RC MODELI AVIONA - SUS > AKROBATSKI MODELI

Пројекат М 1022

<< < (22/133) > >>

presko:
Делови оквира кабине су исечени ласером од тополовог шпера дебљине 4mm.

Оквир сам састављао и лепио у склопу са трупом, да би, касније, што боље налегао на њега. Да га не бих залепио за труп, селотејпом сам прво заштитио место лепљења.

Делове оквира сам лепио белим лепком.

За време сушења лепка, склоп је био учвршћен штипаљкама и столарским стегама. На оквиру, на месту улаза трна браве у њега, залепио сам, гел супер лепком, месингану чауру.

Док се лепак сушио, припремио сам трнове за везу оквира за труп на његовом задњем делу. Њих сам направио од поцинковане челичне жице ф2 mm.

Обележио сам положај трнова и склопу са трупом избушио отворе за њих.

Поставио сам трнове на њихово место и залепио их петоминутним епокси лепком помешаним са аеросилом.

Петоминутним епокси лепком помешаним са аеросилом сам ојачао и спој месингане чауре и оквира.

Када се смола осушила, ивицу чауре сам закосио, да би трн лакше улазио у њу.

Пошто је оквир, у овој фази, био готов, испробао сам како належе на труп, како се ставља и како се скида и све је било како треба.

presko:
Места спојева делова оквира, сам ојачао композитом, епокси смола и стаклено платно 50gr/m2

Овим је дрвени оквир био завршен и сад је на реду било да се за њега залепи композитни поклопопац http://www.rcfly4um.org/index.php/topic,9236.0.html .

Проверио сам како лежу један на други.

Како је све било уреду, започео сам са лепљењем. Да би ова два дела правилно легла, један у односу на други, лепио сам их у склопу са трупом. Прво сам труп, на месту поклопца кабине, заштитио  селотејпом, да се поклопац не би залепио за труп.

Уздужнике оквира кабине сам штипаљкaма причврстио за труп, да се неби издигли, у процесу лепљења, и направили процеп.

Оквир и поклопац сам, међусобно, залепио епокси смолом помешаном аеросилом. С обзиром да се смола споро суши, имао сам доста времена да подесим положај поклопца кабине и да га притегнем столарским стегама.

Ово је сад остављено да се смола осуши.

presko:
Сутрадан, по сушењу смоле, скинуо сам поклопац кабине са трупа и преконтролисао залепљени спој.

Како је композитни поклопац рађен у плусу, поравнао сам ивице, остављајући преклоп од 3mm. Руб сам обележио користећи се комадом авио шпера дебљине 3mm.

Онда сам вишак одсекао маказама и поравнао брусним папиром.

Вратио сам поклопац на труп и на њега ставио стакло кабине да би видео како све то изгледа заједно.

На крају сам нашао и пилота, монтирао га, и сада кабина чека завршно фарбање.

presko:
Стигао сам до крајње монтаже модела. Наиме, имам праксу да прво све делове и опрему монтирам на модел и подесим тежиште у грубо. У току монтаже долази до накнадних непланираних модификација модела, па тек кад се уверим да је све “легло” како треба, сву опрему скидам и започињем фарбање.

Почео сам од репног дела. Прво сам монтирао репни точак са гибњем и системом опруга за управљање.

После овога сам монтирао сервое хоризонталне и вертикалне крме и прекидач пријемника. С обзиром да је ово већ било испланирано, посао је био рутински.

Монтирао сам и ушке за отклањање крма правца и висине.

Уградња главног трапа и мотора са носачем је био лаган посао.

presko:
 На реду је била монтажа моторског капотажа. Ту је већ било мало више посла.

Морали су се просећи и пробушити сви технолошки отвори. Њихова позиција се морала тачно одредити. Прибегао сам старом “трику” са тањим картоном (хамер папиром). Прво сам обележио и просекао отвор за главу мотора и то редоследом који је приказан на следећим сликама.

После овог сам избушио рупе за вијке за причвршћивање капотажа за труп.

На исти начин, као за главу мотора, обележио сам и пробушио отворе за вијке на капотажу.

То исто сам урадио и са отвором за иглу за подешавање гаса.

То би, са сад, било то. Биће још мало посла на капотажу.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version