti proizvod...
Probacu sa etanolom pa javljam, ako prezivi 2 rezervoara ja prelazim na ovih 10 litara sto imam na lageru
Dakyle:
Slazem se sa tobom Dejane, ali ovde je bitna oktanska vrednost, koja je skoro identicna..pa ne vidim zasto ne bi posle detonacije etil alkohola svecica imala manju temperaturu i ostala hladnija...siguran sam da stete za motor ne moze biti..pa i ako ova moja teorija ne pije vodu, mislim da vredi probati
SABURO:
Ja sam davno ranije ( pre 10-ak ) godina pravio smešu od petoleja, eter-a, metanola i ricinusa za neke ruske motore ( dizel ). Uglavnom su ti motori imali namenu za kružnokomandovane modele, jer im je gas fiksan, a smanjivanjem kompresionog prostora se nabijao broj obrtaja. Čini mi se da je u jednom od upustava pisalo koja smeša ide, mislim da se spominjao i etar alkohol. Pogldeaću da potražim upustvo...
;)
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version