Main Menu

GoPro nosač kamere

Started by danko, June 09, 2012, 12:43:27 AM

Previous topic - Next topic

gizmo

Nisam 100% siguran, ali mislim da ne postoji ni jedan softver koji skroz moze da ukloni yello efekat sa snimka (rolling shutter ripple).
Warp stabilizer u After Effects 5.5 ima mogucnost za ublazavanje yello-a, ali mislim da ne moze skroz da ga sredi.

danko

A šta je inače generalno rešenje u profi svetu za to? Kamere sa manuelnim podešavanjima?

gizmo

Mislim da je prvo najbitnije da se sto je vise moguce oslobodis svih vibracija koje smetaju i kopteru i kameri.
Sad sam se setio da je za Gopro mozda bolje da ne bude u tom svom kucistu kada se koristi na heliju. Zakaci je gumicama ili cicak trakom direktvo na nosac i trebalo bi da imas manje cimanja i vibracija.
Evo ti primer kako i sa vrlo nestabilnim Grunf trikopterom i Gorpo snimak moze da ispadne sasvim prihvatljivo

dunja ilic spot

delta

danko

Sa ovim novim nosačem GoPro je već izvađen van svog kućišta i postavljen na ove gumene oringove:

Jedino možda da probam još da ubacim ispod kamere u tu kolevku onaj Alignov antivibration pad koji se koristi u helikopterima link, to će možda isto nešto značiti za te visokofrekventne vibracije..

Druga solucija je da snimam u 60 ili 120fps, kao na ovom videu što si ti okačio, ali to onda znači da ne mogu da izvučem FullHD kvalitet već evenutalno samo 720p.

gizmo

Izmedju 720p i 1080p nema neke drasticno velike razlike u rezoluciji i kvalitetu slike tako da slobodno snimaj u 720.

danko

Sad sam probao sa zeninim blenderom kao izvorom vibracija, I taj zele efekat maltene nestaje na 720p I 60fps, jedini problem je wide ugao (ne postoji medium I narrow na 720p), ali ako je to resenje drage volje cu da kupim novi narrow lens za 50 dolara.

Kacim danas snimke sa probe.

gizmo

Okaci i taj blender na Hexu  lol

danko

Blender je asistirao majstorski :)

Elem, taj žele odnosno rolling shutter efekat se definitivno maltene eliminiše na 720p/60fps. Međutim, ono što je interesantno je da i pri 1080p/30fps ako odaberem Wide ugao snimanja, žele efekat se maltene i ne primećuje... Pretpostavljam da je razlog softverske prirode i da GoPro ugao snimanja smanjuje softverski, što znači i izraženiji rolling shutter efekat zbog procesiranja samog frejma pre nego što se snimi.

Takođe sam probavao varijante sa silikonskim kockicama i O-Ring ispod kamere, i razlika se ne primećuje, oba vrlo dobro ubijaju vibracije (obratiti pažnju na vibracije 'nogica', tu se vidi koliko je snimak miran).

Evo i snimaka:
VIbration Test - 1080p O-Rings.wmv

Vibration Test - 720p Silicone

ak

Odlicno ti mesto za letenje.
Je l' uvek ovako pusto?
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo Da Vinci
RCModelScout - RC Search Engine

danko

Vikendom obično bude dosta porodica sa malom decom, radnim danima je uvek prazno, ali sad na ovoj vrućini nema ih ni vikendom...

pericamitic

Moze li se iskljuciti ovaj "fish eye" efekat?

danko

na 720p ne može, jedino fizičkom promenom sočiva.

ak

Predlog, probaj umesto gumenih prstenova cepove za usi  ;)
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo Da Vinci
RCModelScout - RC Search Engine

danko

Već sam mu našao meru sa gumenim prstenovima :)

Ali ni čepovi za uši nisu loša ideja :)