RC MODELI AVIONA - SUS > AKROBATSKI MODELI

SU 26, 21% size, benzinac 26-30cc...

<< < (16/31) > >>

tataBulik:
Sve znam momci, ali sam išao logikom da koristim što manje elektronike (U-becovi, diode...) koja bi mogla da zakaže. Možda nijesam u pravu. Možda U-bec nikad nikome nije ni crkao, ali...
Išao sam sa minimalnom dozvoljenom voltažom od 4,8V ali sa malo većom (jačom) baterijom. Jedino što je loše u ovoj varijanti, za mene, su sporiji servoi, ali su ipak dovoljno brzi za moje letačke potrebe i umijeće.
Pravo da vam kažem, ova varijanta sa NiMH baterijama me samo pokolebala kad sam vidio kolika je težina one veće (180gr)!!!

A sad, kad sam još na vrijeme, koliko su stvarno pouzdani U-becovi i od kojih proivođača?
Koliki su gubici na diodi, ako se odlučim na tu varijantu, troše li nešto značajnije bateriju?

miša2002:
Diode, u ovim varijantama, su "nevidljive" tj nisu potrošači. Gubitci na njima su zanemarljivi.
BEC ili UBEC, su toliko "razrađene" napravice, tako da je verovatnoća da crknu minimalna, pogotovu pri tim naponima i strujama (SUS varijante).
Najbolje ti je da uzmeš, takozvani "POWER BOX" sa dvojnim napajanjem i bar četiri kanala. Osim "moćnog" naziva, to je obična udvojena stabilizatorska elektronika sa podeljenim opterećenjem...
Ako ga koristiš sa dve baterije, diode su već u njemu, a elektronika je dupla. Da ne ulazim u detalje, ukratko, ako "crkne" jedna grana, druga automatski preuzima kompletnu funkciju...
Verovatnoća da obe otkažu istovremeno je ravna nemogućem !? lol Pre će neki kontakt ili kabl da otkažu !
Ja tu "boraniju" nisam nikad kupovao, tako da nemogu druge da preporučim.
Pošto mi to nije nikakav problem, ja to pravim za svaki potrošač posebno (servo ili već). 50gr gore-dole, mi ne znače ništa...
Mnogo veća verovatnoća je da ti otkaže NiMh baterija od svega ovog drugog!

Pozdrav
Miša

aerofly:
Jesi li probao motor na samom modelu?kako funkcionise sistem za vibracije koji si namestio ?Pozdrav..

tataBulik:
Nijesam još, za koji dan ću sve povezati da vidim kako funkcioniše pa ću naravno probati i motor u sklopu.
Nadam se da će krila ostati na mjestu, a ostalo...  mmmm  (pijemo)

tataBulik:
Danas sam malo razvodio kablove i plankirao.

Nastavio sam kablić od servoa elerona, osigurao vezu škljocalicom iz HK koja uopšte nije loša, plankirao poklopac-držač servoa i sve fiksirao na krilo.
Razmišljao sam kako da riješim eventualne vibracije ili oštećenje kablića sa džekom u krilu, pa sam izrezao kvadratiće sunđera debljine 1cm, probio ih po sredini i navukao na kablove, tako da sad kabal nigdje ne dodiruje unutrašnjost krila (rebra).

Sve spakovano, ulijepljene šarkice, krilo je spremno za skupljanje po livadi  :)aplauz

Nastavio sam sa plankiranjem prednjeg dijela trupa i to onaj zajebani dio prelaza krila na trup.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version