RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI

Piper Cub "Elizabeth"

<< < (2/11) > >>

Anakin:
Sava je ulovio malo vremena od svetaca i crvenih slova.

Cev za bajonet je spremna, odlivene kompozitne cevke za ugradnju u krilo

napravljen je i rep, ostala je ugradnja šarkica i fino šmirglanje

Ove nedelje krece sklapanje trupa.

Anakin:
Danas sam bio u poseti kod Gos'n Save da mu odnesem foliju i jos ponesto i vidim model u drvetu uzivo. Sta da kazem, bio sam odusevljen.

Model u drvetu tezi 1750 grama, sa sve bajonetom i krilom na rasklapanje. Sobzirom da je motor dvotaktni, ruznije ce da se cuje ali ce zato da bude laski. Motor tezi 370 grama, sa 5 standardnih servoa +200 grama, znaci 570. Ostaje jos folija, rezervoar, kablovi, risiver i tockovi. Sve u svemu, ocekivana tezina je oko 2750 g, sto bi bilo sjajno. Sava me je iznenadio sa par detalja, tako da ce servoi biti "skriveni u krilu", vertikalac na pul pul itd... I ovde cu iskoristiti priliku da se zahvalim Savi na ljubaznosti i gostoprimstvu.

EDIT: Zaboravih da kazem da se iskreno nadam da ce Elizabeta stici sa mnom na skup u Beogradu mada... to je vise u fazonu : "Babi se snilo..." nego sto je realno.

Anakin:
Napokon je sve od opreme stiglo iz Austrije i sutra krece put Mitrovice. Standardne sitnice, servo, propeler, rezervoar itd... Nista vredno price. Jedino sto me je stvarno iznenadilo su tockovi. Ja volim bush avione i svesno sam uzeo vece tockove. Piper 1/5, kakav je moj, bi proporcionalno velicini trebao da ima tockove od 84mm. 1/4 skala ima tockove od 114mm. Moj ce imati od 125mm.  :rock Znao sam da ce biti ogromni ali, kada su stigli, i sam sam bio iznenadjen. Da bi se stekla neka slika o velicini, fotografisao sam ih na tastaturi.

sasa:
De si nasao tako malu tastaturu  :hehe :_D

Anakin:
Posto Piper samo sto nije, resio sam da odradim nalepnice. To je poslednja stvar koja je do mene. Po savetu Mise iz Kg-a i mog drugara koji ima stampariju, kupio sam Oracal foliju u bojama koje mi trebaju, isekao istu na kateru i simbole lepio u lejerima do zeljenog rezultata. Ideja je bila da se sve isece, da ja svaki lejer posebno zalepim na transfer foliju, poravnam i zatim fiksiram transfer folije i redom zalepim lejere. Tada je nastao prvi problem. Drugar sa stamparijom me nije dobro razumeo i isekao mi je oblike ovako.

Kada sam dosao kuci skapirao sam da sam u problemu jer za moj plan pravljenja nalepnica u lejerima trebalo je da mi plavu i belu foliju isece potpuno, sa papirom za koji je folija zalepljena, da bih mogao da ravnam potrebne oblike. Posle malo mozganja setih se Mircetovog sredjivanja Branekovog Bravoa i fore sa vodom i deterdzentom. Lenjirom sam premerio i obicnom olovkom obelezio gde bi trebao manji krug da legne u veci. Povrsine ociscene alkoholom, poprskane vodom/deterdzentom, i prvi rezultat... moje obelezavanje obicnom olovkom je nestalo pa je metoda presla na šacometriju i kontrolu kvaliteta u stilu: "Ženo, baci pogled da vidiš dal' liči."

Prva oznaka, iz dva lejera, za donji deo krila, je uradjena. Ispalo je bolje nego sto sam očekivao, ali plava folija je pravila probleme. Prvo, još u štampariji drugar je primetio da im je plava malo duže stajala i da se malo teže odlepljuje. Drugo, bele zvezde su u stvari rupe na plavoj foliji. Tako sam radio jer ako se negde folija bude odlepila, odlepice se na vrhovima petokraka, a ovako su uglovi gde su vrhovi tuplji pa mislim da ce biti teze. Problem nastaje kada se folija skida, jer je na vrhovima petokraka folija jako uska i tu pocinje da se pomera, delovi se skupljaju ka unutra i tesko se ravnaju. U startu ih lako poravnam kad ima litar deterdzenta ali kako predjem špahlom nesto se poremeti. Elem, strpljivo i polako i evo prve nalepnice.

Poucen iskustvom sa prethodnom nalepnicom, za sledeću sam iskombinovao dve tehnike. Predstavu nisam imao kako ce ispasti ali ispalo je super. I dalje sam prskao deterdzentom lepljivi deo folije i površinu na koju ide, ali, da mi se ne bi plava folija deformisala zbog rupe u obliku zvezde, nju sam prvo preneo na transfer foliju, pa opalio deterdzent i po nalepnici i po transfer foliji.

Sve je ispalo sjajno.

Krajnji rezultat, nalepnice spremne, samo ptica da stigne.

Kada sam sve završio, setio sam se da mi je na skupu Sava rekao da mi je na bokove aviona ubacio dve letvice po sredini, dužinom trupa, da bi, kada se presvuce folijom, trup izgledao lepše jer su mu ovako stranice potpuno ravne. Te ravne stranice su bile idealne za lepljenje oznaka a sada cu opet imati zanimaciju da ih zalepim i poravnam na avion, strogo pazeći na foliju kojom je presvučen avion jer se nije pokazala kao najbolja za rad.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version