RC MODELI AVIONA - SUS > AKROBATSKI MODELI
Пројекат М 1022
presko:
Фарбање модела сам отпочео фарбањем трупа.
Са трупа сам поскидао сву, до тада, уграђену опрему. Ставио сам га на вагу, да бих касније знао колику сам му масу додао. Вага је показала 900gr. У ову масу је укључена и маса олова у задњем делу трупа (да не буде забуне, олово нисам вадио).
Доласком лепог времена, прорадила ми је и “комора за фарбање”. Значи изнео сам труп на терасу и прво сам га сувом крпом пребрисао од прашине и сличног. Онда сам, крпом мало натопљеном нитро разређивачем, пребрисао делове пресвучене композитом да бих уклонио евентуалне остатке одвајача, масноће с руку и сличног.
Труп је био спреман за фарбање.
Прво сам га препрскао шприц гитом у спреју.
Већ први пролаз гитом је указао на грешке у досадашњем раду.
Лош спој оплате на предњем делу трупа и мноштво ситних рупа на планку трупа, без обзира што је рађен на стаклу. Код наношења композита на балзу, морао сам много више да је оптеретим.
Биће доста гитовања полиестерским гитом.
presko:
За наставак радова сам припремио брусни папир за дрво градације 150 и водополирни 280.
Прво сам поравнао спојеве планка брусним папиром ...
... а онда сам цео труп пребрусио, из руке, водополирним папиром на суво.
Труп сам, поново, прегитовао полиестерским гитом, свуда где је било потребно.
По сушењу гита, труп сам прво пребрусио брусним папиром 150 ...
... а онда водополирним папиром на мокро.
Прво влажном, па онда сувом крпом сам обрисао трупа и тако скинуо прашину од брушења са њега. После овог поново сам препрскао труп шприц гитом.
Уједначена боја је показала да још има места за поправку.
presko:
Кренуо сам са следећим кругом. Прво брушење водополирним папиром 280 на суво, па водополирним папиром 400 на мокро.
По завршетку брушења опет чишћење.
Па поново гитовање, али овога пута у много мањој мери.
Настави сам са брушењем.
Поново брисање влажном крпом.
И још један прелаз шприц гитом.
presko:
Последњи, нанети, слој шприц гита је показао да је труп најзад “испеглан”. Остало је да се уради завршно брушење. С обзиром на ”рат” с масом модела, требало је слој гита свести на најмању могућу меру.
Брушење сам урадио са водополирним папиром градације 240 на суво.
На овај начин сам, осим смањења масе, и изматирао површ трупа и започео припрему за фарбање. На матираној површи нанета боја теже процури и боље се хвата.
Брушење на суво је оставило пуно фине прашине на моделу.
Бацио сам се на чишћење, и то врло темељно, с обзиром да је с брушењем готово.
Прво четком ...
... потом усисивачем ...
... и на крају влажном крпом.
Труп је био спреман за фарбање.
Ставио сам га на вагу да видим прираштај масе. Вага је показала 950gr, значи 50gr више у овој фази. Мислим да није много.
vpanin:
Avionchina
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version