RC MODELI AVIONA - SUS > AKROBATSKI MODELI
Пројекат М 1022
mirce:
Ova topic treba svi da pogledaju par puta, pa da vide kako se precizno i pedantno pravi model.
Preško uživam gledajući nastanak tvog novog modela...
Pozdrav
Mirče
presko:
Mirče, zahvaljujem na komplimentu.
presko:
За даљи рад су ми потребни делови од брезовог авио шпера. Прво, то је унутрашње ојачање задње везне тачке крила и трупа. Ова веза треба да спречи окретање крила око бајонета. Састоји се од трна у крилу који улази у одговарајући отвор на трупу. Подразумева се да, и од позиције отвора на трупу и од позиције трна у крилу, зависи тачност угла уградње крила, што је врло битно за коректан лет модела. Ојачање задње везне тачке је дефинисано тако да тачно одређује положај овог отвора. Значи ојачање сам прво улепио, а онда кроз њега пробушио отвор.
Затим сам припремио ребра, такође, од брезовог авио шпера. Ова ребра вишеструко ојачавању труп у зони крила. Прво, ојачавају место пролаза бајонета кроз планк трупа, где се преносе главне силе, аеродинамичке, тежина, вуча мотора. Друго, са спољње стране ојачавају задње везне тачке крила и трупа. Треће, спречавају нагњечење трупа при монтажи крила.
Пре лепљења сам проверио позицију задње везе. Кроз отворе сам провукао жицу одговарајућег пречника, поставио припремљена ребра и извршио премеравања.
Пошто је позиција била добра, приступио сам лепљењу ребара. Њих сам залепио двокомпонентним епокси лепком.
Када се лепак осушио, поравнао сам и крајеве вођица бајонета са спољне стране. Такође сам пробушио и отворе за пролаз каблова од серво покретача крилаца и вијака за везу крила и трупа што ће бити приказано касније.
Sloba:
Presko, vidim da si radio delove od kompozita i da tom tehnikom dobro vladaš, (kapotaž, cevi...) pa me interesuje koji su razlozi što nisi napravio ceo model ovom tehnikom.
Kao modelar koji sa ovom tehnologijom gradnje nema iskustva, voleo bih da šire objasniš zašto drvo a ne staklena ili karbonska vlakna? Vidim lepe radove imaju Krill, Karf i Airvorld.
Unapred hvala i pozdrav.
magic:
Moram da priznam da uzivam dok gledam radjanje ovog modela. Nadam se da cu jednog dana (mozda za 10 godina :sljus) imati znanja, vremena i prostora da sam probam nesto slicno.
poz
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version