Tesko pitanje
Sto se stanica tice to mu skoro dodje ko fabrike modela, marke pravih automobila, motora... Nekako sektaski svaki klan brani svoju marku
Moje LICNO misljenje je da recimo Futaba zasluzuje prvo mesto, zatim na drugom Sanwa i Spektrum (sanwa zbog kvaliteta spektrum zbog funkcija)
Probao sam i posedovao skoro sve firme ali naravno ne i sve modele istih ali ono sto sam ja ustanovio je da treba dobro razmisliti koliko ce se siroko baviti sa RC-Auto modelima i u tom pravcu gledati stanice.
Pored svih marki ja sam na kraju zavrsio sa Spektrumom zbog zadovoljavajuceg kvaliteta, osecaja, funkcija i najbitnije dostupnosti i cene prijemnika ! ! ! ...posto imam par desetina modela a od toga 5-10 je uvek spremno za ozbiljnu voznju vrlo mije bilo bitno da svaki ima podesen i poseban prijemnik
Da se malo vratim na konkretno pitanje, iako je jako bitno koliko modela nameravas da vozis probacu da dam iskustvo sa ponudjenim stanicama.
DX3S - Odlicna stanica sa zadovoljavajucim brojem funkcija i podesavanja, specijalnos je telemetrija preko koje se moze nadgledati par varijabila (temperatura, voltaza, broj obrtaja a preko njega i brzina). Sve osim temperature i voltaze je beskorisno i u vecini slucaja nepotrebno
Obicni prijemnici dostupni i relativno jeftini, oko 40eu oni sa telemetrijom duplo skuplji. Izuzetno lagana stanica koja ima veliku autonomiju sa samo 4AA baterije. Odlicno lezi u ruci i ima dodatne gumene rukohvate za fino podesavanje prema velicini sake. Mane su joj ne preterano veliki domet posebno kod prijemnika sa telemetrijom i relativno jeftin i los kvalitet izrade (ali sa novim ekoloskim pravilima SVE su takve) Trenutno koristim njenu Race verziju DX3R Pro
Sanwa MX-3X bazirana na jako starom digitalnom modelu 27MHz-ne stanice koja se isporucivala uz Kyosho top modele. Kvalitet plastike odlican i ima se utisak da moze tenk da predje preko nje. Kolega Kristijan sa foruma je poseduje i to je njegova sekta
Odlicno lezi u ruci i tesko sam se odrekao 27MHz-nog modela
Koristi 8AA baterija pa je malo teza od konkurencije sa 4AA. Mana je teze dostupni prijemnici sa vecom cenom od spektrumovih i nepostojanje nekakvog vida telemetrije.
Sanwa MT-4 je novi model koji treba da bude direktna konkurencija gore pomenutom spektrumu, kvalitet izrade na visokom nivou, odlicno lezu u ruci ali je mana i to velika astronomska cena prijemnika
Ako ces imati samo jedan model mozda bi isao na poslednju Sanwu ali s obzirom da je JAKO tesko ostati na malom broju Auto modela preporuka ide za spektrum
Naravno pored ovih ima i mnogo boljih ali i mnogo gorih stanica, konkretno ubo si najbolji odnos cene i kvaliteta pa je o ostalima previse pricati
Jos jedna stvar oko Spektruma, koliko god jeftino plastika izgledala i sama stanica delovala krhko zbog svoje tezine ODLICNO su se pokazale u upotrebi. Prvu je u srbiju doneo nikola pre par godina i od tad nije bilo nikakvih problema a u medju vremenu je stiglo jos sigurno desetak modela od cega je SAMO jedna imala fabricku gresku sa nekim od potenciometara. (to je naravno Duki sredio zmureci i sad sljaka samo puca)