Recent Posts

Pages: [1] 2 3 ... 10
1
MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU / Re: MINI CIRKULAR
« Last post by misha on Yesterday at 10:30:56 PM »
Bravo Savo,

tek sada vidim ovaj post i cirkular odlicno izgleda. planirano sam nesto slicno da pravim ali da ga pogoni Proxon.
Bas da bude mali i da koristi one male Proxonove cirkulare ili neki drugi alat.

Samo vremena fali...
2
SKUPOVI / TAKMIČENJA / OKUPLJANJA / Re: SEZONA 2021 AEROKLUB ,,Utva" PANČEVO
« Last post by rajker on Yesterday at 08:37:42 PM »
 :)aplauz :)aplauz :)aplauz (res) ()-()
3
''Najjači samo ostaju...'' Janko i ja se dogovorismo da u subotu malo prepeglamo nebo. Rečeno - učinjeno!

Kad sam stigao Janko je već vrteo svog Cub-a i taman dok sam se ja raspakovao, potrošio je sve baterije za njega pa je na red došao njegov Phoenix 2000. Ja sam po običaju poneo 2 a leteo samo manju jedrilicu.

Vrteli smo se tu i tamo tražeći termiku a onda - bingo! Neverovatno ali istinitno - u jednom trenutku je ceo aerodrom bio jedan ogroman termički stub (ili više njih jedan do drugog) tako da je model penjao gde god se našao. Međutim, termika je bila taman takva kakva prija - ne vrlo snažna da model bezglavo penje ali sasvim dovoljna da ''drži'' model veoma dugo. Izmorismo se posle 3 i po sata letenja.
Postavljen je jedan ovogodišnji rekord - 1start 47min leta.
4
KUPUJEM / PRODAJEM / MENJAM / POKLANJAM / Re: NA prodaju
« Last post by uros2002 on July 25, 2021, 02:11:01 PM »
Za clanove foruma

2- Marabu II 2.65m raspona skoro zavrsena drvenarija, dodaci karbonske cevi, sajle za komande, spiner, prednji trap sa tockovima, zadnji trap sa tockom,  sarke, hornovi, dosta sitnica za zavrsetak modela, bela folija 5m - 240e - POPUST 160e
5
SKUPOVI / TAKMIČENJA / OKUPLJANJA / Re: Novi Sad - Modelarska sezona 2021
« Last post by trivajuve on July 25, 2021, 12:30:52 PM »
    U par poziva okupio se manji deo uobičajenih letača na Čenejskoj pisti što je i razumljivo obzirom na ove vrućine a neki su i na odmorima po obližnjim morima, pa bi ih ako prate forum pozdravio ovim putem.Neki od njih uživaju sa svojim unučadima u vreme raspusta i godišnjih pa da ne zaboravimo ni njih tako da i njima upućujem podrav i da se uskoro vidimo na letenju...
    Popodne na pisti bez velike avijacije no ovaj put je bilo nešto posetilaca koji su bili prijatno i znatiželjno društvo...
    Erika i Gabor su i ovaj put svojim video materijalom dočarali deo atmosfere... (pijemo)
6
SKUPOVI / TAKMIČENJA / OKUPLJANJA / Re: Novi Sad - Modelarska sezona 2021
« Last post by Gabor on July 25, 2021, 11:54:42 AM »
Subota, popodne, blagi vetar promenljivog pravca istok - jug, Čenej. Alpha Sport 450 test let nakon saniranja, P-47 D Thunderbolt test let nakon zamene membrana na karburatoru, ali u fokusu Nešin Ov-10 Bronco  (<--)

7
MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU / Re: MINI CIRKULAR
« Last post by Sava on July 25, 2021, 10:16:23 AM »
Hvala veliko na lepim rečima. Kada sam poručio planove ove predivne jedrilice očekivao sam da je komplikovana, ali da će trebati gomila letvica koje još po dužini menjaju profil, nisam očekivao. Znači moraš letvice seckati za datu poziciju, neke treba i obrusiti na meru.
Vidim ja svoje dobro jutro i krenem prvo sa brusilicom, naravno da mi vrag nije dao mira i upustim se u gradnju mini cirkulara.Najveći deo posla na obe sprave, urađen je ručno, onako u hodu, bez unapred pravljenih crteža. Obe sprave dobro obavljaju posao, čak cirkular i bolje nego što sam očekivao.
Sada me očekuje razrada postupka izrade jedrilice, ima tu i šablona i pomoćnih alata, ali sve je to modelarstvo. Ovakva jedrilica pravi se na neko duže vreme. Bože zdravlja i možda ugleda nebo na nekom aerodromu.
Do nekog drugog javljanja, pozdrav,
8
MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU / Re: MINI CIRKULAR
« Last post by Stanko BG on July 24, 2021, 09:33:15 PM »
Savo, sve me više zbunjuješ... Šta li će biti sledeća mašina koju ćeš napraviti, pitam se, kad tolike strojeve praviš... A, onda, ptičica mi jutros, lastavica, doleti na prozor i rekne da si spremio nekakve mnogo ozbiljne planove šampiona, sa međunarodnog šampionata Wakefield, održanog davne 1937 na aerodromu Fairey. Planovi su stigli aus Großbritannien.
Ja mislim da nema složenijeg modela od ove predivne letelice za napaviti, Savo. Jedva čekam da vidim tvoj napredak... Francuz Emmanuel Fillon toliko je iskomplikovao model, projektujući ga 1947. godine, da ti se divim što ulaziš u izradu tako kompleksne jedrilice.

https://www.fai.org/wakefield-international-cup-1937
9
MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU / Re: MINI CIRKULAR
« Last post by Sava on July 24, 2021, 01:14:44 PM »
U kompletu sa cirkularom ide i brusilica za letvice. Elektronska regulacija broja okretaja od 0-4000 u minuti. Jako korisna alatka za obradu drvenih delova. Neće više biti letvice čupave kao mamutov rep.10
MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU / Re: MINI CIRKULAR
« Last post by dejan_ts on July 24, 2021, 12:41:56 AM »
Inzenjerski nema sta ,svaka cast Cika Savo
Pages: [1] 2 3 ... 10