RC MODELI AVIONA - SUS > AKROBATSKI MODELI
Пројекат М 1022
presko:
@pnedic
Право да ти кажем нисам у контакту ни са једним произвођечем модела, па не могу са сигурношћу да одговорим на ово питање. Предпостављам да ниједан озбиљан произвођач, па чак ни Кинез, не би пустио модел у производњу па у продају, а да ге предходно није прорачунао и проверио у лету. То значи подешен положај тежишта и подешени отклони свих командних површи. Чак шта више, сретао сам се за изузетно квалитетно урађеним кинеским моделима.
Што се тиче ознаке C.G. на плановима, модел треба да буде у хоризонтали у овој тачки, без обзира о којој се врсти летелице ради. Мада ...
--- Quote from: presko on April 14, 2016, 10:01:24 PM ---Понашање модела сам проверавао за четирти позиције тежишта. Промену положаја тежишта сам остваривао променом положаја батерије РЦ пријемника, при чему је, да напоменем, маса батерије 109g. Маса модел, у тренутку провере положаја тежишта, је била 3863g укључујући у њу 320g горива.
--- End quote ---
Уосталом, мало стрпљења до краја ове теме. Мислим да ће доста тога бити јасније на крају.
dejan_ts:
mozda ste imali srece da naidjete na dobre kineske modele ,ali ja te srece nisam imao i iziskustva sam to i rekao ,mozda neke firme vrse testove ali za ono sto sam ja isprobavao da letim siguran sam da nisu
dejan_ts:
ali da ne skrecemo sa teme ,krenuliste lepo i dobra je tema za buduce avio modelare kako da regliraju svoj prvi model
misha:
Presko, interesuje me zbog cega si merio CG sa punim rezervoarom?
presko:
@misha
Пун резервоар горива помера тежиште напред и како се празни, положај тежишта иде уназад. На овај начин се мења резерва стабилноси модела у току лета. Разлика између предње и задње позиције тежишта се назива плажа центраже.
--- Quote from: presko on April 14, 2016, 10:01:24 PM ---
Потребан отклон крме висине, при управљању летелицом, директно зависи од резерве стабилности. Што је резерва стабилности већа, потребнији је већи отклон крме висине него за мању резерву стабилности, а за исту промену нападног угла.
--- End quote ---
Предња центража (пун резервоар) је услов за прорачун максималног отклона крме висине, који, узгред, не би требао да буде већи од 30о код класичних модела. Предња центража је, такође, услов за постављање стајног трапа класичне конфигурације (главни трап – репни точак).
http://www.rcfly4um.org/index.php/topic,14548.msg104802.html#msg104802
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version