Author Topic: Piper J-3 Cub ARF 450 sastavljanje  (Read 8859 times)

Offline djordjevicaca

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 147
 • Telepromtovani vazduplohov
Piper J-3 Cub ARF 450 sastavljanje
« on: December 25, 2015, 03:07:25 PM »
Dvoumio sam se da li da otvaram temu, s obzirom da je u pitanju ARF "ptica".
Međutim, pošto mi je ovo prvi avion koji sastavljam, a biće i prvi koji ću poleteti, neka barem stoje slike kako je i šta išlo pošto će, pretopstavljam, biti krpljenja... :)
Kit sam kupio kod nas i došao je fino upakovan, kutija puna ko košnica. Svaki deo upakovan za sebe, sitni delovi u posebnoj kutijici, stvarno lepo za videti.Uputstvo je detaljno, na tri jezika (naravno, srpski nije ni planiran da se štampa), jedina zamerka je što su slike crno bele, pa još bledunjave. Mora čovek dobro da se pomuči da vidi šta je na njima...

Neko vreme se čekalo da pristignu svi delovi i potrebna lepila. Naručio sam Zap-O-Gap CA lepkove (super lepak) jer sam, čitajući uputstvo, video da se na mnogo mesta lepak "zavlači" između delova i lepi ih. Takođe, sve šarke kontrolnih površina su takozvane "CA šarke" - kao komad tvrdog filca koji upija lepak. Pošto nisam sebe mogao da zamislim da pedantno "nafilujem" šarke, odlučio sam se da naručim ZAP PT09 superlepak. Tečan je kao voda, dolazi u flašici (a ne kao ovi naši u tubi) i ima tanku, tanku cevčicu koju možeš da zavučeš gde hoćeš. Epoxy nisam hteo da nabavljam od preko, već sam uzeo Bison dvokomponentni, petominutni.Offline djordjevicaca

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 147
 • Telepromtovani vazduplohov
Re: Piper J-3 Cub ARF 450 sastavljanje
« Reply #1 on: December 25, 2015, 03:26:26 PM »
Kao svaki đak prvak, otvorio sam knjigu i počeo od početka.

Odmah u startu ću vas zamoliti da zanemarite moje ne poznavanje stručnih izraza. Polako se upoznajem sa njima i vremenom ću ih savladati. Do tada, koristiću najpribližnije izraze koji bi opisali to nešto. Naravno, svaka sugestija/kritika da na slici nije "ovo parče" nego na primer "kontrolna površina horizontalca" je uvek dobrodošla.  (pijemo)

Prvi koraci su vezani za sastavljanje krila.
Krila se isporučuju iz dva dela koja se montiraju na centralni nosač na i preko njega se pričvršćuju za trup. Prvo je potrebno namestiti šarke ailerona na oba krila.
Na samim krilima i aileronima postoji mesto koje je zasečeno skalpelom i pretstavlja mesto gde se šarke montiraju.U njima je potrebno ubušiti rupu burgijom 1,5mm kako bi se lepak slio i rasporedio između rama i šarke.Kada sam postavio šarke na predviđena mesta, učinilo mi se da tu baš i neće lepak tako lako da prođe od folije pa sam malo guglao kako se CA šarke instaliraju. Naleteo sam na video gde jedan dugajlija objašnjava upravo to - često se događa da lepak ne može da prođe i lepo zalepi šarke. on predlaže drugi pristup: Pošto šarke upijaju lepak i raspoređuju ga po sebi, potrebno je oko mesta montaže ukloniti foliju oko 1mm od rupe. Tako lepak bez problema dopire do svih mesta i sigurno lepo zalepi. Poslušao sam ga i uradio upravo to.U uputstvu savetuju da se za montažu koriste "T pinovi" kojima se šarka probode i koji služi da drži šarku, da podjednako uđe i u krilo i u aileron. Pošto nisam imao t pinove, poslužile su i obične malo deblje igle. Aleron sam pomerio u krajnje tačke otklona i dobio potreban razmak za rad ailerona. Na malo neobičan način sam izvršio proveru da li je razmak jednak celom tužinom :DZatim su šarke zalivene lepkom sa obe strane. Kao kad stavite suvu "truleks krpu" u vodu - vidi se kako je tečnost popunjava - tako su i šarke upile lepak. Ona cevčica mi je dozvoljavala da priđem na samu površinu šarke, pa se lepak nije razlivao okolo.  :)aplauz Nakon što sam pustio par minuta da se lepak osuši probao sam na sva tri mesta gde su šarke da li je lepak stegao... Ma kao fabrički  oo))
Offline dejan_ts

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1416
 • teramo ga jako
Re: Piper J-3 Cub ARF 450 sastavljanje
« Reply #2 on: December 25, 2015, 04:38:38 PM »
samo polako i po knjizi radi ,necesh nista pogreshiti ,lepu si pticu kupio a josh lepse ce te sluziti samo kad je zavrshish ,a ono shto si naveo gore da ce biti krpljena ,moj ti je savet posto i sam kazes da si nov u ovome nemoj nikako sam da probash sa poletanjem ,verovatno da imash nekog iskusnijeg modelara pored sebe pa vidi sa njim sta je i kako je ,pajperi su malo nezgoni za poletanje dok im neudjesh u zicu e poslenema brige ,shto se tice letnih karakteristika bicesh totalno odushevljen
samo napred

Offline zajko

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1502
  • www.shop.malaivanca.com
Re: Piper J-3 Cub ARF 450 sastavljanje
« Reply #3 on: December 25, 2015, 06:35:43 PM »
Kod tananih modela se korsite papirne CA sarke... Vremenom, a valjda i CA lepak je takav, desava se da presusi i da vise ne drzi sarku i ona lagano ispadne iz tog reza, i izgubis delimicno ili defitivno komandnu povrsinu.. Zato se stavljaju T pinovi/iglice, ali izgledaju ruznjikavo jer viri vrh, pogotovu na malom avioni gde su prmetne, a stavljaju se na oba kraja sarke da nijedan ne moze da ispadne ako popusti lepak, probode sarku, i neda joj napolje....
Nalazim da je mnogo prostije, prakticnije i jednostavnije resenje drvena cackalica, burgijom 1mm se zabusi mala rupica, i cackalica namaze CA lepkom i gurne u rupicu... da izvines... kad prosusi lepak, skalpelom odseces visak sa obe strane i bude kako bog zapoveda, zauvek... a posto je zuta folija, necese primetiti deo cackalice koji je ostao unutra... inace i metalni T pin zna da se razvrda u mekanom drvetu i ispada...
Samo jedna od ideja
 ()-()
RC Hobby Park, Mala Ivanča, Belgrade, SRB
Executive warehouse keeper, senior

Offline djordjevicaca

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 147
 • Telepromtovani vazduplohov
Re: Piper J-3 Cub ARF 450 sastavljanje
« Reply #4 on: December 26, 2015, 11:40:39 AM »
 mmmm

Ja koliko sam razumeo iz uputstva, t-pin ide u sredinu šarke da ona ne bi otišla više u krilo ili više u kontrolnu površinu pri sklapanju i da se nakon stezanja lepka t-pin izvadi da bi kontrolna površina moga da radi.Ali ako se događaju takvi slučajevi, da se šarka izvuče iz ležišta, onda mora da se traži alternativa ASAP.

U skavkom slučaju hvala, Zajko,  puno na sugestiji, zato sam i otvorio ovaj post, da se dobri ljudi sa iskustvom jave i ukažu na moguće probleme.  ()-()

Offline misha

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 2285
Re: Piper J-3 Cub ARF 450 sastavljanje
« Reply #5 on: January 07, 2016, 12:59:57 AM »
Dobro si razumeo uputstvo.
T-pin ili obicna spenadla sluzi samo da prilikom navlacenja elerona sarka ne bi
otisla na jednu ili drugu stranu vise. Ukoliko je zabodena spenadla, sarkica ce biti
podjednako uvucena u obe povrsine. Kada se lepak osusi spenadla se izvadi bez problema.

Offline djordjevicaca

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 147
 • Telepromtovani vazduplohov
Re: Piper J-3 Cub ARF 450 sastavljanje
« Reply #6 on: February 21, 2016, 08:29:04 PM »
Pozdrav svima.

NApravio sam malu pauzu u radu što zbog čekanja nekih delova, što zbog obaveza koje se svaki dan gomilaju  :sljus

Nako par postova iznad, dobio sam predlog da ne koristim CA šarke već da stavim plastične i da ih vezujem epoxi lepkom.
Nakon što su šarke stigle počeo sam ugradnju, ali sam naleteo na ozbiljan problem - Imam veliki zazor između kontrolnih površina i trupa. Zazor je uzrokovan debljinom uški na šarkama i na to ne mogu da utičem nikako. Da ne bih pokušavao da "kopam" napolje plastične šarke, završio sam horizontalno kormilo, a na vertikalnom sam opet iskoristio CA šarke...
NA horizontalnom kormilu mi je drugi problem bio osovina koja spaja levu i desnu stranu - pošto su nove šarke sa većim zazorom, osovina nije mogla lepo da uđe u ležišta, pa sam tu "rupu" morao da ispunjavam sa lepkom na par mesta kako bih napravio što veću površinu spoja...

Na kraju to izgleda ovako:
Da ne pominjemo kako sam malo umazao model epoxijem, pa se tu nahvatalo malo prašine...  :sljus :sljus :sljus :sljus

Od kolega modelara sam dobio savet da postavim traku preko nastale rupe kako bi je koliko toliko neutralisao.

Offline Sava

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 948
 • Istina je kao voda.Uvek nađe put.
Re: Piper J-3 Cub ARF 450 sastavljanje
« Reply #7 on: February 22, 2016, 08:58:11 PM »
Ta osovina što spaja levu i desnu stranu komande dubine je upravo rak rana i najčešće dolazi do odleplivanja, a onda livada. Kod nekih modela tu je ulepljena čelična žica koja zalazi u obe komande, što je malo bolje rešenje. Najbolje rešenje je dva servoa.
Vidim da se folija odpustila i treba da je prepeglaš. Po meni je greška veliki zazor između komande i fiksnog dela horizontalnog stabilizatora, šarke su trebale dublje da uđu u balzu. Sada je to gotova stvar i sve što treba da uradiš je da taj procep zatvoriš providnom folijom koja neće smetati savijanju komande, a zatvotiće protok vazduha. Kod Pajpera to i nije kritično, ali kod brzih akrobatskih modela itekako zna da pravi probleme u letu.
Inače ja od tih "papirnih" šarki koje se lepe cianoakrilatom bežim kao vrag od krsta. Kad- tad će popustiti. Radim samo sa pravim šarkama i lepim ih uglavnom epoksi lepilom ili Henkelovim total lepilom. Ovo su moja lična iskustva bez namere bilo kakve kritike.
Pozdrav iz SM   4e
« Last Edit: February 22, 2016, 08:59:44 PM by Sava »
ex pseudonijum: licider

Offline djordjevicaca

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 147
 • Telepromtovani vazduplohov
Re: Piper J-3 Cub ARF 450 sastavljanje
« Reply #8 on: February 24, 2016, 10:12:32 PM »
Osovina i jeste čelična, u obliku ćiriličnog slova P i zalazi u obe komande. Postavljanjem plastičnih šarki sam dobro zalepio samo "noge" slova P, dok je ostatak koliko toliko uhvaćen spoxijem. Nadam se da će vršiti funkciju bez problema :)
Što se šarki tiče, u balzi su do samih uški; zazor je taman toliko koliko su spojene uške šarki.
Postaviću foliju i mislim da neće biti nekih većih problema jer je ovo laga, sopr model. Neće biti nekih akrobacija, već isključivo početničko letenje (mada, tu može biti mnogo "akrobacija"  lol ).

Svaki predlog iskusnijih modelara se ceni i prihvata - ovde su na delu klasične početničke greške - ovo mi je prvi RC model aviona koji sastavljam, do sad su to bile samo male makete :)

Offline djordjevicaca

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 147
 • Telepromtovani vazduplohov
Re: Piper J-3 Cub ARF 450 sastavljanje
« Reply #9 on: February 24, 2016, 10:28:48 PM »
Idemo dalje  (:beer:)

Pošto proizvođač modela predlože dva tipa motora za ovaj model (E-flite Park 450 Brushless Outrunner Motor, 890Kv i E-Flite Park 480 Brushless Outrunner Motor, 910Kv), mesto za kačenje motora je namenski napravljeno za njihNabavka ovih motora je malo... Finansijski ne isplativa (barem meni), pa sam nabavio Joker 3536-8 čiji se nosač motora "ne hvata" na ove rupe.  :sljusŠta ću, moram da napravim novi nosač motora da bi ovaj model više poleteo.
Našao sam malo tvrđi aluminium debljine 3mm (koliko je i debljina originalnog nosača) i krenuo sa merenjem i crtanjem.

Još samo da se uradi olakšanje/rupe za prolazak vazduha koji hladi motor.

Offline djordjevicaca

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 147
 • Telepromtovani vazduplohov
Re: Piper J-3 Cub ARF 450 sastavljanje
« Reply #10 on: March 06, 2016, 11:36:25 PM »
Nakon dosta zezanja i peripetija koji su bili poučni, mala retrospektiva:Kažu da leti na pola gasa, treba još malo da se utrimuje i nisam stavio pilota :)

Offline zajko

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1502
  • www.shop.malaivanca.com
Re: Piper J-3 Cub ARF 450 sastavljanje
« Reply #11 on: March 06, 2016, 11:48:55 PM »
 :jaki: :jaki: Bravo !  krajnje vreme doslo i da poleti  :)  :)aplauz... Odlično...

Mislim da su ti malo komande osetljive, a bilo bi ti mnogo zgodnije i udobnije da mirnije, pogotovu za pocetnika i za pocetak, ne znam koju stanicu letis, ali vecina to moze stavi D/R jedno 70% i EXPO jedno 40%... bice ti manje osetljiv.... sto je za pocetak bolje...

Super !! ()-()
RC Hobby Park, Mala Ivanča, Belgrade, SRB
Executive warehouse keeper, senior

Offline drjack

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1238
Re: Piper J-3 Cub ARF 450 sastavljanje
« Reply #12 on: March 07, 2016, 12:45:52 AM »
Au, pa tu je bilo vise  snimatelja nego na RTS-u.
Model jeste malo osetljiviji, ali je bilo i  vetra na poletanju. 
Rezerve snage  ima za dva Pipera.
Sve u svemu super je proslo,  vidimo se opet na tajnoj lokaciji. :)aplauz 

Offline alzo

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 406
Re: Piper J-3 Cub ARF 450 sastavljanje
« Reply #13 on: March 07, 2016, 06:59:38 AM »
 :)aplauz :)aplauz :)aplauz

Offline rajker

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 2402
Re: Piper J-3 Cub ARF 450 sastavljanje
« Reply #14 on: March 07, 2016, 07:07:30 AM »
 (res) i puno letova!
Nije sramota učiti !!!