RC DRUŽENJE > PRETHODNI SKUPOVI
Pravila F5J takmičenja
srpska posla:
Naravno, može i tako, takobaš svi imaju potpuno iste početne uslove.
Drapsin:
Na nekom od starih foruma je bio topic o Relaks ( ili tako nekako) kategoriji moto-jedrilica i secam se da je bila frka oko pravila i tamo, na kraju nista nije dogovoreno. Sve mi ovde mirise na istu pricu, 100 ljudi - 100 pravila.
Cekam da se dogovorite pa da kupim jedrilicu i prikljucim se.
Do tada, vozim samo (<--) .
magic:
--- Quote from: srpska posla on November 05, 2008, 12:38:09 AM ---nemam ništa protiv multiplexa, al mislim da niste shvatili suštinu f5j ni koncepciju njihove formule (pravila).
ako se propisuju ograničenja u vrsti opreme neka to bude samo za motor (eventualno regler i ostalo) inače ste ubili klasu pre nego što ste je napravili.
Valjda takmičenje treba i da inicira napredak u modelarstvu, pogotovo u na polju letnih karakteristika modela?
--- End quote ---
Srpska Posla,
reci da neko nije shvatio sustinu moze zvucati malo grubo (nono), narocito kada vec sve pise, barem u mom predlogu. Elektro Klub klasa nema ama bas nikakve veze sa F5J, i tu ce ljudi koji su do sad imali iskustva sa letenjem jedrilica probati da definisu set pravila tako da i oni sa vrlo ogranicenim sredstvima se mogu ravnopravno takmiciti.
F5J - 400: Ovde je samo motor odredjen i max. raspon (koji god on bio) . Mislim da je suludo vracati se na Speed 400 sa danasnjim cenama brushless motora. Motor od cca 200W (kao Keda A22-20L) tera bez problema model do 1,5kg tezine. A zasto bas taj? Zato sto ce ga imati vec gomila ljudi koja vozi klub klasu, dovoljno je kvalitetan i vrlo povoljan. SVE ostalo je slobodno.
F5J: neka bude skroz po pravilima, pa kom opanci a kom obujci.
Koliko sam shvatio relativno mali broj ljudi je do sad uopste imao elektro model jedrilice preko 2m i barem 400W. Da ne pricamo o miksovanju kanala, crow kocnicama, camber chaging flapsovima ... Proxima 2 ce biti moja 6. jedrilica. Krenuo sam od 1,6m sa repnim komandama sa Speed 400 i postepeno stigao do 2,8m sa 550W. Cularis je bio ogroman korak napred i sva sreca da sam izabrao bas njega. Tesko je prepricati razlike u letenju izmedju manjih i vecih modela, kad probas, samo ce ti se kasti. Naravno, planiram i ja sledeci korak, ali tek za sezonu 2010 (work)!
Pozdrav
Goran:
Da se skrati priča.
Treba da se kolege ovde izjasne oko osnovnog pitanja:
Hoće te li da se takmičimo po pravilima F5J ili ne.
Ako hoćemo onda nema dalje diskusije. Na prvom susretu - takmičenju treba da se proba improvizacija (koliko je u našoj mogućnosti) originalnih pravila.
Ako to ne ide onda mi nismo za Evropu.
To onda teba da nam bude jasno.
Meni ne odgovara što on ima veću jedrilicu od moje, ovaj je stavio veću bateriju, onaj je kupio karbonsku a moja nije pa sam izgubio, sad neću da se takmičim jer je moj raspon 2m a neko ima 3m...
Ovaj hoće da jedri sa miksevima a moja stanica nema mikseve pa to sad ima mnogo veze što ću baš zbog toga da izgubim itd...
Čist balkanski mentalitet.
Uravnati sve stanice i jedrilice i motore nije moguće, a naročito što to ljudi uglavnom i neće.
Neka se svako takmiči sa onim što ima, opet kažem kao što piše u pravilima gde ne postoje nikakva ograničenja po pitanju jedrilica (pročitaj F5J pravila.pdf) tj. sva ograničenja koja su data su u okviru onog što svi imamo.
Da rezimiram:
Hoćemo li se takmičiti po pravilima F5J ili ne?
Ako nećemo onda izvolite otvorite novi Topic "Moja pravila F5J"
Pravila Goran 1
Pravila Magic 1
Pravila Magic 2
Pravila Mirče 1
Pa neka Saburo otvori glasanje pa da glasamo....
Pozdrav Goran
srpska posla:
Kolko sam ja razumeo cilj ove diskusije je da formiramo konsenzus o klasi koja će obuhvatiti što veći broj (procenat) učesnika, po mom shvatanju to podrazumeva malo širi spektar modela od stiroporaca (nemam ništa protiv njih bio sam u iskušenju da kupim jednog).
Ako se ne varam kod jedrilica je najbitnija aerodinamika dok pogonska grupa ima samo jednu funkciju podizanje modela.
F5j pravila su takva da forsira unapređenja i na jednom i na drugom planu.
Moj predlog da za početak akcenat stavimo na aerodinamiku i mogućnost usavršavanja modela na tom planu.
U stvari, vreme će pokazati šta je najbolje, i podržavam svaku konkretnu inicijativu i daj da organizujemo bilo šta.
Pozdrav.
Magic, 'mo se ljutiš.
Ništa loše nisam mislio, po mom mišljenju najveća vrednost budućeg takmičenja jedrilica kod nas je edukativni značaj i zabava, sve to uz malo adrenalina ....
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version