RC MODELI AVIONA - SUS > AKROBATSKI MODELI
Пројекат М 1022
mirce:
Jes vala, Magic i ja kao i ti, a verujem i ostali, takodje uživam u izradi... Napravi ga Preško, svaka mu čast...
Uz svu pedanteriju izrade, podjednako me oduševljava i sama konstrukcija modela.
Razmišljenje "unapred" gde će i kako koji sklop doći, najvažniji je deo projektovanja. Uklapanje plankova u cik - cak, prolaz bajoneta na samo kroz bočne strane trupa, nego i delove kutije motora, detalj da trn krila, koji ne dozvoljava da se okreće, ulazi u šper, koji opet ima svoj žljeb u nosaču što povezuje dva rebra trupa... Mislim stvarno...
Treba imati znanja i setiti se svakog detalja...
Ovaj prikaz izrade modela jeste vredan pažnje...
Pozdrav
Mirče
presko:
Слобо, шта да ти кажем. Израда модела од композита захтева прво израду тврдог модела, па онда скидање калупа са њега. Прво, израда тврдог модела је прилично прљав посао (пуно гитовања, шмирглања, рада са смолом и разређивачима). Друго, што је модел већи тражи више простора за рад. Једноставно речено то није посао за спаваћу собу. Када су у питању мањи комади, прошверцујем се на тераси. Уосталом, ако будеш и даље пратио ову тему, имађеш прилике да видиш и нешто од овога. Други, исто тако, јак разлог је цена овога. Прескупо је ово радити само због једног или два модела. У калуп, можда, иде и до десет пута више материјала него у сам модел. Због цене, исто тако, користим дрво, а не скупље материјале.
Вељко, друже мој, стојим ти на располагању. Ако се и даље будемо дружили моћи ћеш ти ово и за мање времена (можда за 9 година).
Мирче ти, ваљда, знаш да је иза мене више деценијско бављење моделарством (много сам матор). Имао сам прилику да све ово учим од доајена београдског моделарства и то на једа организован начин, пре свега у земунском аероклубу “Фрањо Клуз”. Такође сам пуно учио и на сопственим грешкама. Сваку грешку, на следећем моделу, мораш да уклониш и свака те тера да размишљаш о томе како да наредни модел урадиш што боље.
Ово сам ја у земунском аероклубу “Фрањо Клуз” пре, одприлике, тридесет пет година, а тада сам већ увелико био моделар.
magic:
--- Quote from: presko on January 15, 2012, 05:45:06 PM ---
--- End quote ---
Au bre Presko, ko bi rekao da brada moze ovoliko da promeni coveka, moram i ja da probam :)aplauz
Naravno da cemo se druziti, to i jeste poenta cele price, letenje tu dodje kao opravdanje.
poz
Sloba:
Presko:
Слобо, шта да ти кажем. Израда модела од композита захтева прво израду тврдог модела, па онда скидање калупа са њега. Прво, израда тврдог модела је прилично прљав посао (пуно гитовања, шмирглања, рада са смолом и разређивачима). Друго, што је модел већи тражи више простора за рад. Једноставно речено то није посао за спаваћу собу. Када су у питању мањи комади, прошверцујем се на тераси. Уосталом, ако будеш и даље пратио ову тему, имађеш прилике да видиш и нешто од овога. Други, исто тако, јак разлог је цена овога. Прескупо је ово радити само због једног или два модела. У калуп, можда, иде и до десет пута више материјала него у сам модел. Због цене, исто тако, користим дрво, а не скупље материјале.
Sloba:
OK, razumem da je teško, skupo, a i prljavo, vidi se to i na slikama. Ali, mene impresioniruju rezultati ove tehnologije i ja ću verovatno ići u ovom pravcu. Verujem da ovu tvoju lepu gradnju prati dosta ljudi pa bi postavio pitanje mogućnosti udruživanja više nas u jedan ovakav projekt. Nikako ne želim da ovde ometam tvoje izvanredno izlaganje pa molim administratora da razmotri mogućnost otvaranja ove teme na drugom mestu, naravno ako bude interesovanja. Ako ne, neću više smetati ovde po ovom pitanju.
presko:
На реду је завршавање предњег доњег дела трупа. За почетак сам имао припремљен комад, раније пресвучен композитом, за доњаку трупа. Комадом фурнира балзе од 2mm сам затворио унутрашњу кутију са доње стране.
Пошто сам ово залепио и обрадио, на реду су ивице предњег дела трупа. Због њиховог специфичног облика урадио сам их од блокова балзе. Блокови су требали да буду дебели 16mm, али пошто ово нисам имао урадио сам их од 2х8mm.
Пре лепљења, морао сам прво, да направим прорезе за стајни трап.
Друго што сам урадио, пре лепљења ових блокова, је да их са унутрашње стране заштитим епокси смолом. Смола је, да би лакше продирала у дрво, разређена са ацетоном у односу одприлике 1:1. Ово радим сад, јер касније овде нећу моћи прићи. А радим због тога да бих тај део трупа заштитио од масних издувних гасова који се завлаче у све могуће процепе и овој зони. Уколико дрво, поготову балза, није заштићена, обилато упија ове масноће. Ово скраћује век модела и отежава, евентуалне, поправке трупа лепљењем.
Смолу сам искористио да премажем и унутрашњост кутије, где долази резервоар за гориво. Овим сам заштитио модел од могућег цурења горива из резервоара. Такође сам заштитио и ивице ребара на боковима трупа. На ивицама су, у току коришћења модел, могућа оштећења боје, кроз које масноћа, из издувних гасова, продире у дрво.
По завршетку радова, да поновим још једанпут, четка се потапа у нитро разређивач или ацетон.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version